Wijn-kopen.com

Hoe wijn bewaren?

Hoe wijn te bewaren in Nederland?

Wijn bewaren is een van de meest essentiële aspecten van wijnproeven. Veel mensen hebben geen idee hoe ze wijn moeten bewaren in Nederland. In dit artikel geven we een diepgaande uitleg over de verschillende manieren waarop u uw wijn kunt bewaren in Nederland, om ervoor te zorgen dat de kwaliteit behouden blijft en u kunt genieten van de luxe die wijn kan bieden!

Waarom is het belangrijk?

Het is belangrijk om wijn goed te bewaren omdat dit bepaalt hoe smakelijk de wijn zal zijn. Goed bewaarde wijn zal de hele avond een verfijnde smaak hebben. Wijn die niet goed bewaard wordt, zal een lichte of zure smaak hebben, wat zal resulteren in een minder smakelijke ervaring.

De temperatuur van de opslag

Een van de belangrijkste factoren die van invloed zijn op hoe wijn moet worden bewaard, is de temperatuur waarop de wijn wordt opgeslagen. In Nederland is het erg belangrijk om ervoor te zorgen dat de wijn wordt opgeslagen bij een gematigde temperaturen die nooit hoger is dan 17 graden Celsius. Er is een kleine marge op deze aanbevolen temperatuur, maar er is weinig ruimte om hier mee te experimenteren.

De hygrometriepercentages

De hygrometriepercentage is een andere belangrijke factor bij het bewaren van wijn. Dit is eigenlijk het percentage van de luchtvochtigheid in de opslagruimte. In Nederland is het aanbevolen om deze te houden tussen 55-75%. Als deze te laag is, kan de kurk drogen en het aroma uit het vat lekken, wat niet langer een optimale drankervaring biedt.

Hoe licht beïnvloedt wijnopslag?

Hoe licht ook een belangrijke rol speelt bij het bewaren van wijn, vooral als het gaat om het bewaren van rode, zoete of zoete wijnen, is het belangrijk om deze te beschermen tegen direct zonlicht. Zonlicht reageert met stoffen zoals antioxidatie, die ervoor zorgen dat uw wijn minder aroma’s zal hebben dan als deze goed bewaard zou zijn.

Heilige paasdagen of kerstboomfeesten: wijn op jaarbasis

Sommige mensen kopen wijn op jaarbasis of voor speciale evenementen zoals kerst en Pasen. In dit geval is het belangrijk om de wijn goed te bewaren. Wijn kan gemakkelijk een jaar bewaard worden, maar het is belangrijk om de juiste temperaturen en vochtigheidspercentages te krijgen. Als dit niet het geval is, kan de wijn omslaan en niet langer een optimale smaak hebben.

Wat te doen met restwijn?

Soms is het onvermijdelijk dat er restwijn zal zijn. Het is vaak moeilijk te bepalen hoe lang de restwijn bewaard moet worden, dus het is het beste om te proberen de kurk zo gesloten mogelijk te houden. Minimaal een halve dag kan een verschil maken, maar om ervoor te zorgen dat het optimaal is moet worden gezorgd voor een koele, donkere opslagruimte zonder direct zonlicht. Als de temperatuur te warm wordt, kan de wijn stank afgeven en smaakvloeistoffen verliezen.

Houding met betrekking tot wijnopslag

Het is ook belangrijk om in gedachten te houden dat wijn liggend moet worden opgeslagen. Het is ook belangrijk om de fles helemaal dicht te draaien als deze niet in gebruik is, omdat lucht een slechte invloed kan hebben op de smaak van de wijn. Bovendien is het goed om uw wijnen verspreid te bewaren, zodat de kurken niet nat worden.

Conclusie

Hoe wijn te bewaren en op te slaan in Nederland is een uitdaging die veel wijnliefhebbers tegenkomen. De voornaamste punt die moet worden overwogen bij het bewaren van wijn is de temperatuur: deze moet nooit boven 17 graden Celsius zijn. De hygrometriepercentage moet tussen de 55-75% blijven, en het is belangrijk om de wijn te beschermen tegen direct zonlicht. Daarnaast moet de wijn liggend opgeslagen worden en de kurk moet goed dicht gedraaid worden om ongewenste luchtinlaat te voorkomen.

Karin Raemakers
Latest posts by Karin Raemakers (see all)

    Comments

    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *