Wijn-kopen.com

Wanneer wijn luchten

Waarom is het luchten van wijn zo belangrijk?

Het luchten van wijn wordt meestal gedaan om de druk die door het bottelen is ontstaan te verminderen, wat uiteindelijk leidt tot een betere, aangename smaak. Dit proces van het luchten van wijn is vooral belangrijk bij het serveren van rode wijn. Wijn die nog in de fles aanwezig is, heeft de neiging om een onaangename smaak te hebben, zoals fruitigheid, die overtrekt kunnen worden door luchten. Door het luchten, zullen de smaken die zich afzonderlijk in de wijn bevinden, goed met elkaar worden gemengd. Hierdoor kunnen de fruitige aroma’s, mineralen, tannines en zuren in de wijn hun volledige smaak afgeven aan de palet.

Vervolgens zal het luchten van wijn ook helpen om bepaalde chemische stoffen uit de wijn te halen. Bijvoorbeeld, door het luchten van de wijn wordt de sulfiet uit de wijn gehaald, waardoor de smaak aangenamer wordt. Sulfiet wordt vaak toegevoegd aan wijnen om de jeugdigheid te behouden, maar kan een wijn een onaangename bitterheid geven als het in overmatige hoeveelheden in de wijn zit. Daarom is het luchten van wijn zo belangrijk om deze stof te verminderen, waardoor de smaken die in de wijn behouden blijven eerder in de smaak zijn af te lezen.

Hoe wijn het beste kan luchten in Nederland?

Het luchten van wijn is een proces dat gemakkelijk thuis kan worden uitgevoerd. De eerste stap is het thuis decanteren van de wijn. Een decanteerfles is een speciale fles die wordt gebruikt om wijn te decanteren, wat betekent dat de wijn uit de originele fles wordt gegoten en geleidelijk in de decanteerfles wordt overgebracht. Hierdoor komt er veel lucht in contact met de wijn, wat de smaak verbetert. Het decanteren kan worden gedaan door de originele fles boven de decanteerfles te houden en de wijn in een rustig tempo te laden. De tijd die nodig is om de wijn te decanteren is afhankelijk van de hoeveelheid wijn in de fles.

Na het decanteren, kan de luchtprocedure verder worden uitgevoerd door de wijn in kleine glazen te schenken. Door het wijn in kleine glazen te schenken, kan de wijn meer lucht krijgen waardoor het aroma in de wijn vrijkomt. De glazen kunnen worden geplaatst op een tafel of een wandrek in de directe buurt, waardoor de wijn goed wordt blootgesteld aan de lucht. Als u uw wijn wilt luchten, is het raadzaam om hier tussen de 5-10 minuten mee te wachten. Hierna kan de wijn voorzichtig omgeschonken worden in een grotere glazen om te serveren.

De luchtprocedure kan ook worden vervolgd door het gebruik van een luchtige aeresol, een kleine staaf die wordt geplaatst in de glazen wijn. De aerol heeft kleine gaatjes waar lucht doorheen kan dringen, waardoor de wijn meer blootgesteld wordt aan lucht. De aerol kan worden geplaatst in de glazen wijn en vervolgens geroteerd worden om de smaken in de wijn dieper te laten bevatten. De aerol kan ook worden gebruikt om de duur van het luchten te verkorten. De duur van het luchten met een aerol hangt ook af van de hoeveelheid wijn in het glas.

Conclusie

Het luchten van wijn is een belangrijk proces dat vaak wordt gebruikt om de smaak van de wijn te verbeteren. Door middel van decanteren, het serveren in kleine glazen of het gebruik van een Aerol, kan de wijn in Nederland gemakkelijk thuis worden gelucht. Elke methode van het luchten van de wijn heeft zijn eigen voordelen en de duur is afhankelijk van het type wijn en de hoeveelheid in de fles. Hoe meer er aan lucht in contact komt met de wijn, hoe intensere smaken eruit zullen komen en hoe meer aangenaam de wijn zal zijn tijdens het drinken. Uiteindelijk is luchten de beste manier om de karakteristieke smaak die in elke fles wijn wordt gevonden, volledig tot haar recht te laten komen.

Karin Raemakers
Latest posts by Karin Raemakers (see all)

    Comments

    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *