Wijn-kopen.com

Wanneer wijn snoeien

Wijn snoeien: Metamorfose van een struik

Wijn snoeien is een techniek die eeuwenoud is. Deze techniek, die ook wel bekend staat als vinstok snoeien, zorgt ervoor dat wijnbouwers kunnen profiteren van hun wijngaarden en de kwaliteiten die deze te bieden hebben. Hoewel de techniek bijna onveranderd is gebleven over de jaren, is er toch een verschil in deze techniek die in verschillende landen wordt toegepast. In Nederland hebben wijnwijngaarden een lange en rijke geschiedenis, wat leidde tot het ontwikkelen van verschillende snoeimethodes.

Het experimenteren met verschillende snoeistijlen is altijd deel uitgemaakt van de traditionele wijnbouw in Nederland. Verschillende stijlen hebben door de jaren heen hun charme behouden, maar er zijn zeker dingen veranderd. In Nederland worden er verschillende technieken gebruikt om ervoor te zorgen dat wijnstokken stabiel zijn en kwaliteitschocolade produceren. Wijnstokken die goed worden gesnoeid, zijn een fundamentele basis voor goede kwaliteitswijnen.

Robuuste snoeitechnieken voor uw wijngaard

De Nederlandse snoeitechniek heeft als doel het behoud van robuuste en gezonde wijnstokken. De Nederlandse techniek behoudt namelijk veel van de oudere takken en versterkt de basisvorm van de struik. De techniek is gebaseerd op de vijfhoekstemmethode, waarbij de struik in een vijfhoekige vorm wordt gesnoeid. Een interessant element is dat verouderde takken worden behouden, waardoor wijnstokken langer duurzaam en gezond blijven.

Bij de Nederlandse snoeitechniek worden meer jonge takken verwijderd dan bij andere technieken. Dit gaat samen met het verwijderen van oude, dode of bladeren of rode bloemknoppen. Met deze techniek wordt ook het overtollige blad verwijderd om ervoor te zorgen dat de energie die de struik produceert naar de druivenschil kan worden gestuurd.

Wanneer te snoeien?

Wanneer wijnstokken in Nederland moeten worden gesnoeid, komt meestal tijdens de wintermaanden. Dit komt doordat er tijdens deze periode geen weersomstandigheden zijn die de planten kunnen schaden. Wanneer de stokken gesnoeid worden tijdens deze periode, kan het snoeien ongeveer tweeënhalve maand duren. De periode begint meestal in oktober en eindigt meestal in januari.

De periode van snoeien moet zorgvuldig worden gekozen om te voorkomen dat de wijngaard wordt geconfronteerd met schade door de winter. Het wordt aanbevolen om te beginnen met het snoeien van de druiventrossen aan de basissen in oktober. Van daaruit worden de verschillende takken gesnoeid totdat de hele wijngaard is gesnoeid. Afhankelijk van het type wijngaard kan dit proces eindigen in januari of februari. Zorg ervoor dat je precies weet wanneer je moet snoeien om ervoor te zorgen dat je de beste kwaliteit planten produceert.

De voordelen van wijn snoeien

Snoeien heeft vele voordelen voor de kwaliteit van de wijn. Door de spruiten en de oudere takken te verwijderen, wordt ervoor gezorgd dat er minder bladeren en minder druiventrossen zijn. Dit vermindert de schimmels die op de druiven kunnen groeien en helpt ervoor te zorgen dat er lucht naar de druiven kan stromen. De verminderde schimmelpopulatie voorkomt dat de druiven verrot raken voordat ze rijp worden.

Het verwijderen van oude takken voorkomt ook dat er te veel voedingsstoffen naar de planten gaan. Oudere takken gaan namelijk minder voedingsstoffen produceren waardoor er geen te grote hoeveelheid aan voedingsstoffen naar de planten gaat. Het verhogen van de lucht- en watertoevoer naar de druivenstokken verbetert ook de kwaliteit van de wijnen. Door de luchtstroom te verspreiden en overtollig water te verwijderen, zorg je ervoor dat de grond beter absorbeert wat nodig is om gezonde, sappige druiven te produceren.

Conclusie

Nederlandse wijnstokkensnoei is een techniek die al centraal staat voor wijnproducenten in Nederland. Door verschillende technieken te combineren heeft Nederlandse wijnbouwers in staat gesteld om kwaliteitstoffen te produceren die behoren tot de allerbeste. Door de takken en bladeren op de juiste manier te snoeien, kunnen de druiven goed gaan rijpen, wat leidt tot een hogere kwaliteit van de wijn. Door wijnstokken te snoeien, voorkom je ook dat de schimmelpopulatie te groot wordt, waardoor de druiven niet verrottend raken voordat ze worden geoogst.

Het is belangrijk om vast te stellen wanneer uw wijngaard gesnoeid zal worden om ervoor te zorgen dat uw wijnstokken sterk en gezond blijven. Door het snoeien in Nederland te combineren met het verwijderen van oudere takken en het verhogen van de lucht- en watertoevoer kan de kwaliteit van de wijnen en de druiven aanzienlijk worden verbeterd.

Karin Raemakers
Latest posts by Karin Raemakers (see all)

    Comments

    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *