Wijn-kopen.com

Wijn met bubbels

Wat is (Sparkling)wijn?

Sparkling wijn is een koolzuurhoudende wijn, die over het algemeen wordt gemaakt door het proces van tweede fermentatie. Het begint met het maken van wijn zoals gewoonlijk, waarna het tweede fermentatieproces plaatsvindt. In deze tweede fermentatie wordt gesteriliseerde suiker of gekoelde druivensuiker aan de wijn toegevoegd. Deze toegevoegde suiker zorgt voor een tweede, kleine fermentatie die koolzuur vrijlaat. Na verloop van tijd wordt de wijn gekoeld en wordt het koolzuur gebonden aan de wijn. Sparkling wijn wordt vervolgens bestempeld als een ‘Mousserende’ of ‘Effervescente’ wijn.

Waar komt chillen en degorgeren vandaan?

Om de koolzuur te stabiliseren, wordt de Mousserende wijn gekoeld (waarbij de ‘chilly-dating’ vandaan komt). Daarnaast wordt er een proces genoemd ‘degorgeren’. Tijdens het degorgeren, worden de in de fles opgesloten resten van het tweede fermentatieproces geëlimineerd. Degorgeren is een kritiek proces bij het maken van wijn met bubbels; als het niet op de juiste manier wordt uitgevoerd, zal de kwaliteit van de wijn eronder lijden. Dit is de reden waarom degorgeren een zo fundamenteel onderdeel is bij het maken van wijn met bubbels.

Verschillende stijlen sparkling wijn

Er zijn tal van verschillende stijlen van sparkling wijn. Bekende stijlen zijn: rosé sparkling wijn, champagne, cava, prosecco en crémant. Elk van deze stijlen heeft zijn eigen unieke karakter, wat wordt bepaald door de druivensoorten die worden gebruikt, de streek waar het wordt gemaakt en het regelmatig degorgeren gedurende het productieproces.

Rosé sparkling wijn is een kleurrijke mix van wit- en rode druiven, die worden gemengd om een heerlijke frisse en fruitige smaak te creëren. Rosé wordt vaak gezien als de meest toegankelijke stijl van sparkling wijn, omdat het in veel omgevingen passend is.

Champagne is een van de bekendere stijlen van wijn met bubbels. Gemaakt van Chardonnay druiven, met een tweede fermentatie in de flessen, creëert het een citrus-smaak met toneelstukken van kersen en aardbeien. Het is een waardevolle, gerespecteerde sparkling wijn, gemaakt volgens strenge regels en specifieke methoden.

Cava is een mousserende wijn uit Spanje, die vaak wordt gemaakt met de druivensoorten Macabeo, Parelillo en Xarello. Deze soorten worden traditioneel gebruikt om de vlakke, gebalanceerde smaak te creëren waar cava zo voor bekend staat.

Prosecco is een type wijn dit bovenop (of uit) schuimwijn wordt verward. Niettemin is het een speciale soort met zijn eigen specifieke druiven en een eigen stilestyle. Gaiotto, Albarola of Verdiso zijn meestal de druivensoorten die worden gebruikt om prosecco te maken. De wijn wordt over het algemeen geproduceerd met het charmatproces, wat resulteert in een smakelijke, lichte bubbel met lage zuurgraad en een zwoele zoetheid.

Tot slot hebben we Crémant. Crémant is ontstaan als een alternatief voor champagne, gemaakt door streekproducenten uit Frankrijk. Het kan worden gemaakt met druiven uit verschillende streek in Frankrijk. Net als cava en prosecco wordt crémant gemaakt met de charmat-methode. Net als de andere stijlen heeft het een fijne bubbel, lage zuurgraad en een subtiele zoetheid.

Ademhaling van sparkling wijnen

Het ademhalen van sparkling wijnen is een hele kunst. Wat betekent ademhaling precies? Dit is een proces waarbij een wijn in het glas wordt gemengd met verschillende gassen die uit de lucht komen. In wijn met bubbels, is dit het koolzuur. Door het toevoegen van deze gassen zullen de aroma’s, smaken en de algehele kwaliteit van de wijn verbeteren.

Combineer dit met de temperatuur waar de wijn bij het serveren op moet staan. Sparkling wijn moet koud genoeg zijn om al zijn schuimige smaken en aroma’s te onthullen. Warmere sparkling wijnen kunnen een minder enerverende smaak hebben, waardoor het niet de beste ervaring biedt. Het is daarom belangrijk om de wijn op de juiste temperatuur te serveren – 6-10°C.

Bovendien, het belangrijkste bij het ademhaling van wijn met bubbels is de fluit. Zorg ervoor dat je een goede, traditionele fluit gebruikt waardoor het hele proces makkelijker wordt. Serveeraders zoals kurkdoubletten of koeltassen worden afgeraden – deze kunnen de smaken afnemen door de schuimlaag te verwijderen, waardoor de koolzuur effen wordt.

Hoe is sparkling wijn te beoordelen?

Beoordeelingen van sparkling wijnen omvatten verschillende kenmerken, waaronder die van kleur, geur, smaak en schuimlaag.

Kleuren zijn een goede indicatie van de verscheidenheid aan druivenrassen die zijn gebruikt bij het maken van de wijn. Sparkling wijnen zijn beschikbaar in een verscheidenheid aan kleuren, van kristalhelder en zilverachtig, tot mahonie-achtig en diep oker. De geur is een aanwijzing voor de aroma’s die de wijn bevat. Fruitaroma’s zoals frambozen of aardbeien kunnen in verscheidene stijlen van sparkling wijnen worden gevonden. Daarnaast bieden sommige mousserende wijnen aroma’s zoals bloemen, citrusfruit, geroosterde noten, boter of witte chocolade.

Waar het gaat om de smaak, zoekt men naar frisheid, status, zuurgraad, zoetheid en mineraliteit. Grote mousserende wijnen bieden ook hints van smaken zoals geroosterde noten of kruiden. De schuimlaag begint kort na het inschenken te verdwijnen, dus het is belangrijk om te onthouden dat er een korte tijdsfase is om deze te beoordelen. Er zijn ook verschillende manieren waarop de schuimlaag wordt beoordeeld, van de uniformiteit van de druppels, de stevigheid, de duurzaamheid (het vermogen om een glas te vullen) en discreetheid.

Waarom is sparkling wijn zo inspirerend?

Wijn met bubbels brengt een universele vreugde. Niet alleen maakt het een fantastisch drankje voor bij het eten, maar het wordt ook geassocieerd met speciale gelegenheden. Van bruiloften en verjaardagen, tot formele diners – de krachtig fonkelende wijnen zijn een geweldige manier om te proosten.

Bovendien zijn sparkling wijnen zeer waardevol doordat de grondstoffen die erin worden gebruikt, en de wijze waarop ze moeten worden bewaard, geen eenvoudige collectie zijn. Zoals eerder vermeld vormt degorgeren een kritiek moment bij het maken van wijn met bubbels. Wijn dat niet op de juiste manier is gedegorgeerd, is waardeloos. Dit maakt het zo’n uniek en kostbaar product, wat de interesse in elke fles vergroot.

Het proeven en beoordelen van sparkling wijn is echt een kunst, waar iedereen hun eigen stijl en voorkeur voor heeft. Elke stijl bubbelwijn biedt zijn eigen unieke en bijzondere ervaring.

In een wereld die steeds sneller verandert, is de unieke aard van sparkling wijn, haar betekenis en verscheidenheid, een heerlijk excuus om even te stoppen en een glas te drinken. Zelfs voor de meest ervaren wijnproevers, blijft sparkling wijn een fascinerende uitdaging, en een manier om speciale momenten te vieren.

Frank Van De Mortel
Latest posts by Frank Van De Mortel (see all)

    Comments

    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *