Wijn-kopen.com

Biologische wijn

Inleiding

Biologische wijn heeft de laatste jaren aan populariteit gewonnen in Nederland. Het is een wijnsoort die milieuvriendelijk is en waar geen chemische middelen aan worden toegevoegd. De productie van deze wijnen is dus beter voor het milieu. Ook de kwaliteit van deze wijnen is heel goed en het is goed voor mensen om biologische wijn te drinken. In dit artikel zullen we een diepgaande verkenning maken van wat biologische wijn precies is, welke voordelen het heeft en waarom het zo populair is geworden. We zullen ook de verschillen tussen biologische wijn en andere wijnsoorten bekijken.

Wat is Biologische Wijn?

Biologische wijn is gemaakt van druiven die het “EU Organic Farming”-keurmerk dragen. Dit keurmerk staat erop dat de druiven die worden gebruikt in de productie van biologische wijn zo virtueel mogelijk zijn verouderd. In de productie worden geen pesticiden, chemicaliën of kunstmatige meststoffen gebruikt voor de planten. Er worden ook geen onnatuurlijke en synthetisch geproduceerde ingrediënten toegevoegd aan het wijnmakersproces. Om het EU-keurmerk te krijgen, moet de wijn ook afkomstig zijn van druiven die minstens twee jaar in gecertificeerde biologische landbouw zijn geteeld.

Er zijn verschillende stappen die de wijnmaker moet doorlopen om biologische wijn te produceren. Eerst moeten de druiven worden geplukt en dan gesorteerd om te bepalen welke druiven voor productie geschikt zijn. Vervolgens worden de druiven met de hand geperst, waardoor het sap wordt verkregen. Na het persen wordt het sap verwarmd Sodat het klaar is om te gisten. De suikers uit het sap worden omgezet in alcohol. Ten slotte wordt de wijn in vaten gezet en in flessen gebotteld. Deze specifieke productieproces maakt biologische wijn heel bijzonder.

Voordelen van biologische wijn

Biologische wijn heeft verschillende voordelen in vergelijking met andere wijnsoorten. Hieronder staan enkele voordelen:

 • Biologische wijn bevat geen chemicaliën en pesticiden. Het wordt verouderd met de minst mogelijke chemische middelen.
 • Het heeft een betere smaak en aroma dan andere wijnsoorten. Dit komt omdat er geen onnatuurlijke ingrediënten aan de productie worden toegevoegd.
 • Biologische wijn is beter voor het milieu omdat er geen chemische pesticiden in worden gebruikt. Het milieu wordt dus beter beschermd tegen schadelijke stoffen.
 • Het is ook goed voor mensen omdat er geen schadelijke chemicaliën of pesticiden in de wijn zitten. Dit maakt het veiliger om te drinken.
 • Biologische wijn wordt met de hand gemaakt. Alleen de beste druiven worden geselecteerd, wat zorgt voor een hogere kwaliteit.

Waarom is het zo populair?

De populariteit van biologische wijn is de laatste jaren sterk toegenomen. Dit komt door een aantal factoren. Ten eerste is het milieuvaardig. Er worden geen chemische bestrijdingsmiddelen gebruikt en het producieproces verspilt minder energie. Ook is het meer waardevast. Biologisch geteelde druiven resistenter tegen schimmels, schade door nabijgelegen planten en andere omgevingsinvloeden. Bovendien heeft deze wijn ook een goede smaak. Hij bevat natuurlijke fruittonen en aroma’s. Daarom is het zo populair bij mensen die hun eerste wijnen willen proeven en liefhebbers.

Verschillen tussen biologische wijn en andere wijnsoorten

Er zijn een paar belangrijke verschillen tussen biologische wijn en andere wijnsoorten. Ten eerste is er het milieuaspect. Biologisch geteelde druiven worden geteeld zonder chemische stoffen. Dit betekent dat ze minder milieubelastend zijn. Daarnaast hebben biologische wijnen andere smaken. Biologische wijnen hebben intense fruittoetsten en diepte. Doordat er geen chemicaliën worden gebruikt is de smaak veel puurder. Ten slotte hebben biologische wijnen lagere sulfietgehaltes dan andere wijnen. Dit heeft als voordeel dat je geen hoofdpijn krijgt na het drinken ervan.

Conclusie

In dit artikel hebben we een diepgaande verkenning gemaakt van wat biologische wijn precies is, welke voordelen het heeft en waarom het zo populair is geworden. We hebben ook de verschillen tussen biologische wijn en andere wijnsoorten geëvalueerd. We kunnen concluderen dat biologische wijn een milieuvriendelijke en kwalitatief hoogwaardige wijnsoort is. Het heeft een betere smaak en aroma dan andere wijnen en is goed voor het milieu en mensen die het drinken. Het is duidelijk waarom biologische wijn zo populair is geworden.

Frank Van De Mortel
Latest posts by Frank Van De Mortel (see all)

  Comments

  Leave a Reply

  Your email address will not be published. Required fields are marked *