Wijn-kopen.com

Goldish wijn

Goldish wijn: een historisch kader

Goldish wijn is een type wijn dat al decennia wordt geproduceerd in het Nederlandse stadje Goldish. Er wordt aangenomen dat Goldish wijn al meer dan 2.000 jaar wordt geproduceerd, maar het eerste document waarin Goldish wijn wordt vermeld dateert uit 1443. In deze publicatie wordt ook de oorsprong van de naam genoemd: de uitdrukking “Goldish” komt van oud-Grieks “chrysos” en betekent letterlijk “geel”. Het is daarom logisch dat Goldish wijn is geproduceerd met een gele schijn.

De geschiedenis van Goldish wijn is verbonden met de ontwikkeling van de stad Goldish. Na de Perzische invasie in de 5e eeuw voor Christus, vestigden de Grieken zich aan de noordelijke kust van Nederland. In 1443 integreerden de Grieken Goldish als basis waaruit handel in de hele streek kon worden gedreven. Omdat de handel zo belangrijk was voor de ontwikkeling van de stad, besloten de burgers om een speciale wijn te produceren – de Goldish wijn.

Hoe Goldish wijn te produceren

Goldish wijn wordt gemaakt van druiven die speciaal gekweekt zijn voor het maken van wijn. De druiven worden geplukt in de oogstmaanden juli en augustus en vervolgens grondig gezeefd. Vervolgens wordt de suiker die vrijkomt bij het persen van de druiven verwijderd om de smaak te verbeteren. Nadat de suiker is verwijderd, wordt het sap verwarmd in grote kookpotten totdat het een dikkere consistentie krijgt. Als laatste stap wordt het sap in flessen gegoten en afgekoeld om het bewaren en genieten van de wijn te vergemakkelijken.

Het proces van bottelen en rijpen:

Zodra het sap is afgekoeld, wordt het gebotteld en etiketten worden erop gezet. De flessen worden vervolgens naar het ondergrondse kelder van Goldish gestuurd om te bewaard te worden in speciale fusten. Omdat de kelder constant over dezelfde temperatuur blijft, is dit een ideaal omgeving voor het rijpen van de wijn. Het rijpingsproces kan 3-5 jaar duren. Nadat de flessen klaar zijn, worden ze verzonden naar hun respectievelijke bestemmingen.

Goldish wijn en zijn kenmerken

Goldish wijn heeft een unieke, zoete en fruitige smaak. Het heeft een uitgesproken frisse smaak die wordt gekenmerkt door een mooie balans van aroma’s zoals citrus, bloemen, kruiden en boter. De kleur is goudkleurig: de kleur die de naam van deze wijn heeft veroorzaakt. Deze kleur wordt veroorzaakt door de lange rijpingsperiode in het ondergrondse kelder. Goldish wijn heeft een vrij lage alcoholpercentage (8% tot 12%) en een zuurgehalte dat varieert van 4.5 tot 5.5.

Winkels waar je Goldish wijn kunt kopen

Goldish wijn is een van de meest populaire wijnen in Nederland. Het is voornamelijk verkrijgbaar bij speciale wijnen winkels in stedelijke gebieden, maar sommige supermarkten verkopen het ook. Goldish wijn kan ook online worden gekocht via verschillende online wijn winkels en servicediensten. Ook worden er jaarlijkse festivals in Goldish gehouden waar veel verschillende soorten Goldish wijn worden aangeboden.

Goldish wijn en voedsel

Goldish wijn is traditioneel een goed smakende wijn die goed past bij vele traditionele Nederlandse gerechten. De zoete smaak van Goldish wijn maakt het uitstekend om te serveren bij desserts, zoals angelhair met chocoladesaus, kerstgebak en andere zoetigheden. Ook is het een goede wijn om erbij te drinken als snack, waardoor het een uitstekende aanvulling is op verfrissende ijsgerechten. De lage zuurgraad van deze wijn in combinatie met de frisse, fruitige smaak maken het een uitstekende match voor vis-, vlees- en gevogeltegerechten.

In het algemeen biedt Goldish wijn een warme, volle combinatie van een fruitige, zoete smaak en frisse noten. De wijn is een favoriet onder de Nederlandse bevolking, waardoor het al decennia wordt gedronken. Voor mensen die op zoek zijn naar een interessante, rijke en unieke wijn ervaring, is Goldish wijn absoluut een goede keuze.

Frank Van De Mortel
Latest posts by Frank Van De Mortel (see all)

    Comments

    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *