Wijn-kopen.com

Wijn houdbaarheid

Hoe lang is wijn houdbaar?

Het antwoord op deze vraag is niet zo eenvoudig te geven. Wanneer u een fles wijn koopt, is de levensduur vaak afhankelijk van de manier waarop u deze opslaat en de hoeveelheid licht, temperatuur en beweging toegestaan. Als u een langere houdbaarheid wilt, zult u daarom zorgvuldiger met uw wijnselectie en opslag moeten omspringen. In dit artikel wordt meer informatie gegeven over wat u dient te weten over de houdbaarheid van wijn.

Opslag

Om de houdbaarheid van wijn te verlengen, moet u vooraf een aantal factoren in acht nemen. Het belangrijkste is de locatie waar u de wijn gaat bewaren. Zowel warme als koele, donkere plaatsen kunnen een grote invloed hebben op de levensduur van uw wijn. Wijn moet bijvoorbeeld worden bewaard met een vaste luchtvochtigheid van tenminste 50% en bij een temperatuur tussen 12-15°C. Bij lagere temperaturen, zoals in de koelkast, zal de geur van de wijn verloren gaan en in een te warme omgeving kan de wijn sneller bederven. Bovendien moet de winkel waar de wijn is gekocht ook worden beoordeeld. Een goed geventileerde omgeving is noodzakelijk om te voorkomen dat de wijn wordt verontreinigd met chemicaliën of stof.

Houdbaarheid en Fles

De opdruk op de fles geeft een indicatie over de houdbaarheid. Wijnen met een kurkdop hebben een maximale houdbaarheid van ongeveer 5 jaar, terwijl wijnen met een vacuüm gedicht dop meer dan 10 jaar zouden moeten kunnen bewaren. Het type druif dat wordt gebruikt voor de wijn kan ook van invloed zijn op de houdbaarheid. Sommige druiven, zoals Muscat of Pinot Gris, zijn zoeter en hebben daarom een langere levensduur dan andere druiven, zoals Chardonnay en Sauvignon Blanc.

Flessenhoudbaarheid

Daarnaast is flessenhoudbaarheid ook belangrijk. Bewaar de wijn op een donkere, stabiele plaats voor optimale resultaten. Houd bijvoorbeeld kurkdopwijnen rechtop zodat de kurk niet uitdroogt of andere stoffen kan absorberen. Vacuüm gedichte flessen kunnen horizontaal worden bewaard om de dop steviger op de fles te houden. Onthoud echter dat de houdbaarheid na opening sneller afneemt. Wees voorzichtig met zoepel gedronken wijnen en denk eraan om kurkdopwijn binnen 24 uur of minder te consumeren om oxidatie en verlies van geur en smaak te voorkomen.

Kwaliteit van wijn

Ten slotte is het van belang dat de kwaliteit van de drank altijd in acht wordt genomen. Een lage kwaliteit wijn zal minder duurzaam zijn dan een goede kwaliteit wijn. Kies bij uw aankoopopties daarom voor wijnen met een lagere zuurgraad en een hoge tannine, waarmee de aroma’s beter worden behouden. Als algemeen vuistregel geldt dat voortijdig gedronken wijnen altijd het meeste smaak hebben. Houd daarom rekening met de leeftijd voordat u gaat proeven. In het algemeen is het mogelijk om wijn te bewaren voor maximaal 5-10 jaar, afhankelijk van het soort wijn en de omstandigheden.

Conclusie

Het beantwoorden van de vraag hoe lang wijn houdbaar is, is vaak afhankelijk van situaties die niet te voorspellen zijn. Dit varieert van het type wijn dat wordt gedronken, de opslagomstandigheden en de kwaliteit van de wijn. Ondanks al deze variabelen is het echter belangrijk om enkele regels te onthouden als het gaat om de houdbaarheid van wijn. Uw wijn moet op een koele, donkere plaats worden bewaard, afhankelijk van het type wijn en fles en u moet ook rekening houden met de leeftijd. Als u deze tips in acht neemt, kunt u ervoor zorgen dat de levensduur van uw wijnwordt verlengd.

Frank Van De Mortel
Latest posts by Frank Van De Mortel (see all)

    Comments

    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *