Wijn-kopen.com

Wijn bij asperges

Asperges en Wijn: de Perfecte Combinatie

Asperges lijkt misschien een gewone groente, maar asperges en wijn samen is een mengsel van heerlijkheden die alleen mogelijk is als je de juiste wijn kiest. De voortreffelijke smaak van asperges begint met de zoete, aromaatachtige kwaliteit van de specerij die dezelfde veelzijdigheid heeft als knoflook, een sterke ziltige smaak van de zee met de zoete tonen van de aarde. Als je asperges combineert met wijn, heb je twee smaken die in harmonie samenkomen. Als je het geluk hebt om de beste wijn en het beste seizoen voor asperges te vinden, wordt de maaltijd een voortreffelijk feest.

Asperges groeien het beste tussen ongeveer maart en mei en kunnen worden bereid in verschillende manieren: tarwe, uit de oven of recht van de grill. Asperges kunnen worden gecombineerd met verschillende vleessoorten zoals kip, eend, ansjovis en oesters. De kleur van de asperges bepaalt welke wijn je erbij moet hebben. De wijnkeuzes voor wit gekookte asperges zijn:

  • Aromatische witte wijn zoals Riesling, Chenin-Blanc en Sauvignon-Blanc.
  • Chardonnay met hoger overige stijlen met meer body.

Voor donker gekookte of gegrilde asperges raden sommigen aan om lichtere rode wijn te gebruiken om het frisse en levendige van de asperges te versterken, zoals Pinot Noir, Merlot en Gamay Chardonnay.

Frisse Witwijnen gecombineerd met Asperges

Frisse, heldere witwijnen zoals Riesling, Chenin Blanc en Sauvignon Blanc zijn perfect om te combineren met wat lichter bereide asperges met koolzaadboter. De subtiel zoete, aromaatachtige tonen in de wijn versterken de heerlijke smaak van de asperges; het koolzaad en de boter laten de wijn voller smaken maar toch licht verteerbaar blijven.

De zwarte asperges zijn veel sterker van smaak en de aroma’s van deze asperges zijn ook veel harder. Aromatische witte wijnen zoals Gewurztraminer en Muscat Blanc zijn daarom geschikt om te combineren met deze intense asperges. Een beetje kruiden zoals geroosterde knoflook en een vleugje citroen uitgeperst over de asperges naar keuze is ook of, dit helpt het aroma en de smaak van de asperges te versterken.

Rode wijn bij Asperges

Natte, gebakken of gegrilde asperges kunnen ook een perfecte combinatie zijn met een lichtere of mediumbody rode wijn. Pinot Noir, Merlot en Gamay zijn geschikte rode wijnen om bij asperges te combineren. De tannines van deze wijnen zijn bescheiden en versterken de smaak van de asperges, vooral als het gecombineerd wordt met een beetje balsamicoazijn of andere zoete smaken zoals honing, specerijen, geroosterde knoflook en tomaat. Ook het creëren van een zoete omgeving met warmte (bijvoorbeeld een zonnige dag) zal de rangschikking van de smaken verbeteren omdat de asperges meer vitamine C en andere ingrediënten bevatten als het lichte of volle zonlicht krijgt.

Italiaanse Witte Wijn bij Asperges

Italiaanse witte wijn zoals Vernaccia di San Gimignano, Gavi, Greco di Tufo, Etna Bianco en Vermentino zijn een goede match voor asperges. Deze wijnen hebben verfijnde aroma’s en een evenwichtige body, maar tegelijkertijd een delicate frisheid. Hogere kwaliteit witte wijnen zoals etna bianco, greco di Tufo en Vernaccia di San Gimignano hebben vaak nog meer zuren en zijn perfect geschikt voor de full-bodied asperges die net wat extra pit kunnen gebruiken.

Omdat asperges vaak wordt vergezeld met visgerechten, is een Italiaanse mousserende witte wijn ook een uitstekende keuze, zoals Prosecco, Franciacorta of de Franse Crémant. Deze wijnen hebben een laag alcoholpercentage en grote aromatische complexiteit, en een zoet-zure smaak die het perfect combineert met gegrilde of gebakken asperges in combinatie met kaviaar, kaas of vis.

Conclusie

Asperges en wijn kunnen een heerlijke combinatie zijn in verschillende situaties. Of je nu asperges klaarmaakt met koolzaadboter of met kaviaar, de juiste wijn kan de smaak en het aroma’s decennia versterken. Frisse witte wijnen zoals Riesling, Chenin Blanc en Sauvignon Blanc kunnen bijeenkomsten met licht gekookte asperges verfijnen, en lichtere en medium-bodied rode wijnen zoals Pinot Noir, Merlot en Gamay Chardonnayworden vaak geserveerd bij grillige en sterke asperges. Italiaanse witte wijn zoals Vernaccia di San Gimignano, Gavi, Greco di Tufo, Etna Bianco en Vermentino zijn ook perfect geschikt voor zowel eenvoudige en volle asperges. Prosecco, Franciacorta of de Franse Crémant zijn een slokvriendelijke combinatie die perfect bij visgerechten met asperges past.

Frank Van De Mortel
Latest posts by Frank Van De Mortel (see all)

    Comments

    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *