Wijn-kopen.com

Mousserende wijn

Introductie Mousserende Wijn

Mousserende wijn, ook wel bubbelwijn genoemd, is een heerlijke verscheidenheid aan wijn die extra koolzuurgas bevat. Dit koolzuur zorgt voor de kenmerkende stijfheid en bekende bubbels. De Franse mousserende wijn, zoals de klassieke Champagne, is zon zeer bekend drankje dat het spaarzaam dranken is op feestelijke gelegenheden. Daarnaast is mousserende wijn ook geweldig om in een mixdrank te gebruiken, heerlijk bij de lunch of diner of om de avond mee af te sluiten. Hoewel mousserende wijn al eeuwen oud is, wordt het nu ook in andere delen van de wereld gemaakt.

Geschiedenis

Mousserende wijn is al eeuwenoud. De Italiaanse middeleeuwse monniken van de abdij in deze regio waren de eersten die wijn maakten met dit extra koolzuur, wat gebeurde door het blootstellen van versgeperste wijn aan zuurstof. Dit proces, dat later bekend zou staan als “methode-champenoise”, was de start van de wereldberoemde Champagne. Het duurde niet lang voordat de eerste essentiële stappen door de rest van de wijnmakers overgenomen werden en gebruikt om hun eigen mousserende wijnen te maken.

Deze geschiedenis van mousserende wijn is alleen maar interessanter geworden sinds de 19e eeuw. In die tijd zagen de wijnmakers de mogelijkheid om hun producten te exporteren over de wereld en opmerkelijk snel bereikte de mousserende wijn andere landen, waar het wordt gewaardeerd en omarmd. Het is nu gemakkelijker dan ooit om mousserende wijn te verbouwen en te produceren, waardoor er grote verscheidenheden in sterkte, smaak en prijs te vinden zijn.

Methode-champenoise

De meeste mousserende wijnen worden gemaakt door de methode-champenoise, deze methode stamt uit de 17e eeuw en is een complex proces waarbij het tweede gistingproces in de fles plaatsvindt. Bij dit proces voegen wijnmakers tirage toe, wat de gist voedt die de alcohol omzet in koolzuurgas. Daarnaast voegen ze liqueur d’expedition toe, wat het karakter bepaalt van het product.

Bij de druivenoogst selecteren wijnmakers persoonlijk welke druiven gebruikt worden voor mousserende wijnen. Jaargangen worden alleen gebruikt bij het maken van de beste kwaliteit mousserende wijnen. Tijdens de productie voegt men twee soorten suiker en gist toe, wat het tweede gistingproces veroorzaakt. In de fles voegen ze tirage toe en secundaire gisting begint in vaas. De staart van de fles moet vervolgens verwijderd worden en liqueur d’expedition voegen voegen de wijnmakers toe. Daarna laten ze de fles rijpen en voegen hun unieke identiteit toe aan de mousserende wijn.

Soorten mousserende Wijn

Er zijn tal van verschillende mousserende wijnen te koop op de markt, elk met zijn eigen set van specifieke kenmerken. De meest voorkomende zijn:

  • Champagne – Een Franse klassieker en de wereldwijd meest herkende bubbelwijn. Gemaakt met de methode-champenoise en van druiven uit de Champagne regio
  • Crémant – Een Franse appellatie die onevene patch kenmerken van Champagne, maar een lagere prijs. Gemaakt met de methode-champenoise en gebruikt verschillende druivenstokken dan Champagne
  • Prosecco – Een Italiaanse gouden oude gemaakt door charmatmethode, wat betekent dat de wijn wordt verdund met suiker en gist. De druiven worden droog geperst en worden niet meermalen gefermenteerd
  • Cava – Een Spaanse bubbelwijn die wordt gemaakt met de methode-champenoise en traditionele Spaanse druiven zoals Macabeo, Xarello and Parellada

Smaak en Smaakprofielen

Mousserende wijn heeft een zuur smaakprofiel, de smaak hangt af van hoeveel speeksel en zoetstoffen in de wijn zit. Naast de koolzuur smaak kunnen mousserende wijnen ook de fruitige aard beschikken. De meeste mousserende wijn hebben een honingsmaak, gember of oogst notities. Door deze unieke smaken, mousserende wijn is een geweldig compromis tussen zoet en zuur.

Er zijn twee belangrijke stappen bij het proeven van mousserende wijn. Allereerst: open de fles voorzichtig. Als de kurk knalt, moet je de fles zo snel mogelijk in het glas serveren om te voorkomen dat er te veel koolzuurgas kan ontsnappen. Let op hoeveel bubbels er in het glas zijn, want hoe meer bubbels, hoe beter de kwaliteit. Je kunt dan de kleur beoordelen, gevolgd door het zoeken naar geuren in de mousserende wijn. Tevens kun je aan de smaak proeven of deze zoet, hobbelig, droog of fruitig is.

Conclusie

Mousserende wijn is een heerlijk drankje dat al jarenlang door de eeuwen heen wordt geproduceerd. Er zijn vele soorten mousserende wijn te vinden, waardoor er een uitgebreide selectie voor elke smaak is. Of je nu een liefhebber bent van Champagne, een liefhebber van Prosecco of gewoon van bubbelwijn in het algemeen, er is gegarandeerd een mousserende wijn die aan je smaak voldoet.

Frank Van De Mortel
Latest posts by Frank Van De Mortel (see all)

    Comments

    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *