Wijn-kopen.com

Champagne

Een Uitgebreide Kijk op Champagne

Champagne is een kleurrijke drank die al eeuwenlang bekend is als een drank die stijl en elegantie uitstraalt. Het wordt geschonken bij feestelijke gelegenheden of gewoon tijdens het vieren van het leven in het algemeen. Maar hoe is dit waardevolle drankje ontstaan, waar komt het vandaan en hoe is het ontwikkeld tot wat het vandaag de dag is? In dit artikel zullen er antwoorden worden gegeven op deze vragen en zal er een kijkje worden genomen in de wereld van champagne.

Geschiedenis van Champagne

De geschiedenis van champange gaat terug tot de 17e eeuw, toen dom Perignon, een Franse abt en wijnmaker uit het klooster Hautvillers in het noorden van Frankrijk, een methode ontwikkelde om bubbels toe te voegen aan wijn. Vanwege de natuurlijke warmte en hoge luchtvochtigheid heeft hij niet alleen de mousserende champagne, maar ook de mousserende wijn uitgevonden. Ook wist hij hoe hij verschillende stijlen van champagne moest creëren.

De Pérignon champagne is genoemd naar dom Perigon en is tegenwoordig een van de meest gewilde en bekende champagne ter wereld. Champagne heeft zich gedurende de achttiende eeuw verder ontwikkeld, zowel technisch als qua stijl, en de productie verspreidde zich vanuit Frankrijk over de gehele wereld. Champagne wordt vandaag de dag overal ter wereld gedronken en geschonken en is geassocieerd met luxe goederen, luxe restaurants en luxe evenementen.

Wat is Champagne?

Champagne is een mousserende witte wijn gemaakt van witte druiven. Het is een stijlvolle drank die wordt vervaardigd door het voegen van koolzuurgas aan de wijn. Champagne wordt gewoonlijk geproduceerd in de Franse regio’s Champagne-Ardenne, Aube en Marne. Elke fles moet volgens de Appellations d’Origine Contrôlée Regelementten (AOC’s) worden gemaakt uit witte druiven, waaronder Chardonnay, Pinot Noir en Pinot Meunier. Ook moeten er bosbessen en andere, specifiek in deze regio’s voorkomende druivensoorten worden gebruikt.

Het productieproces omvat het voegen van suiker en kleurstoffen aan de druivenmost. De most wordt gefermenteerd, gezuiverd, versterkt en gebotteld, waardoor koolzuurdamp wordt gevormd onder druk. De koolzuurdamp breekt door de kurk en vormt het bekende schuimdop. Er zijn veel verschillende soorten champagne, waaronder brut, non-vintage (NV), vintage en grand cru.

Hoe Champagne te Serveren

Champagne is een stijlvolle drank die er het beste uitziet wanneer hij op de juiste manier wordt geserveerd. De eerste stap is om de champagne te ontkurken. Wees voorzichtig dat je niet te veel druk uitoefent op de kurk, omdat er anders te veel koolzuurgas kan ontsnappen en de champagne een bittere smaak zal geven. Voeg vervolgens koude thee of munt toe aan de champagnevulstof, dit versterkt de bubbels en creëert extra smaak voor de drank.

Gebruik altijd zware champagneglazen om de champagne op de beste manier te serveren. Gebruik een flesbak om de champagne ijskoud te serveren. Omdat het om een mousserende wijn gaat moet je deze snel drinken, het koelt namelijk af in het glas. Zorg er ook voor dat het glas niet meer dan twee derde gevuld is, omdat de overige rest dan bubbelt en de smaak verzacht. Als laatste is het belangrijk dat je de champagne op de juiste manier opschuimt. Giet de champagne sukkelvormig in het glas vanuit een hoogte van ongeveer 30 cm en proef het verschil.

Soorten Champagne

Champagne wordt al lange tijd geclassificeerd in verschillende stijlen, met name Brut (droge), Sec (droge-zoet) en Semi-Sec (medium-zoet). De brut is de meest populaire en is gemaakt van slechts 1 druif, terwijl de sec wordt gemaakt van maximaal 2 druifsoorten en de semi-sec van maximaal 3 druivensoorten. Verder zijn er ook veel verschillende blendingsstijlen. Gällerimagne is bijvoorbeeld een blend van Chardonnay, Meunier en Pinot Noir en een Rosé is een blend van Chardonnay, Pinot Noir en Pinot Meunier.

De Larmandier-Bernier Coteaux Champenois is een ander type dat vaak wordt geassocieerd met champagne. Het is een traditionele mousserende wijn gemaakt in Larmandier-Bernier in het noorden van Frankrijk. Het wordt gemaakt van oudere, rijpere druivenrassen en verschillende houtmaturing, het resultaat is een stijlvolle mousserende wijn met tonen van kruiden, peer, abrikoos en citrus, die allen samensmelten in de finale, verpakt in een chique en elegante fles.

Conclusie

Champagne is een wereldwijd gerenommeerd drankje dat de hele wereld al eeuwenlang betovert met zijn stijl en elegantie. Het is een kleurrijke drank die het beste wordt geserveerd in zware glazen en in combinatie met koude thee of munt. Er zijn verschillende stijlen van champagne, elk met zijn eigen smaak en kenmerken. Of je nu van champagne houdt of niet, het is de moeite waard om te proeven, het is een stijlvolle drank die kan worden gedronken om te vieren en te genieten.

Karin Raemakers
Latest posts by Karin Raemakers (see all)

    Comments

    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *