Wijn-kopen.com

Oranje wijn

Oranje wijn en nederland

Oranje wijn is een unieke varieteit van wijn die wordt geproduceerd in Nederland door wijnboeren. Deze wijn is gemaakt van oudere druivenrassen en heeft een diepe oranje kleur. Het is het meest bijzondere kenmerk van de wijnen uit Nederland. De ‘oranje’ toon wordt verkregen door de extra lange rijping van de druiven in de stikstofrijke bodem. Oranje wijn is recentelijk steeds populairder geworden in Europa.

Geschiedenis van oranje wijn

De traditie van het produceren van oranje wijn in Nederland dateert terug naar de 16e eeuw. Toen produceerden verschillende wijnhuizen hun eerste oranje wijnen. Toen de druiventeelt in Nederland in de 19e eeuw toenam, werd oranje wijn meer door wijndrinkers geapprecieerd vanwege de bijzondere smaak en de diepte van de kleur.

Oranje wijn heeft een lange geschiedenis in Nederland, maar de moderne versie die nu geproduceerd wordt, is gebaseerd op een eeuwenoude techniek. Dit komt door het meer recentelijke begrip van de technische details die nodig zijn voor het verkrijgen van de diepe, bijna zilverachtige kleur en het unieke aroma van de stikstofrijke bodem waar de druivenrijp worden.

Hoe wordt oranje wijn gemaakt?

Oranje wijn wordt gemaakt door druiven te laten rijpen in stikstofrijke bodems, waardoor de druif een bijzonder aroma en smaak krijgt. De harsachtige smaak die achterblijft na het drinken van oranje wijn, is afkomstig van de phenolische stoffen die in de druiven aanwezig zijn. De druiven worden met de hand geplukt en dan zijn zorgvuldig geselecteerd op kleur en smaak. Daarna worden ze behandeld met verschillende technieken, zoals het toevoegen van gisten of het koken van de druiven om de smaak te verbeteren.

Resultaat van deze behandeling is een droge of zoete wijn met een zacht aroma, die vaak vergezeld gaat van intense fruitige smaken. Er is ook veel variatie in de kleuren die kunnen worden verkregen, van een lichte koperkleur tot een diepe amberkleur. De kleur wordt denkbaar gemaaktt door de stikstofspiegels in de bodem. Uiteindelijk, na de laatste fermentatie- en keuringsprocedure, wordt de wijn gebotteld voor verkoop.

Oranje wijn in Nederland

De aantrekkingskracht van oranje wijn wordt onderstreept door de toenemende populariteit ervan bij verschillende segmenten van de Nederlandse consumenten. Er bestaan veel verschillende soorten oranje wijn in Nederland, waarvan sommige al jaren bestaan en nog steeds worden geproduceerd. Er zijn ook verschillende wijnmakers in Nederland met een focus op het produceren van oranje wijn. Sommige van die wijnen zijn onderdeel van gerenommeerde controledruiven-en couturedruivenklassen. Oranje wijn wordt vaak gedronken met verschillende smaakmakers, zoals honing, bessen, kruiden, zeevruchten en kaas. De meeste Nederlanders consumeren oranje wijn als aperitief voordat het avondeten wordt genuttigd.

Conclusie

Oranje wijn heeft een lange geschiedenis in Nederland. Het is gemaakt van oude druivenrassen en rijpt in stikstofrijke bodems, wat resulteert in een bijzondere smaak en een kenmerkende diepe oranje kleur. Door de populariteit van dit type wijn onder verschillende segmenten van Nederlandse consumenten, heeft het een unieke plek veroverd in de wijnwijngeschiedenis van Nederland. Er zijn verschillende soorten oranje wijn, met een groot scala aan smaak, kleur en aroma. Oranje wijn is een unieke variteit die steeds meer wordt gewaardeerd en toegejuicht door de Nederlandse consument.

Karin Raemakers
Latest posts by Karin Raemakers (see all)

    Comments

    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *