Wijn-kopen.com

Port

Portwijn, het meesterwerk van Nederland

Port is een traktatie waar liefhebbers van wijnen al eeuwenlang naar verlangen. Het is een meesterwerk dat voortkomt uit de Nederlandse stad Baerle-Duc. Het is de meest traditionele van de Portugese wijnen en staat ook bekend als Portugees Port. Het is wereldwijd populair en veel Nederlanders kennen hem vanzelf. In dit artikel kijken we wat dichtbij naar wat Port is en wat er zo goed is aan deze wijn.

De geschiedenis en herkomst van Port

Porto is de naam van de Portugese stad waar de Portwijn oorspronkelijk vandaan komt. Zowel de stad als de wijn hebben hun naam te danken aan het antieke Latijnse woord voor haven, dat ‘portus’ betekent. De stad Baerle-Duc waar Port tegenwoordig uit voortkomt, is gevestigd in de provincie Noord-Brabant, in de buurt van de stad Breda. Port is populair bij consumenten over de hele wereld, met name in Nederland.

Heeft u zich ooit afgevraagd waar de Port-traditie vandaan komt? Het is meer dan 400 jaar geleden dat de Port-traditie voor het eerst begon. Toen koning Karel II van Spanje in 1662 zijn zoon de graaf van Baerle-Duc verliet, werd besloten dat er een wijnhuis in Baerle-Duc moest worden opgericht om port te produceren voor Europese koningen. De wijn werd in die tijd klaargemaakt door Franse en Nederlandse wijnmakers. Zij maakten de wijn zoals we die vandaag de dag kennen.

De portieve schenkingen

De Port-traditie heeft een rijke geschiedenis in Nederland die teruggaat tot de Gouden Eeuw. Tijdens deze periode waren cadeaus een belangrijk onderdeel van het culturele leven. Dit betekende dat veel hoogwaardige, edele families geschenken ontvangen in de vorm van portwijn. De port-gewoonten waren zo sterk dat ze zelfs een eed in het leven riepen die de families beloofden om zowel de port als hun families te eren. De eed is op het port-etiket te vinden om de consumenten te herinneren aan hun plicht de edele drank naar waarde te schatten.

Uniek aan port is dat het een blend is, wat betekent dat het een combinatie van verschillende wijnen is. Traditiegetrouw wordt portwijn gemaakt van een combinatie van meer dan 10 druivenvariëteiten. De druiven variëren van de krachtige en tanninerijke Touriga Nacional tot de zoete en zachte Muscat. Door deze mix van druiven krijgt de portwijn zijn unieke structuur en smaak.

Het produceren van een port

Een port is op een speciale manier geproduceerd, en dit is een proces dat tijd en geduld vereist. Port is meestal een samenstelling van meerdere wijnen. De wijnen worden gecombineerd om het gewenste aroma, smaak en zoetheid te krijgen. De druiven die gebruikt worden om port te maken, worden voorzichtig en op traditionele wijze geselecteerd.

De productie van port begint meestal met het oogsten en fermenteren van de druiven. Vervolgens worden de wijnen gemengd om de gewenste zoetheid en smaak te krijgen. Er wordt brandy bij de wijn toegevoegd om het alcoholgehalte te verhogen. Uiteindelijk wordt de portwijn gerijpt in eikenhouten vaten om de gewenste smaak te krijgen. Na het rijpen kunnen de portwijnen bottelen of blenden.

De productie van port is een uitgebreid proces dat veel expertise vereist. Er moeten verschillende stappen worden doorlopen voordat het eindproduct gereed is om te worden gedronken. Het eindproduct is een aperitief of dessertwijn met een aantal kenmerken die het zeer uniek maken.

De soorten port

Er zijn veel verschillende soorten portwijn. Allereerst zijn er jonge, zoete (LBV), tawny, bewaarde en vintage portwijnen. Er zijn ook verschillende andere soorten port, zoals witte port, schuimwijn en kersenwijn. Elke soort port heeft verschillende smaken, variërend van zoet tot droog.

Jonge portwijnen, ook bekend als Late Bevestiging Vintage (LBV), bevatten een zoete en frisse smaak. Ze worden meestal gemaakt van druiven die pas in het seizoen zijn geoogst en kunnen worden gebotteld na slechts twee tot vier jaar rijping in zware eikenhouten vaten. LBV-wijnen zijn licht en relatief zoet, maar hebben veel kracht en karakter.

Tawny portwijnen hebben een donkerbruine kleur en een lange, diepe smaak. Ze hebben vaak een zachtere smaak dan de jongere LBV-wijnen en worden het best geserveerd als digestief. Werkelijk tawny port is gerijpt in speciale eikenhouten vaten voor minstens twee jaar voordat hij wordt gebotteld.

Er is ook een soort zoet port, bekend als vintage port. Deze wijn bevat slechts druiven die tijdens een bepaalde oogstperiode zijn geoogst. Hierdoor verschilt deze port elk jaar. Vintage port wordt ook gerijpt in eikenhouten vaten voor minstens twee jaar voordat hij wordt gebotteld. De vintage port heeft een diepe, volle smaak met verfijnde tonen.

Proeven van port

Het proeven van port is een leuk proces, waarbij u kunt luisteren naar de verschillende aroma’s en smaken die de wijn te bieden heeft. Dit kan een complex proces zijn en het is belangrijk om te weten hoe te proeven.

Het proeven van een portwijn begint meestal met het observeren van de kleur. U moet kijken naar de diepte en helderheid van de kleur. Als de kleur intens is, is dit meestal een teken van de hoge kwaliteit van de wijn.

Nadat u de kleur heeft gezien, kunt u naar de neus ruiken. Zoek naar bepaalde aroma’s zoals kersen, aardbeien, bosvruchten, eiken en andere specerijen. Elke soort port heeft zijn eigen unieke geur.

Vervolgens kunt u de smaken detecteren. Kijk naar de zoetheid, zuurgraad, smaken en mineraliteit. Bepaal of de smaken evenwichtig zijn. Ook als de port een lange afdronk heeft, is dit een teken van hoge kwaliteit.

Na het proeven kunt u uw conclusie trekken. Stel uzelf de vraag of de port dienst doet als an aperitief of als dessertwijn. Ook de kwaliteit van de port wordt bepaald door de samenstelling van de druiven, de hoeveelheid alcohol en de mate van rijpheid.

De beste portdranken uit Nederland

De portdranken die in Nederland worden geproduceerd, behoren tot de beste ter wereld. Door de jarenlange traditie om port te produceren, hebben de Nederlandse wijnmakers de perfecte mix gevoben. Hieronder staan enkele van de beste portdranken uit Nederland.

Het eerste produkt dat hier wordt genoemd, is Chateau d’Aerle Port. Deze wijn is gebaseerd op druiven die meer dan 400 jaar geleden in de bergen werden geoogst. Het heeft een interessant aroma met zachte smaken die worden geserveerd met voldoende zuren.

Het tweede produkt dat wordt aanbevolen is Quinta do Castelo. Deze wijn is een blend van verschillende druiven, waaronder de Touriga Nacional, Touriga Franca en Tinta Barroca. Dit maakt het een ware traktatie voor de smaakpapillen. Het is ook perfect als aperitief of dessertwijn.

Als laatste noemen we Chateau Oude Baerle. Net zoals Chateau d’Aerle is deze wijn afkomstig van druiven die meer dan 400 jaar geleden in het Teijeberggebied werden geoogst. Ze bevat verschillende fruitaroma’s, evenals specerijen en kruiden. Deze zoete, zijdeachtige wijn is precies wat de portdrinker zoekt.

Conclusie

Port is een unieke wijn uit Nederland en een populaire drank over de hele wereld. De geschiedenis gaat terug tot 400 jaar geleden, toen de port-traditie voor het eerst begon. In het produktieproces worden Port-wijnen geblend door verschillende druiven, alcohol en suiker te combineren, wat leidt tot hun volle aroma en smaak. Er zijn veel verschillende soorten portwijn, variërend van droog tot zoet. Proeven, als je de kans krijgt, laat je een wereld van aroma’s ontdekken. Het is ook belangrijk om te weten wat de beste portwijnen uit Nederland zijn, want dit is het resultaat van meer dan 400 jaar traditie. Geniet daarom van het mondiale meesterwerk, port.

Karin Raemakers
Latest posts by Karin Raemakers (see all)

    Comments

    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *