Wijn-kopen.com

Pure wijn

Introductie tot pure wijn

Het proeven van wijn is een kunst die door de eeuwen heen is geperfectioneerd, waarbij de specifieke componenten met kennis en kunde worden gecombineerd om een ​​mooi en aangenaam product te creëren. Van origine komt wijn voort uit Spanje en Portugal, waar de eerste druiven die specifiek voor het maken van wijn zijn gekweekt, ook al is dat al meer dan 6000 jaar geleden. Tegenwoordig staan er in de meeste landen langs de kust van de Middellandse Zee veel wijnboerderijen, maar sommige productieprocessen hebben nog steeds tradities uit het verleden

De druiven die gebruikt worden bij het maken van wijn, hebben verschillende variëteiten wat bepaalde smaak en kenmerken zal geven aan de uiteindelijke wijn. Bovendien is de omgeving waar de druiven worden geteeld en geoogst, cruciaal voor de kwaliteit van de wijn die wordt geproduceerd. Bovendien voegen wijnmakers nog steeds verschillende elementen toe aan het productieproces, waardoor de smaak en body van de wijn verschillen van de verschillende lokale stijlen en kenmerken.

Sommige van de meest voorkomende of typische stijlen van witte wijn zijn droog, medium droog en zoet. In het algemeen worden witte wijnen gemaakt met druiven die geel, wit of blauw zijn. De meest voorkomende druiven voor witte wijnen zijn Chardonnay, Sauvignon Blanc en Riesling. Daarnaast zijn er verschillende soorten zoete dessertwijnen, zoals Sauternes, Tokay, Port en evenzo.

Pure wijn

Pure wijn is wijn die overtollige hulpstoffen heeft vermeden tijdens het productieproces. Het proces van het produceren van deze wijn is afkomstig van de oude tradities, waarin wijnmakers enkel natuurlijke ingrediënten gebruiken om smaak, aroma’s en karakter naar voren te brengen. Er worden geen toevoegingen gedaan die de wijn zou kunnen beïnvloeden en de body. Dit zorgt voor een pure smaak, aroma’s en textuur van de wijn, als een authentieke uitdrukking van terroir.

Het verschil tussen pure en traditionele wijn is dat er geen selectieve stap wordt gebruikt om bepaalde kenmerken van de wijn te verbeteren. Er bevat geen kunstmatige conservantiën, toevoegingen, zoals suiker en conserveermiddelen. Hierdoor kunnen de kenmerken van de lokale terroir van de druiven, zoals het klimaat, de bodem en de vinificatie, de smaak en het aroma van de wijn bepalen.

De wijnen die gemaakt worden met pure ingrediënten, hebben een meer natuurlijke en droge smaak die nauwkeurigheid en traditionele technieken vereist. In de meeste gevallen betekent pure wijn ook dat er meer tijd, kennis en liefde aan het productieproces wordt besteed en ook dat er bijna geen of maar weinig kunstmatige additieven, zoals sulfieten en wax, worden toegevoegd. De wijn is niet subliem, maar het is een echt en traditioneel product, dat kwaliteit meer benadert.

Hoe pure wijn te herkennen en te vermijden

Het belangrijkste dat je moet weten wanneer je wijn koopt, is of je wijn het etiket ‘Pure Wijn’ draagt. In veel landen zijn er strenge regels voor de productie van wijn, waarbij de producent of de verkoper de verplichting heeft om te vermelden als er additieven of schadelijke stoffen in de wijn aanwezig zijn. Daarom is het altijd belangrijk om de ingrediëntenlijst te controleren, en het beste is om wijn te kopen bij een betrouwbare producent die de juiste informatie verstrekt en geen schadelijk materiaal toevoegt.

Daarnaast is het nuttig om de smaak van de wijn te beoordelen. Pure wijn kan minder fruitig en vol zijn, maar een drogere smaak hebben. Als je het gevoel hebt dat de wijn een droge en saaie smaak heeft, kan het een teken zijn dat er geen additieven of synthetische stoffen aan de wijn zijn toegevoegd. Als alternatief kun je ook geregistreerde en gecertificeerde producenten controleren, die de beste kwaliteit wijn produceren, die heel dicht bij het volledig natuurlijke product komt.

Conclusie

In het algemeen kan worden gezegd dat pure wijn een echte uitdrukking is van de kenmerken van de druiven, het klimaat van de plek waar de druiven worden gekweekt en de technieken die worden gebruikt om de wijn te produceren. Het is een meer droge en niet-fruity wijn, dus je kunt er nauwkeurigheid en traditionele technieken in terugvinden, en geen toevoegingen zoals suiker of kunstmatige additieven. Door de regels en informatie goed te lezen, kun je gemakkelijk controleren of wijn echt pure wijn is of niet.

Karin Raemakers
Latest posts by Karin Raemakers (see all)

    Comments

    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *