Wijn-kopen.com

Rosé wijn

Wat is Rose Wijn?

Rose wijn is een wijn die vooral in het zuiden van Frankrijk en andere Europese landen veel voorkomt, maar sinds kort ook op grote schaal in Amerika wordt geproduceerd. Rose wijn (of blush) is een type rode wijn die lichter en snelverversend is, voornamelijk afkomstig uit de Provence-streek. Het wordt geproduceerd van rode druiven waarvan de voorkleur is verwijderd. Rose wijn is meestal een mengsel van verschillende druivensoorten, of wordt ook wel vin de coupage (blending) genoemd. Er worden vaak een mix van rode en witte druivensoorten bij het maken van rose wijn gebruikt. Ook kan het gemaakt worden door bepaalde druivensoorten langer mee te laten trekken met de schillen, wat resulteert in een zacht, fruitige smaak met licht opgewekte zuren.

Karakteristieken van Rosé Wijn

Rose wijn varieert van licht, droog en zoet tot fris, fruitig en vol van smaak. De smaak is meestal goed in balans en blijft een langere tijd hangen. Rose wijn heeft meestal een licht zoet aroma en een middelgrote body. De kleur van rose wijn loopt van licht lichtroze tot een diep paarsroze. Het aroma van rose wijn is meestal aroma’s zoals bloemen, aardbeien, frambozen, meloen, pruimenschil en sinaasappel. Sommige rose wijnen hebben ook diverse subtiele tonen van meer geconcentreerde fruitigheid. De afdronk van rose wijn is meestal helder, maar ook mild en fris, en wordt als meestal als aangenaam ervaren.

Geschiedenis en Populairitijt van Rosé Wijn

Rose wijn heeft altijd een grote populariteit gehad in het warme klimaat van het Zuiden van Frankrijk, maar is sinds enige tijd ook steeds populairder buiten Europa. Mede hierdoor zijn er nu meer dan 1000 verschillende soorten rose wijn, met tegenwoordig zelfs de mogelijkheid om kleurrijke blends te maken voor een minder conventionele stijl. Rose wijn is steeds populairder aan het worden en wordt vaak geserveerd met een aantal van de nieuwere culinaire gerechten. De kracht van rose wijn is de flexibiliteit. Hoewel rose wijn vaak wordt gespreid als een verfrissende drank voor bij de lunch, maakt het op basis van smaak ook een uitstekend bijgerecht voor gevarieerde maaltijden. Rose wijn kan ook heel goed worden gecombineerd met enzymrijke gerechten zoals sushi of andere lichte, Japans-georiënteerde gerechten.

Mogelijke Food Pairings met Rosé Wijn

Rose wijn is een van de meest flexibele wijnen voor het combineren met verschillende gerechten. Het is een van de beste wijnen om te gebruiken bij vleugelvormige gewassen zoals broccoli en bloemkool. Rose wijn combineert ook goed met visgerechten, zoals zalm en tonijn. Het is ook een uitstekende aanvulling op salades met ingrediënten zoals romaine sla, bleekselderij en prei. Rose wijn gaat goed samen met pasta, risotto’s, geroosterd vlees, feta kaas en tomaten. Met desserts zoals aardbeien, frambozen, bokkenpootjes en chocola maakt rose wijn een heerlijke combinatie.

Voordelen van het Drinken van Rose Wijn

Rose wijn bevat minder suiker dan andere rode wijnen en bevat ook minder alcohol dan andere wijnen. Omdat het alcoholgehalte laag is, is het een geschiktere keuze voor mensen die hun alcoholgebruik willen verminderen. Het bevat ook een schat aan polyfenolen, die beschermende functies hebben tegen hart- en vaatziekten en die anti-inflammatoire eigenschappen bevatten. Ook is rose wijn een uitstekende bron van antioxidanten, die het lichaam beschermt tegen de schadelijke effecten van zonlicht, verontreiniging en giftige stoffen.

Conclusie

Rose wijn is een populaire, smakelijke wijn die al door vele generaties is gedronken. Het heeft een lagere alcoholpercentage, wat het aantrekkelijk maakt voor mensen die hun alcoholgebruik willen beperken, en bevat ook veel antioxidanten en polyfenolen. Bovendien kan rose wijn worden gecombineerd met een breed scala aan gerechten, waardoor het een allesomvattende keuze maakt voor verschillende situation. Rose wijn is, kortom, een schitterende wijn die genot en gezondheid beiden kan bieden.

Karin Raemakers
Latest posts by Karin Raemakers (see all)

    Comments

    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *