Wijn-kopen.com

Amarone wijn

Amarone Wijn: Wat Het Is & Hoe Het Wordt Gemaakt

Amarone wijn is een unieke, selecte rode wijn, die eeuwenlang door Italiaanse wijnmakers wordt geproduceerd. Het is een zogenaamde ‘zonne-wijn’, omdat hij in zijn productieproces lange tijd aan direct zonlicht wordt blootgesteld. Verder is het een type wijn dat al meer dan 400 jaar wordt gemaakt, waardoor het een stukje van de Italiaanse cultuur vertegenwoordigt.

De productie van deze speciale wijn begint met de druiven rijping in de zon. De gematigde klimaatcondities in Veneto zorgen voor een rijpe, professionele smaak van de druiven. Hierna worden de druiven geoogst, in lege en droge houten kuipen verzameld en op de vloer gestort. Naarmate de druiven verder drogen, worden de suikers geconcentreerd waardoor de druiven hun zoete, intens smaakeigenschappen ontwikkelen. Eenmaal geassembleerd worden de druiven naar beneden verplaatst in een open luchtruimte. Na ongeveer twee maanden zijn ze gereed om verder te gaan met de productie.

De Vergisting

Vervolgens worden de druiven verwerkt tot de Amarone-wijn. Om dit te doen, gaan ze vergisten. Er zijn twee verschillende methoden van vergisting, afhankelijk van de technieken van de producenten. Tijdens de tweede methode, de appassimentomethode, worden de druiven gerold, vermalen en vergist in speciale grotere vaten. Deze methode geeft de Amarone een elegante, complexe smaak.

Na het vergistingsproces wordt de wijn gestoomd of gekookt om de benodigde kleur, smaak en aroma’s te verkrijgen. De wijn vergist vervolgens, meestal gedurende 15-18 maanden, in speciaal voor dat doel gemaakte eiken vaten. Het productieproces kan soms tot wel drie jaar duren. Een van de unieke eigenschappen van de Amarone wijn is dat er geen zuurstofcontact plaatsvindt tijdens het productieproces.

Er wordt aangenomen dat de specifice resulterende structuur en aroma, degelijkheid en consistentie te wijten zijn aan het ontbreken van zuurstof. Dit maakt Amarone wijn uniek, complex en zeer hoogwaardig.

De Smaak

Amarone heeft een intens zoete, rijke en stevige smaak vol aroma’s. Het heeft vaak een krachtige rode kleur, kersenachtige aroma’s en een smaak die scherp en zwaar is. De nodige zuren zorgen voor een smaak die tegelijkertijd zacht en vol is. De wijn heeft ook vaak nootachtige, karamel- en zoetige thee-tonen, alsmede een zoetige, licht-gistachtige finish.

Het is een uitgebalanceerde wijn met diepgaande smaakeigenschappen, waardoor het vaak wordt gebruikt als toetje of aperitief. Daarnaast is het een van de beste food pairings vanwege de zoete smaak, contrabalancerende zuren, veel body en inhoud.

Waar Wordt Amarone Wijn Geproduceerd?

Amarone wijn wordt traditioneel geproduceerd in het Valpolicella-gebied in Italie, hoewel er tegenwoordig wijnmakers zijn die Amarone in andere delen van Italië produceren.

De druiven die worden gebruikt in de productie van het uiteindelijke product zijn Dolegnano Corvina, Dolegnano Rondinella en Dolegnano Molinara. Er wordt gezegd dat Corvina de basis is voor het delicate aroma en kleurstof, en Rondinella verantwoordelijk is voor de zuren die zorgen voor het zuur en fruitig profiel. De Molinara geeft Amarone veel body, vermindert de lodgerige smaak van de fruitschillen en laat de karakteristieke aroma’s naar voren komen.

Waar Te Koop

Amarone is tegenwoordig vrij gemakkelijk online te koop en steeds meer winkels en restaurants beginnen Amarone aan te bieden. Het is niet goedkoop, maar maakt een grote verschil in smaak en het biedt een unieke ervaring.

Veel mensen die echt van de Amarone-ervaring willen genieten, kiezen voor de betere jaargangen en proeven soms tegen het maximum van ongeveer €150 per fles.

Amarone is een mooie afsluiter voor een perfecte maaltijd, of gewoon voor het relaxt genieten van een goede fles rode wijn. Of u nu van zoete rood fruitige wijnen houdt of van zwaardere, zwoele wijnen die een evenwicht hebben tussen alcohol, zuren, zoetigheid en aroma, Amarone is een perfecte keuze.

Frank Van De Mortel
Latest posts by Frank Van De Mortel (see all)

    Comments

    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *