Wijn-kopen.com

Barolo

Wat is Barolo?

Barolo is een traditie die dateert van vele eeuwen terug, en het is een fijn meesterwerk van de Italiaanse wijnmakerijkunst. Barolo is een rode wijn die wordt gemaakt in de streek Piemonte, in het noordwesten van Italië. Het is een van de beste en duurste wijnen ter wereld, waarvan wordt gezegd dat het tot de meest uitdagende en expressieve rode wijnen behoort.

De naam Barolo komt van het dorpje Barolo, een klein stadje in de provincie Cuneo in Piemonte. Het is een van de oudste en meest bekende wijnmakingstreken in de wereld, en het proces waarmee Barolo gemaakt wordt, is behoorlijk complex.

Barolo moet specifieke druivensoorten bevatten, die op de juiste manier geoogst en verwerkt moeten worden. Bij het maken van Barolo worden druivensoorten als Nebbiolo en Barbera gebruikt. Ze moeten in hun geheel verwerkt worden, waardoor alle esters en zuren vrijkomen in de drank. Daarna wordt de wijn gegist op eiken vaten, waarbij de feitelijke fermentatie plaatsvind.

Hoe wordt Barolo gemaakt?

Het proces van het maken van Barolo begint met de druivenoogst. De wijnstokken worden zo laat mogelijk geoogst, wanneer ze volgroeid en rijp zijn. Eenmaal geoogst worden de druiven geperst om het sap eruit te persen. Vervolgens wordt het sap in tanks gemengd met schil, waardoor het meer body krijgt. Na een dag of twee gaat het sap dan over in eiken vaten, waar het gaan gisten.

Wijnmakers gebruiken oude oerbomen, die speciaal gebruikt worden voor Barolo. Het hout absorbeert en geeft bepaalde stoffen af aan de wijn. Na het gistingsproces wordt de wijn gemengd met gemout, zodat het sap wat alcohol krijgt. Vervolgens wordt de wijn overgezet naar eiken vaten, waar deze bewaard wordt, terwijl de alcohol, tannines en smaak samen het laatste fijne stukje van de Barolo maken.

Dit proces kan minstens twee jaar in beslag nemen, maar sommige wijnmakers laten het langer liggen. Sommige Barolo’s tot dertig jaar oud zijn geproduceerd. Na twee jaar wordt de wijn flesgebonden en wordt deze klaargemaakt voor de markt.

Smaak van Barolo

De smaak van Barolo is veranderlijk, omdat het afhankelijk is van de oogst, het proces en de manier waarop de wijn is gemaakt. In het algemeen is Barolo een volle rode wijn, met een aroma van kruiden, bosbessen, framboos en soms een lichte hint van tabak. Ook is de smaakachtige structuur krachtig, met veel tannines en een lange en karakteristieke afdronk die aanhoudt.

Barolo mag volgens dewettelijke voorschriften maximaal twaalf jaar bewaard worden. Hoe langer het wordt bewaard, hoe delicater de smaak wordt. Er wordt gezegd dat Barolo een van de beste gastronomische gerechten voorbereidt met zijn complexiteit en expressiviteit. Het gaat goed samen met gegrilde vleesgerechten, wild, rijpe kaas en pompoensoep.

Geschiedenis van Barolo

Wijn uit de streek Piemonte en de Barolo producenten hebben al eeuwenlang een belangrijke rol gespeeld in de geschiedenis van Italië. De Risorgimento, de beweging voor het verenigd Italië in de 19e eeuw, bevorderde de status van Barolo als koninklijke wijn. Door zijn uniekheid en de geschiedenis ervan, werd Barolo de nationale trots van Piemonte.

In de 19e eeuw begon de piemontees de stijl van “Barolo in vat” te introduceren, waarvan wordt gezegd dat het de klassieke stijl is van het maken van Barolo. In de loop van de 20e eeuw werd het productieproces van Barolo steeds complexer en kreeg het meer erkenning. In 1966 kreeg Barolo de DOC-klassificatie, die het rigoureuze productieproces regelmat voor kwaliteitszorg.

Met de toenemende populariteit van Barolo hebben de wijnmakers traditionele technieken geïntroduceerd om de kwaliteit en smaak van hun wijn te verbeteren. Tegenwoordig hebben kleine wijnhuizen een energieke en trendy zakelijkheid gecreëerd, waardoor Barolo een hedendaags fenomeen is geworden.

Conclusie

Barolo is een van de meest veelzijdige en uitdagende wijnen ter wereld, waardoor het de voorkeur geniet van degenen die een lekkere authentieke wijn willen proeven. De traditie van Barolo dateert al eeuwen terug en het is een meesterwerk in de wijnmakerij. Het productieproces is complex, waarbij er speciale druivensoorten voor gebruikt worden. Na het gisten rijpt de Barolo twee tot dertig jaar in eiken vaten, waardoor deze een rijke smaak krijgt, met een diepe kleur en een aromatisch boeket.

Ondertussen heeft de geschiedenis aangetoond dat Barolo een van de beste wijnen ter wereld is. De fameuze wijnmakerij heeft een koninklijke status verworven, en is tegenwoordig algemeen bekend en gewaardeerd. Een goede Barolo is een genot, waardoor het gaat samen met gegrilde vleesgerechten, wild, rijpe kaas en andere koude of warme gerechten.

Frank Van De Mortel
Latest posts by Frank Van De Mortel (see all)

    Comments

    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *