Wijn-kopen.com

Brunello di Montalcino

Een korte geschiedenis van Brunello

Brunello is een Italiaanse rode wijn die is gemaakt van de Sangiovese-druif in de regio Montalcino. Het wordt vaak beschouwd als “The King of the Tuscany wines”. De wijn werd, mogelijk voor het eerst, omstreeks het einde van de 19e eeuw geproduceerd. De eerste geregistreerde Brunello di Montalcino-wijn was in 1888. Pas in 1966, toen de DOC (Denominazione di Origine Controllata) status werd toegekend aan deze wijn, werd de naam van de druif verplicht om op het etiket te staan en diende 99% van de aanwezige druiven uit de streek Montalcino te zijn. De producenten moesten ook zoeken naar verbeteringen in de wijnbouw met als doel de kwaliteit van de wijnen te verhogen, deenam de frequentie van de oogst te verminderen om de druiven een betere kans op het bereiken van rijpheid te geven.

Brunello-druif

Sangiovese is de druif waarmee Brunello di Montalcino wordt gemaakt, en het is één van de meest geproduceerde druiven in Italië. De druif is gevoelig voor plaagbestrijding, maar heeft een lange geschiedenis in Toscane. De druif gedijt in droge en koele klimaten en heeft afgeronde smaken met zuren. De druiven zijn meestal van een donkere kleur, variërend van intens paars tot donkerrood. Omdat het een druif is met een hoge zuurgraad, heeft het de mogelijkheid om body toe te voegen en zorgt het voor een frisheid in de wijn. De wijn met deze druif heeft nuances van bramen en donker fruit, bloemen en wat laurier, een snufje gedroogd fruit, mineraliteit, wat thee en daadwerkelijk vlees.

Brunello-stijlen

Brunello is vaak een aromatische en dieprode wijn, verfijnd en krachtig in karakter. De wijn heeft ook tonen van fruit, kruiden, specerijen en muskus. De wijn is diep en wollig, heeft traditioneel lage levels van houtinvloed. Deze stijl komt voort uit de droge en koelklimatische Montalcino-streek. De stijl wordt gekenmerkt door moderate alcohol, complexiteit en elegantie. De beste exemplaren kunnen ernstige veroudering doorstaan.

Sommige minder kwalitatieve Brunello-wijnen worden nog steeds geproduceerd met een mix van druivenrassen en zonder veel rijping. Ze zijn meestal rokerig met zwart fruit, hints van koffie en vanille en weinig souplesse. Deze minder kwalitatieve wijnen zijn best om op te drinken in hun jonge en zwoele staat.

Er is ook een tweede stijl van Brunello. Deze stijl heeft een wat hoger alcoholpercentage, meer extractie van drank, maar ook meer houtinvloeden en rijping. Deze stijl heeft meer volheid dan de traditionele stijl, maar de wijn verliest wat kracht of elegantie. Dit jaar kunnen er goed gemaakte wijnen van deze stijl voortkomen, maar bijna nooit vergelijkbaar met de traditionele stijl.

Wat maakt Brunello zo speciaal?

Brunello is de meest gerenommeerde en meest geproduceerde wijn in de buurt van Montalcino. Deze streek produceert unieke, intense en krachtige rode wijnen met een diepe smaakstructuur. De druiven die hier gebruikt worden voor deze wijnen, worden geproduceerd in het koele klimaat in de heuvels waardoor ze levendig, krachtig, licht fruitig, fris en licht amberkleurig zijn. Deze wijnen zijn meer toegespitst op een rustige smaak met een zachte en kruidige afdronk, die vervolgens transformeert in een elegantere smaak.

Brunello en andere in Montalcino geproduceerde rode wijnen staan ​​bekend om hun dieprode kleur en intense aroma’s. Afhankelijk van de variëteit krijg je ook tonen van zwart fruit, zoals bramen en kersen. Vaak wordt bovendien een laurierbladtoon waargenomen, wat de wijn zo’n hoogwaardige smaak geeft. Ook kruiden, specerijen, gedroogd fruit en muskus kunnen worden geroken in deze wijnen. Dit geeft de wijn een meer complex en mysterieus karakter. Deze wijnen bieden goede verouderingsmogelijkheden, gemiddeld 8 en 12 jaar, maar kunnen ook jong worden geconsumeerd. Na verloop van tijd ontwikkelen de wijnen karaktereigenschappen zoals tabak, truffel, leer et cetera.

Brunello productie

Desondanks dat Brunello als een van de meest exclusieve en vereerde wijnen uit Toscane wordt beschouwd, is de totale productie qua volumes beschouwd als klein. De totale Brunello productie bedraagt ​​jaarlijks ongeveer 0,4 miljoen hectoliter. Deze productie wordt verdeeld onder ongeveer 160 producenten, waarvan 99% kleine wijnhandelaren zijn. De oogst vindt in principe aan het einde van oktober en begin november plaats.

De minimumrijpingstermijn voor Brunello-wijn is twee jaar en de Brunello-wijn moet minstens vier jaar worden gerijpt voordat hij op de markt wordt gebracht naar consumenten. In Italie is het gebruikelijk om Riserva-Brunello’s te maken, die langere rijpingstermijnen hebben van minimaal vier jaar. De wijnen die deze lange rijpingstonen vertonen worden vaak voor lief geprijsd in vergelijking met andere Italiaanse en Franse topwijnen. Afhankelijk van de druivenvariëteiten kunnen de wijnen ook onderverdeeld worden in rode wijn, rosé en blanc-de-noir styles.

Conclusie

Brunello is een heerlijke rode wijn afkomstig uit de Montalcino regio in Italië. De wijn is meer zwaar van textuur en structuur en heeft nuances van bramen, donkerfruit, bloemen, laurier, gedroogd fruit, mineraliteit en thee. Het behoort tot de duurste Italiaanse wijnen en wordt meestal gemaakt om te verouderen. De minimumrijpingstermijn is twee jaar, maar een Riserva-Brunello heeft een yet langere rijpingstermijn van minimaal vier jaar. In vergelijking met andere Italiaanse en Franse topwijnen, zijn Brunello-wijnen vaak voordelig geprijsd.

Karin Raemakers
Latest posts by Karin Raemakers (see all)

    Comments

    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *