Wijn-kopen.com

Chianti wijn

Wat is Chianti wijn?

Chianti is een wijnregio in Toscane, Italië, die zo’n 85 mijl ten zuiden van Florence ligt. De wijnen die voortkomt uit deze regio uit de streek zijn bekend als de Chianti-wijnen. Deze wijnen zijn een mix van traditionele druivenrassen zoals Sangiovese en Canaiolo, ook wel bekend als de Chianti – druiven. Chianti is een van de beroemdste Italiaanse wijnen die worden geclassificeerd onder de “Denominazione di Origine Controlled” of DOC.

Deze DOC’s geven de consument wettelijke bescherming. De Chianti-wijnen moeten worden gemaakt met een minimumgehalte aan Sangiovese druiven van 75% en een bepaald ABV-gehalte. De wijnproefparasietenkoepels hebben te maken met de druivensoorten en hun percentage, de bestemming van de druiven, de productiemethoden en alcoholpercentages.

Geschiedenis van Chianti Wijn

De geschiedenis van Chianti-wijn gaat terug tot het begin van de 17e eeuw. De wijn werd omgezet in Chianti in 1716 toen Granduca Cosimo III, de toenmalige heerser van Florence, de grenzen van de Chianti-regio vastlegde. De aanduiding “Chianti Classico” diende als jasmerk van de wijn en bekies de strikte specificaties waaraan de wijnen moeten voldoen. De streek kreeg zoveel aandacht dat zelfs Napolether zich ermee bemoeide, later werd Chianti in de 19e en 20e eeuw populair in

waardoor het een populair drinken in heel Europa werd.

In de jaren ‘60 shifte de kwaliteitswaarde van Chianti als gevolg van de explosie van de consumptie. De productie verhoogde significant in deze periode, waardoor steeds minder kwaliteitswijnen werden geproduceerd. Er kwamen vreemde druivensoorten in het mengsel en men verliet zich volledig op machines voor het produceren van wijnen. Tegenwoordig is de productie van Chianti-wijn echter veel geavanceerder en vindt er verschillende lagen van classificatie plaats, zodat consumenten zeker kunnen zijn van een kwalitatief uitstekend product.

Soorten Chianti-wijn

Er zijn verschillende soorten Chianti-wijn, die veel verschillen in smaak, aroma, sterkte en consistentie. Hieronder staan ​​de verschillende soorten die worden geproduceerd in de Chianti-wijnregio in Italie:

 • Chianti Classico– Deze soort staat bekend als de ‘creme de la creme van Chianti-wijn. Deze wijn heeft de hoogste kwaliteitsnotering en moet voldoen aan de meeste eisen. Deze soort heeft meestal een hogere alcoholpercentage en is alleen gemaakt van Sangiovese druiven die groeien in de beste geoogste regio’s. Deze druif is geblend met 5-10% Canaiolo en nauwelijks kleine percentages van andere druifstijlen.
 • Reservewijnen — Deze wijnen wordt gemaakt van een hoge kwaliteit druiven die geblend worden met Canaiolo, Cabernet Sauvignon, Merlot en andere druivensoorten. Deze soort heeft een extra yahr van rijping waardoor de smaak extra intens wordt.
 • Vino Nobile di Montepulciano — Deze wijn is afkomstig uit een stad in de Toscane streek en komt uit een verschillende regio. De wijn is gemaakt van Sangiovese druif met een minimale menging met Canaiolo,Sansigo, Mammolo, Colorino en Malvasia druiven. De productie komt niet binnen de DOC-kwalificaties, maar is wel officieel erkend als kwalitatievewijn door de lokale regering.
 • Super Tuscan – Deze wijn is het resultaat van de moderne productiemethoden. Het is gemaakt van een mengsel van Sangiovese en klassieke Franse druiven zoals Cabernet Sauvignon, Syrah, Merlot, Cabernet Franc enz. Deze stijl wijnen worden gemaakt voor een intenstere smaak dan andere Chianti-wijnen.
 • Chianti Colli Senesi— Deze wijn wordt gemaakt van hoogwaardige Sangiovese druiven, gemengd met kleine hoeveelheden Canaiolo en andere druiven. Deze soort bevat niet alleen een hoog ABV-gehalte (12%), maar heeft ook een stevige en fruitige smaak met hints van kruiden.

Flavors en smaken in Chianti wijn

Een Chianti-wijn heeft een aantal basisaroma’s en smaken die overtuigend kenmerkend zijn voor deze stijl. Er zijn hints van kruiden erin en de rode wijnen hebben vaak hints van bosbes, zwarte bessen jam, violet en granaatappel met een vleugje zwarte peper. De wijn heeft ook complexe aroma’s; het is kruidig met tonen van leer, tabak, kruiden, zoethout, eiken en houtrook.

Food pairings

Een Chianti-wijn is een uitstekende match voor vele voedingsmiddelen zoals verschillende Italiaanse gerechten, zoals pasta-gerechten, geroosterde aardappelen, paddestoelen, gebraden vlees, salades en diverse kazen. De Red Chianti’s wordt vaak geserveerd bij rood vlees zoals lam, biefstuk, geroosterd vlees en verse kazen. De witte Chianti’s zijn zachter van smaak en makkelijker te drinken, bijgerechten met vis, kip, salades en kaas.

Chianti-wijn is een heerlijk verfrissend drank dat kan worden genuttigd als aperitief of als bijgerecht bij verschillende voedingsmiddelen. In Italië staat Chianti-wijn bekend als een van de meest traditionele wijnen die worden gezien als het symbool van de streek. De Chianti wijn is een evenwichtige wijn die een hoge kwaliteit heeft en tevens extra yahr voor rijping heeft gehad waardoor de smaakta es extra intens wordt.

Karin Raemakers
Latest posts by Karin Raemakers (see all)

  Comments

  Leave a Reply

  Your email address will not be published. Required fields are marked *