Wijn-kopen.com

Grand Cru (Classé)

Wat is Grand Cru (Classé)?

Grand Cru Classé is een Frans systeem voor de kwaliteitsclassificatie van wijngaarden. De term Grand Cru (Classé) is afgeleid van het Franse woord grand cru, wat letterlijk ‘grote oogst’ betekent. Het classificatiesysteem werd opgericht tijdens de 19e eeuw en is op basis van voorwaarden van toen geldig. Bij een classificatie over de kwaliteit van de druiven, wordt de Grand Cru (Classé) gezien als een hoger niveau dan de andere Franse classificaties. Het is daarom meestal gereserveerd voor de beste wijngaarden.

Lokalisering van Grand Cru (Classé) vineyards

Hoewel er enkele buitenlandse wijngaarden zijn die ook Grand Cru (Classé) status hebben, is de meerderheid van de Grand Cru (Classé) wijngaarden gelegen in Frankrijk. Meestal is dit lokaal beperkt tot slechts een streek, hoewel er enkele Grand Cru (Classé) wijngaarden zijn die verspreid zijn over verschillende Franse streken. De meest voorkomende streken waar Grand Cru (Classé) wijngaarden gevonden kunnen worden zijn Bordeaux, Bourgogne, Beaune, en St. Emilion. De meest voorkomende druiven die in deze Grand Cru (Classé) wijngaarden gebouwd worden zijn Merlot, Chardonnay, Sauvignon Blanc, Cabernet Sauvignon, en Syrah.

Criteria voor Grand Cru (Classé)

Om in aanmerking te komen voor Grand Cru (Classé) status moeten de druivenstokken in de wijngaard voldoen aan strikte en strenge criteria. Ten eerste moeten de druivenstokken een bepaalde ouderdom hebben en groeien op een hoogwaardige locatie. Dit omvat het type terrein, de lichtinval en de natte lucht. De druivenstokken moeten ook worden geteeld naargelang de lokale tradities en op een duurzame manier.

Bovendien moet de Grand Cru (Classé) wijngaard jaarlijks aan strenge kwaliteitscontroles voldoen. Dit omvat het controleren van bodemproeven en binnenlandse monitoringssystemen die de oogst constant monitoren. Daarnaast beschikken de Grand Cru (Classé) wijngaarden ook over geavanceerde technieken, zoals een druivenrijping en vinificatie systeem, alsook een moderne leiding- en druivenselectie.

Al deze controles en bouwmaatregelen staan erop gericht om te garanderen dat de Grand Cru (Classé) druiven en wijnen van de hoogste kwaliteit zijn.

Kwaliteit van Grand Cru (Classé) wijnen

Grand Cru (Classé) wijngaarden garanderen hoogwaardige wijnen die aantrekkelijke aroma’s hebben en complexe smaken. De wijnen hebben vaak een intense en krachtige smaak, met ondertonen van fruit, kruiden, tabak of chocolade. Deze Grand Cru (Classé) wijnen worden veelal uitstekend beoordeeld door professionals. Op basis hiervan hebben verschillende Grand Cru (Classé) wijnen awards gewonnen op nationaal en internationaal niveau.

Daarnaast staan Grand Cru (Classé) wijnen bekend om hun duurzame verpakkingen en productiewijze. Veel van deze wijnen zijn biologisch geteeld en bevatten geen chemische toevoegingen.

Prijs van Grand Cru (Classé) wijnen

Door de hoge kwaliteit en duurzame productiewijze, zijn Grand Cru (Classé) druiven en wijnen meestal duurder dan andere soorten wijn. Een fles Grand Cru (Classé) wijn kan vaak starten bij €30 en oplopen tot honderden euro’s. Deze hoge prijzen zijn echter gerechtvaardigd in vergelijking met andere luxury wijnen.

Conclusie

Grand Cru (Classé) is een uitstekend classificatiestelsel voor de kwaliteitsclassificatie van wijngaarden. Deze wordt alleen toegekend aan de beste wijngaarden die voldoen aan hoge kwaliteitsnormen. De producten zijn van topkwaliteit, met veel awards die door professionals worden toegekend. Daarom is het investeren in een fles Grand Cru (Classé) wijn altijd een goede keuze als u waarde hecht aan kwaliteit.

Frank Van De Mortel
Latest posts by Frank Van De Mortel (see all)

    Comments

    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *