Wijn-kopen.com

Grenache

Wat is Grenache?

Grenache is een inheemse druif die haar oorsprong heeft in Spanje. De druif wordt ook wel Garnacha genoemd. Het is een krachtige, kleurrijke en karaktervolle druivensoort die gebruikt wordt in rode, rosé en soms zelfs witte wijnen. De druif heeft een laag zuurgehalte, subtiele aroma’s en een zoete, warme smaak. De druiven zijn over hele wereld verbredend, maar zijn met name populair in Zuid-Europa.

Grenache druiven groeien het beste in warm en middelwarm klimaat. Ze hebben veel zonlicht nodig om volgroeide druiven te verkrijgen. Ze worden meestal als laatste geoogst, vanaf oktober tot november, omdat ze tegen lage temperaturen bestand zijn.

De Geschiedenis Van Grenache

Grenache is een van de oudste druivensoorten, die naar verluid al sinds de 1e eeuw voor Christus aanwezig is in het zuiden van Spanje. Historisch gezien is het is een van de belangrijkste druiven voor wijnmaken, die tegenwoordig wereldwijd gebruikt wordt in blendwijnen en monoculturele wijnen. Het is een van de meest gebruikte en meest bekende druivensoorten.

Multiple variëteiten van Grenache worden in de hele wereld gekweekt, maar het is in Spanje waar het echt een cultuur en traditie heeft, vooral in het gebied van La Rioja. In La Rioja is het een van de meest gedronken wijnen en perfect voor het maken van een Red Rioja.

Grenache is Een Populaire Druif

Grenache is een van de meest populaire druivensoorten in de wereld. Het is een modieuze, kleurrijke en karaktervolle druif met een zoete, warme smaak. De druif heeft een zacht zuurgehalte, wat het een goede keuze maakt voor blending met andere druiven.

Grenache is de meest populaire druif in Spanje, waar het de andere varianten, zoals Tempranillo, uitstraalt. Het is ook een van de meest gecultiveerde druivensoorten in Californië, Australië en Zuid-Afrika. Olijfwijngaarden in de hele regio van de Middellandse Zee worden vaak geplant met Grenache-wijnstokken. De druif heeft ook aan populariteit gewonnen in landen zoals Chili en Argentinië, waar het een van de meest gecultiveerde druiven is.

Hoe Wordt Grenache Gebruikt ?

Grenache is de druif die meestal wordt gebruikt in blendwijnen. Door de wat zoetere smaak van de druif, is de druif populaire in aperitief-blends, zoals rosé-wijnen. Het is ook een geweldige component in rode blendwijnen, waar het een subtiele warmte, fruitigheid en tannines toe kan voegen.

Grenache is ook heerlijk in monoculturele wijnen die gemaakt worden in warmere klimaten. Het maakt heerlijke rode wijnen, maar kan ook soms gebruikt worden om een witte wijn mee te maken. In het laatste geval worden de druiven meestal met hun schil geoogst, wat resulteert in een verrassend smakelijke witte wijn.

Hoe Smaken Grenache Wijnen?

Grenachewijnen hebben de kenmerkende zoete, warme smaak. Omdat de druif in warmere klimaten meestal laat geoogst wordt, hebben Grenache-wijnen ook vaak overrijp fruit en een lichte kruidigheid die van het terroir komt. De wijnen zijn vaak krachtig en vol met tonen van vers fruit, zoals aardbeien, bessen, frambozen, pruimen en kersen. De afdronk is doorgaans warm, met een licht zurigheid.

Grenachewijnen zijn vaak goed gestructureerd, met een mooie balans tussen de zuren en de fruitige aromen. De wijnen zijn vol, fluweelzacht, fris en sappig, waardoor ze vaak al op jonge leeftijd gedronken worden. Omdat ze meestal niet lange gaan, zijn ze heerlijk om direct te drinken.

Conclusie

Grenache is een oude en populaire druif die voornamelijk voorkomt in het warmere deel van de wereld. De druif wordt gebruikt in blend-wijnen, maar kan ook voorkomen in rode, rosé en soms zelfs witte wijnen. Grenache-wijnen zijn voornamelijk fris en fruitig met een lichte kruidigheid en een warme afdronk. Ze zijn vaak al op jonge leeftijd heerlijk om te drinken, waardoor ze een perfecte keuze zijn voor elke drankliefhebber.

Frank Van De Mortel
Latest posts by Frank Van De Mortel (see all)

    Comments

    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *