Wijn-kopen.com

Merlot

Wat is Merlot

Merlot (Mer-low) is een populaire rode wijn uit de Bordeaux-regio in Frankrijk. Het is een zeer veelzijdige wijn die goed te combineren is met een verscheidenheid aan gerechten. Merlot is een blauwe druif die oorspronkelijk afkomstig is van de regio Libourne in de Bordeaux, en is één van de meest populaire wijnen in de wijnwereld. Merlot druiven hebben een paar kenmerken: ze worden geteeld in relatief warme, droge klimaten, vaak omringd door kalksteen. De druiven bevatten relatief hoge niveaus van zuren, suikers, tannines en alcohol, wat resulteert in een complexe, evenwichtige smaak. Merlot wijn heeft een diverse karakter zoals zachte, zwoele tannines, zoete bessen, chocolade, tabak, viooltjes, eiken en zelfs kruidigheid.

De Geschiedenis van Merlot

Hoewel de druif al jaren bekend is, is de naam Merlot pas in de 19e eeuw ontstaan. Merlot is waarschijnlijk afgeleid van het woord ‘Merlau’, dat een andere Bordeaux-wijn wordt genoemd waarvan het sap veel donkerder was dan het sap van de Merlot wijn. Merlot is gevormd als resultaat van een natuurlijke kruising tussen de Cabernet Franc en de Malbec druif, en is een van de belangrijkste druiven in de Bordeaux. Vanwege de veelzijdigheid en de flexibiliteit van de smaak, werd Merlot wereldwijd gebruikt als individuele wijn en ook gemengd met andere wijnen om wereldbekende wijnen te maken zoals Châteaux Lafite.

Hoe Merlot gemaakt wordt

Merlot druiven worden aan het begin van de herfst geplukt. De verwerking gaat in de traditionele Bordeaux-stijl: de druiven worden overgebracht naar een vergisting-inrichting waar ze worden gesorteerd en één voor één worden geperst om het sap te verkrijgen. Vervolgens wordt het sap dat daaruit komt gemengd met andere druiven, zoals cabernet Sauvignon en cabernet Franc. Dit proces is bekend als wijnblending.

Het sap vergist onder temperatuurbeheer in tanks van staal, in houten vaten of in roestvrij staal vaten. Merlot wordt gebotteld tussen de 12 maanden en 18 maanden na de oogst en de afgewerkte wijn heeft een krachtig aroma, intense smaak en een donkere, bordeauxkleur. Merlot kan ook worden gerijpt in eiken vaten om nog meer body te geven. Eiken geeft wijn zijn speciale smaak en aroma’s, het maakt de wijn ronder, zachter en complexer in smaak.

De Smaken en Aromas van Merlot

Merlot heeft een heerlijke, donker fruit, rood fruit en aardse aroma’s. Aan de diverse, fruitige smaken, kunt u een hint van kruiden, chocolade, peper, tabak en hout proeven. Merlot is dos aggresief zoals de cabernet Sauvignon en heeft ook een lichte tannine, maar minder dan cabernet Sauvignon. De wijn heeft ook typische aroma’s zoals chocolade, ceder, aromatische kruiden, maar ook rood fruit en aardse aroma’s.

Hoe Te Drinken & Te Serveren Merlot

Merlot is een flexibele wijn, de combinatie met het eten gaat gemakkelijk en Merlot past gewoon bij zowel koude als warme gerechten. Merlot combineert met vele gerechten zoals lam, wild, vooral herten, gehaktballen, worstjes of pasta. Het is goed te combineren met zachte kaassoorten zoals Goudse kaas, chèvre, brie, camembert of met gegrilde groente. Merlot wordt het best geserveerd bij een temperatuur van 16-18°C.

Voordelen van Merlot

Merlot heeft een aantal voordelen ten opzichte van andere rode wijnen. Een van deze voordelen is de betaalbaarheid. Merlot is typisch goedkoper dan andere rode wijnen zoals Cabernet Sauvignon. Hij heeft ook minder tannines in zijn make-up, waardoor hij minder agressief proeft, wat betekent dat hij makkelijker is om te drinken en meer in de smaak valt. Merlot heeft ook heerlijke aroma’s en smaken. Merlot heeft een aantal aroma’s zoals bessen, kruiden, eik, ceder en chocolade, waardoor het erg veelzijdig is. Merlot is ook een wijn die goed te combineren is met vele gerechten, waardoor het een goede keuze is voor een diner met gevarieerde gerechten.

Conclusie

Merlot is een veelzijdige en krachtige rode wijn. Hij is gemaakt van Merlot druiven die een donkere, rode kleur hebben en zorgen voor een intense smaak met veel nuances. Het drankje wordt typisch in kleine, houten vaten gerijpt, wat resulteert in een wijn met een verfijnd aroma en de aanwezigheid van kruiden, tabak, ceder, eik, chocolade, kersen en andere fruitige smaken. Merlot is makkelijk te mengen met andere wijnen, zoals cabernet Sauvignon en cabernet Franc en de smaak ervan varieert afhankelijk van het bloedingspercentage. Merlot is betaalbaar en past bij veel verschillende gerechten, waardoor deze een heerlijke keuze is voor veel wijnconnaisseurs.

Frank Van De Mortel
Latest posts by Frank Van De Mortel (see all)

    Comments

    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *