Wijn-kopen.com

Montepulciano wijn

Introductie

Montepulciano wijn is een van de bekendste en populaire wijnen in Italië. Het is een rode wijn gemaakt van druiven uit de Abruzzo-regio in centraal Italië. Deze druiven kunnen worden gebruikt om verschillende soorten wijn te maken, waaronder deze eersteklas Montepulciano wijn. Deze wijn wordt al sinds de zestiende eeuw door lokale wijnmakers geproduceerd en heeft een karakteristieke smaak die alleen in Montepulciano te vinden is. Je kunt Montepulciano wijn bij veel wijnboeren in de regio of bij een restaurant bestellen. Maar ook buiten Italië is het mogelijk om deze wijn te krijgen, waardoor je de smaak en geur van deze eersteklas wijn ook kunt ervaren, waar je ook bent.

De geschiedenis van Montepulciano wijn

Hoewel Montepulciano wijn al sinds de zestiende eeuw wordt geproduceerd, is de regio waar de druif wordt geteeld, pas sinds de 19e eeuw bekend. Montepulciano is een plaats die bekend staat om zijn uitstekende druiven- en wijnbouw. Deze druiftakken worden in de regio geteeld, vanaf de heuvels van Montepulciano tot in de Sele-vlakte. De druiven worden volgens de oude methoden gekweekt, waardoor het mogelijk is om een unieke smaak en geur te realiseren. Door deze unieke combinatie van klimaat en bodem kunnen de druiven die hier worden geteeld, alleen de pure, stevige smaak van Montepulciano produceren. Deze pure smaak is de reden waarom Montepulciano wordt beschouwd als een van de beste rode wijnen ter wereld.

De smaak van Montepulciano wijn

De smaak van Montepulciano wijn is uniek. De wijn heeft een intense rode kleur en een uitgebalanceerde smaak van zoetheid en zuurgraad. De naam Montepulciano is afgeleid van de druivenrassen die hiervoor worden gebruikt. Montepulciano wordt gekenmerkt door kruidige aroma’s, zwarte bessen, cherries, pruimen, specerijen en peper. Ook het boeket kan fruitig, kruidig of zelfs bloemig zijn. De smaak van deze wijn is meestal geconcentreerd, met een harmonieuze afdronk. Montepulciano wordt vaak geserveerd met wild, varkensvlees, stevige kazen, pasta’s of andere gerechten. Het is ook uitstekend bij vleeszuren.

Kwaliteit en beoordeling van Montepulciano wijnen

De kwaliteit van Montepulciano wijn wordt beoordeeld door twee instanties. De eerste is Istituto del Vino e del Vigneto Italiano (IVVI) en de ander is l’Unione Italiana Vini (UIV). IVVI is een overheidsorganisatie met het doel om te controleren op kwaliteit en authenticiteit. Hun kwaliteitsevaluatie wordt D.O.C. genoemd en deze staat garant voor een hoge kwaliteit van de wijn. Dit betekent dat de druiven in dezelfde regio moeten zijn gekweekt, dat bepaalde regels voor druivenkweek en productie gevolgd moeten worden en omvat ook proportionaliteit, monitoring en keuringsprocedures. UIV is een privé-organisatie die de beste kwaliteiten van Montepulciano wijn beoordeelt. Deze beoordelingen worden gemaakt door een panel van erkende en ervaren wijnproevers. Zij beoordelen de smaak, kwaliteit, aroma’s, structuur en verteerbaarheid. Bovendien worden de wijnen vaak gecatalogeerd in verschillende klassen en op basis daarvan beoordeeld.

Soorten Montepulciano

Er zijn vier hoofdsoorten Montepulciano. De eerste is Chianti Montepulciano. Deze wijn wordt gemaakt met 100% Montepulciano druiven. Deze wijn heeft een donker violette kleur en heeft een fruitige, zoete smaak met aroma’s van pruimen en zwarte bessen. De tweede is Montepulciano d’Abruzzo. Deze wijn heeft een minder zoete smaak en is gewoonlijk wat dikker. Hij heeft eveneens een heerlijk fruitig boeket, maar zit vol met bessen, zoals rode, zwarte en aardbeien. Montepulciano d’Abruzzo heeft een totale rijpingstijd van 6-9 maanden. De derde is Montepulciano Riserva. Deze wijn heeft een intensief boeket van florale aroma’s. Deze wijn heeft lange rijpingstijden, van 12-18 maanden. De vierde is Super Tuscan Montepulciano. Super Tuscan’s bevatten een combinatie van druivenrassen, waaronder ook Montepulciano. Deze wijn heeft een sterke karakteristieke smaak en structuur, maar heeft ook een verleidelijk boeket.

Waar te kopen

Montepulciano wijn is te krijgen bij vele wijnboeren in de Abruzzo-regio. Genoeg informatie en plaatsen om deze wijn te kopen, kun je ook vinden op het internet. Er zijn ook websites en winkels waar je deze wijn rechtstreeks vanuit de winkelier kunt kopen. Daarnaast zijn er vele restaurants die Montepulciano wijn serveren. Kortom, Montepulciano is een wijn die makkelijk te vinden is, zowel in onze eigen regio als verder weg.

Conclusie

Montepulciano is een van de beste rode wijnen ter wereld, die al sinde de zestiende druiven kweekt. Deze wijnen hebben een intense rode kleur en een uitgebalanceerde smaak van zoetheid en zuurgraad. Door het karakteristieke boeket en de intense smaak, is Montepulciano ideaal om te combineren met een aantal typische Italiaanse gerechten. Je kunt deze wijn makkelijk krijgen, als je in een Italiaanse regio woont, of door hem te bestellen bij een wijnboer. Montepulciano is een eersteklas wijn die je zeker een keer moet proberen, als je deze kans hebt.

Karin Raemakers
Latest posts by Karin Raemakers (see all)

    Comments

    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *