Wijn-kopen.com

Moscato wijn

Introductie over Moscato Wijn

Moscato wijn is een witte wijn die voornamelijk wordt gemaakt van de moscato blauwe druif. Deze wijnsoort heeft een zoete smaak die is afgeleid van de hoge suikers in het vocht dat wordt gebruikt bij het maken van de wijn. Er zijn verschillende soorten Moscato wijn die hieruit voortvloeien. Sommige van deze soorten zijn zoet, andere hebben wat meer zuur of hebben een alcoholpercentage dat wat hoger is. Het is een van de populairste wijnen ter wereld, omdat het een lage alcoholpercentage en een beperkte bitterheid heeft, waardoor het iets minder zoet is dan andere soorten zoete wijn. Het wordt beschouwd als een eenvoudige, aangename wijn om te drinken en is een favoriet onder mensen die niet zo gewend zijn aan het drinken van wijnen met alcoholdranken.

Moscato Wijn Herkomst

Moscato wijn komt oorspronkelijk uit Italië. De eerste variëteiten van deze wijnsoort werden zo’n duizend jaar geleden gemaakt in het Piemonte-gebied van Italië. Tegenwoordig worden er over de hele wereld Moscato wijnen gemaakt, maar de beste en meest krachtige worden toch gevonden in Piemonte. De Italiaanse variant wordt gemaakt van de moscato blauwe druif. Deze druivensorte heeft een zoete smaak en is bestand tegen schimmels en plagen. In Piemonte wordt de druif gecultiveerd met behulp van lage tempe-raturen en zonlicht, waardoor hij zoveel suikerarm, aroma en smaak produceert. Moscato wijn dat in andere delen van de wereld wordt gemaakt, heeft meestal andere druivensoorten nodig en verschillende ingrediënten. De andere varianten zijn vaak wat steviger en hebben meer body.

Moscato Wijn Proces

Het proces van het maken van Moscato wijn is vergelijkbaar met dat van andere wijnen. De druiven worden geplukt, gedroogd en vervolgens vermaald. Na de vermalingsprocedure worden de stukken opgevangen vocht in een vat verwerkt. Vervolgens wordt de most, oftewel het sap, gefermenteerd om het alcoholgehalte te verhogen. Bij Moscato wijn wordt echter een speciale techniek gebruikt, genaamd ‘zwakke gisting’. Hierdoor worden er minder alcohol en meer suikers overgehouden in de wijn en blijft de aromatische geur behouden. Na de gisting wordt de wijn gemengd met andere ingrediënten. Deze ingrediënten kunnen verschillen, afhankelijk van de gekozen stijl en het land waar de wijn wordt geproduceerd.

Populariteit van Moscato Wijn

Moscato wijn wordt steeds populairder, dankzij de vermindering van het alcoholgehalte en de toevoeging van bittere smaken. De wijn is ideaal om als digestief na het eten bezinken. Er zijn verschillende stijlen van Moscato wijn die sinds de populariteit toenemen. De meest populaire is de zoete Moscato die zo nu en dan wordt geserveerd met spa-rozen en verzacht door het toevoegen van water of ijs aan het glas. In landen als Italie en Frankrijk zijn er meer verfijnde stijlen met een geconcentreerde smaak en complexitet. Ook zijn er vele andere varianten, waaronder de dry Moscato, die meer alcohol en kortere rijping geniet.

Moscato Wijn Food Pairing

Moscato wijn is een geweldige aanvulling op een grote verscheidenheid aan gerechten, omdat het zoete vocht niet overweldigend is. Moscato is perfect voor desserts zoals pannacotta en luchtige taarten, maar is ook een goede match voor een verscheidenheid aan fruit, zoals peer en abrikoos. Een andere populaire manier om Moscato te serveren is met afgeroomde gerechten, zoals sushi, gegratineerde kaas of kruidige Indiase kippensoep. Een ander populair gerecht om Moscato mee te serveren is een kaasplank of salades. Moscato wijn is ook een ideale aperitief ter voorbereiding op een etentje. Moscato wordt vaak geserveerd in een cocktail samen met slechts een paar ingrediënten zoals muddled frambozen, limoensap en suiker.

Conclusie

Moscato wijn is een zeer populaire wijnvariëteit die erin slaagt een prachtige samensmelting te vormen tussen zoetheid en subtiele bittere geuren. De stijlen van moscato-wijn variëren van licht en vrij zoet tot meer verfijnde, krachtigere wijnen. Het is een goede aanvulling op een grote verscheidenheid aan gerechten, van sushi tot dessert, en kan worden geserveerd als aperitief. Moscato is een toegankelijke, lekkere wijn die de perfec-te begeleiding is voor allerlei gelegenhe-den. Voor iedereen die op zoek is naar een zoet en romig alternatief voor traditi-onele wijnen, is Moscato zeker het proeven waard.

Karin Raemakers
Latest posts by Karin Raemakers (see all)

    Comments

    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *