Wijn-kopen.com

Negroamaro

Het Negroamaro druivenras: zijn verleden, zijn toekomst en ervaringen

Negroamaro is een krachtig en rijk druivenras dat in Zuid-Italië wordt verbouwd. De druif heeft een rode kleur en aroma’s van rijpe kersen, pruimen en rozijnen. Het is een van de meest geprefereerde druivenras dat wordt gebruikt in veel van de rode wijnen die in Italië worden geproduceerd.

Het druivenras wordt al sinds de oudheid verbouwd in Italië. Er wordt aangenomen dat het druivenras in de twaalfde eeuw voor het eerst in de regio Apulië verscheen. Aanvankelijk groeide het alleen in deze regio, maar het groeide vervolgens uit en werd in vele andere delen van Italië geteeld. Tegenwoordig wordt het druivenras in hele Italië gevonden, met name in Basilicata, Apulië, Molise, Calabrië, Lazio en Veneto.

De naam Negroamaro komt van het Italiaanse woord “negro” en “amaro”. “Negro” betekent zwart, wat een verwijzing is naar de diepe, rode kleur van de druiven. De tweede helft van de naam “amaro” betekent zoet, wat een verwijzing is naar de zoete smaak van de druiven. De druiven hebben een lage zuurgraad, maar kunnen ook aroma’s van kersen, pruimen en rozijnen bevatten.

Negroamaro wordt veel gebruikt als monocultuur, maar ook als een combinatie met andere druivensoorten. Omdat het druivenras een hoge kwaliteit heeft, wordt het gebruikt voor het maken van veel verschillende rode wijnen. Deze wijnen hebben meestal een diep donkerrode kleur en een zacht, rond boeket. Een wijn gemaakt van puur Negroamaro, bezit een mooi, fruitig aroma met een volle body en een zachte, tannine-achtige afdronk.

De meest voorkomende vormen van Negroamaro-wijn zijn droog en semi-droog in stijl. Deze wijnen hebben meestal een aangenaam fruitig aroma en een opvallende structuur. Er zijn ook zoete vermout-varianten die worden gemaakt van dit druivenras. Deze wijnen worden meestal geserveerd als een dessertwijn, omdat ze een zoete smaak hebben. Omdat de druif een hoge kwaliteit heeft, wordt het druivenras ook gebruikt in verschillende mousserende, zoete en versterkte wijnen, waaronder grappa en moscato.

Negroamaro-wijn is populair onder wijnliefhebbers. De wijn heeft een krachtige en eigen smaak die je alleen krijgt met dit druivenras. De wijn is fruitig met een zachte zuurgraad, maar heeft ook tonen van kersen, pruimen en rozijnen. De wijn heeft een diep, donkerrode kleur en is geschikt voor veel verschillende keukens. De ervaring van deze wijnen is afhankelijk van de smaak voorkeuren, maar het is duidelijk dat deze wijnen heerlijk zijn en veel smakelijke suggesties bieden.

Negroamaro: kweek en kenmerken

Negroamaro is een koudebestendig druivenras dat veel in Zuid-Italië wordt gekweekt. Het druivenras is gemakkelijk te herkennen aan de dieprode kleur en groot formaat.

Het druivenras is lichtgevoelig en heeft een lage smakelijkheid en aanhoudende aroma’s. De bessen groeien in grote, clustervormige trosjes. Ze zijn zoet van smaak, met een zachte zuurgraad.

Negroamaro is gevoelig voor droogte en warmte, dus de druiven moeten goed worden beschermd tegen de zon.

Het druivenras moet optimaal worden gekweekt in een koele en vochtige omgeving met weinig direct zonlicht. Het is ook zeer gevoelig voor schimmel en wortelziekten.

De onbespoten versies kunnen worden gevonden in verschillende biologische boerderijen en is daarom een populaire keuze tussen de duurzame wijn boeren.

De druiven worden meestal aan het einde van de zomer geoogst, maar de exacte datum hangt af van de specificaties en de lokale klimaatomstandigheden.

Veroudering van de druif leidt tot meer volle en rijke smaken, wat resulteert in betere kwaliteit wijnen. Aangezien de druivenrijpe en snel kunnen verouderen, zorgt het voor kortere productiecycli.

Na het plukken en persen wordt de wijn gelagerd op zouden vaten of in tanks, afhankelijk van de stijl van de wijn. Afhankelijk van de elders in Zuid-Italië is de bodem meestal kalkrijk en stevig, waardoor de druivenrice langer de tijd heeft om te rijpen en kracht te winnen.

Negroamaro: proeven en vergelijken

Het drinken van een goed geproduceerde Negroamaro-wijn is een geweldige ervaring. Zijn dieprode kleur en fruitige aroma’s zullen de smaakpapillen stimuleren.

Er zijn veel manieren om Negroamaro te proeven. U kunt de wijn openen en direct proeven, of u kunt de wijn decanteren, wat een procedure is waarbij de wijn wordt gescheiden van het deposito van oudere druiven. Decanteerbekers worden gebruikt bij het proeven van de druiven, en het helpt de wijn open te stellen om een betere smaak te krijgen.

Om de kwaliteit van de Negroamaro-wijn te beoordelen, dient de wijn bij kamertemperatuur te worden geserveerd. Een goede test is om eerst met het oog te beoordelen en vervolgens met je neus te ruiken. Dan ga je proeven en evalueren. U moet de smaak en het aroma noteren, alsmede de body, zuurgraad, tannines en afdronk. U kunt ook vergelijken met andere rode wijnen die u kent.

Negroamaro-wijn wordt geproduceerd in verschillende stijlen, dus de proeverij kan een echte avontuur worden. Weinigen kunnen de droge stijl waarderen, terwijl anderen de zoete vermoutvarianten waarderen. Er is ook een uitgebreide selectie moscato-varianten die ook populair zijn.

Of u nu een ervaren of onervaren wijndrinker bent, een goed gemaakte Negroamaro biedt een speciale en unieke smaakervaring. Zodra je de smaken van deze druiven ervaart, zul je begrijpen waarom deze zo populair is in Zuid-Italië.

Conclusie

Negroamaro-druiven zijn een krachtig en rijk druivenras met een geschiedenis die al vele eeuwen terug gaat. De druivenrijke met eenvoud en hebben een diep donkerrode kleur en een volle body. Ze bevatten aroma’s van kersen, pruimen en rozijnen. De druiven rijpen snel en daardoor hebben de wijnen een kortere productiecyclus.

Er zijn veel verschillende stijlen van Negroamaro-wijn te verkrijgen, van droge en semi-droge stijlen tot zoete dessertwijnen. Wat de wijn ook is, het is duidelijk dat deze wijnen de liefhebbers van rode wijnen over de hele wereld aanspreken.

Negroamaro-wijn biedt een unieke, rijke wijnervaring die niet mag worden gemist. Of u nu op zoek bent naar de droge stijlen, of de zoete, er is altijd een Negroamaro-wijn die uw smaakpapillen zal verrukken.

Frank Van De Mortel
Latest posts by Frank Van De Mortel (see all)

    Comments

    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *