Wijn-kopen.com

Pomerol wijn

Wat is Pomerol Wijn?

Pomerol wijn is een rode Bordeaux wijn gemaakt in het Pomerol appellation in de Bordeaux-streek van Frankrijk. Het is niet zo’n uitgestrekt gebied als andere wijngebieden in Frankrijk, maar het is wel beroemd vanwege de kwaliteit van de wijn die het produceert.

Pomerol wijngaarden worden behandeld als één van de beste Bordeaux-type ter wereld. Er wordt geschat dat meer dan de helft van de wijngaarden in de wereld Franse Cabernet Sauvignon-druiven gebruiken, en Pomerol is een van de weinig wijngebieden die voornamelijk Merlot-druiven produceert.

De Merlot-druif laat toe dat de druiven in het naburige St. Emilion en Pomerol sneller rijpen, wat de wijnen hun zachte fruitaroma, zachte tannines en meer bereiding biedt.

Het klimaat

De St. Emilion en Pomerol-wijngaarden liggen meer ten oosten dan veel andere wijngebieden in Bordeaux; daarom ontvangen ze meer invloeden van de Atlantische Oceaan.

Het verschil in de draaiing toe wordt veroorzaakt door de hellingen van het landschap en het geeft een lange warmtegraden, waardoor het klimaat er minder extreem is dan andere plaatsen. Door deze temperatuurstabiliteit ontstaat er een groeiomstandighedie perfect is voor de rijping van de druiven.

Wijnbouwers zien de kustoverspanning en de kuilen die Pomerol zo uniek maakt als een voordeel voor het wijnmaken. De beroemde wijngaard in Pomerol heeft meer ijzer in de bodem en dat is perfect voor het kweken van Merlot-druiven.

De Pomerol-stijl

Pomerol-wijnstijl wordt beschouwd als één van de meest verfijnde en complexe smaken in de wijnindustrie. Zwarte kersen, cassis, pruimen, sappig rood fruit, tabak en chocolade zijn allemaal nuances die in een goede Pomerol-stijlwijn te vinden zijn.

Wijnmakers in dit gebied zijn zeer zorgvuldig bij het combineren van de juiste grond, druiven en technieken voor het behalen van de best mogelijke smaak. Ze gebruiken een unieke combinatie van lage druiventranen, getrepeerde vaten en een lange rijpingsperiode om de wijnen te verrijken die typerend zijn voor de stijl.

Pomerol-wijnstijlen worden het best gedronken tussen de 10 ° en 18° C (55° en 63° F). Deze wijnen zijn erg redelijk geprijsd en kunnen tot 10 jaar bewaard blijven in goede storing condities.

De geschiedenis

Wijn maken in Pomerol dateert terug tot de Middeleeuwen, toen de locals begonnen met het verbouwen van druiven in het Gers-dal. De technieken en druivenvariëteiten die door de eeuwen heen werden gebruikt, ontwikkelden en verfijnden de smaak van deze stijlwijnen.

In de jaren 1815-1845 toen de streek de Bordeaux-klassementen introduceerde, kreeg Pomerol het prestige dat het nu heeft. Slechts een kleine selectie wijngaarden werd vermeld als ‘Premiers Crus’ en tot de meest begeerde wijnen ter wereld.

Ondanks dat bijna alle Pomerol-wijnen Merlot-dominant zijn, hebben de Franse wetgevers de zekerheid dat Cabernet Sauvignon-druif streng gecontroleerd en strenge limits ingesteld op het gebruik ervan. In de loop der jaren zijn deze wetten en regels versoepeld, maar Pomerol-wijnen worden nog steeds het best beschouwd als typische Merlot-wijn.

De beste Pomerol wijnen

Pomerol-wijnen staan ​​bekend om hun unieke smaken en kenmerken. De volgende wijnen behoren tot de topwijnen uit het gebied:

Chateau La Fleur-Pétrus. Deze wijn wordt gezien als de meest exclusieve Pomerol-wijn. Het heeft een middel zoete smaak met aroma’s van rode bessen, tabak, chocolade en geroosterde amandelen.

Chateau Trotanoy. Deze wijn heeft krachtige en robuuste aroma’s met tonen van bessen, kruiden, mokka, kaneel en chocolade. Het heeft ook plezierige zuren die perfect uitgebalanceerd zijn.

Chateau Le Pin. Met aroma’s van peper, kruiden, vanille, chocolade en leer, heeft deze wijn een smokey finish waardoor de smaken nog langer in de mond achterblijven.

Passionnement Pomerol. Deze pomeranje-blend van 70% Merlot-druiven heeft aroma’s en smaken van rijp rood fruit, vanille, eikenhout, kruiden en specerijen. Het heeft ook een mooie krachtige body en lange zachte zuren.

Conclusie

Pomerol-wijnstijl wordt alom bejubeld vanwege de kenmerkende en delicate smaken. Door de aangename omstandigheden voelt Pomerol-stijlwijn licht en fruitig aan en heeft het een prachtige body, die ook bestand is tegen lange tijd bewaring.

Hoewel de wijnen redelijk zijn geprijsd, zijn ze moeilijk te vinden; alleen de beste druivenboeren maken de beste Pomerol-wijnen. Maar met de juiste kennis en informatie, is het gemakkelijk om een ​​geweldige Pomerol-wijn te vinden en plezier te hebben van een van de meest kostbare wijnen die Frankrijk heeft voortgebracht.

Frank Van De Mortel
Latest posts by Frank Van De Mortel (see all)

    Comments

    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *