Wijn-kopen.com

Riesling

Inleiding

Riesling is een wereldberoemde en vrij rare type witte wijn. De druif heeft een lange geschiedenis die meer dan 300 jaar oud is. Met zijn loop van het afzien van veranderingen in zijn zuurtegraad, zijn aroma en zijn smaak is het een populair type van wijn in veel landen over de hele wereld. Riesling is afkomstig uit de Alsace-streek van Frankrijk, hoewel het nu in Duitsland, Oostenrijk, Australië, Chili, Tsjechië en andere landen groeit en wordt gebotteld. Het is een delicate wijn met heerlijke tonen van appel, citrus en rozijn, en heeft verschillende intensiteitsniveaus als het gaat om zuurtegraad. Hieronder wordt de geschiedenis van Riesling, de verschillende landen die het produceren en de verschillende gradaties en soorten Riesling die beschikbaar zijn, besproken.

Geschiedenis van Riesling

Riesling is een van de oudste door mensen gemaakte wijnen. De druivensoort is bekend sinds de 17e eeuw. De echte eer gaat echter terug naar het 16e-eeuwse Frankenland, dat onderdeel was van het Heilig Roomse Rijk in wat nu Zuid-Duitsland is. De druif had naar verluidt één eigenaar, en de naam Riesling is afgeleid van de voornaam van de eigenaar, Johannes Riesling. Een van de eerste gebieden waar Riesling naar werd geteeld, was Alsace, een streek die destijds onder Frans bewind stond. De druif werd in de 19e eeuw voornamelijk in Duitsland geteeld, waar het nog steeds beroemd is. Het gaat hier echter niet alleen om de traditie van het telen van de druif, de regio’s hebben ook een wereldwijd aanzien gekregen om hun vakkundige fermenterende technieken.

Verschillende landen die Riesling produceren

Riesling is wereldwijd populair omdat het krachtige aroma’s en smaken heeft die variëren van appel tot citrus en van aardbei tot rozijn. Naast Duitsland, dat het grootste deel van de wereldproductie van Riesling heeft, komt de druif nog meer voor in Frankrijk, Oostenrijk en Australië. Duitse Riesling-wijn voor consumenten heeft tegenwoordig een wat lager zuurgehalte en heeft een zachtere smaak dan Franse Riesling, vaak met een iets zoeter accent. Daarom hebben de twee steeds meer gemeenschappelijke kenmerken. Naast deze landen wordt Riesling ook geteeld in Italie, Slovenië, Chili, Slovenië, Tsjechië en Kroatië. Nieuwe wereldwijnen uit Australië, Chili en Californië hebben de laatste jaren aan populariteit gewonnen. Hier wordt een topkwaliteit Riesling geproduceerd, met speciale en complexe aroma’s en smaken die in staat zijn om te concurreren met bovenstaande landen.

Verschillende gradaties en soorten Riesling

Er zijn verschillende gradaties en soorten Riesling die u kunt kopen. Als je naar de Duitse Riesling-wijn kijkt, zijn de meest voorkomende soorten – Kabinett, Spätlese, Auslese en Eiswein – te zien. Kabinett is de meest voorkomende Riesling-variëteit. Het heeft een lager alcoholpercentage en een medium-body. Spätlese heeft dezelfde zoetheid als Kabinett, maar een smaakstructuur die veel verfijnder is. Auslese is een meer aromatische en zoetere versie van de Spätlese. Eiswein is eigenlijk gerijpt op koude druiven en behoort tot één van de meest luxueuze soorten Riesling. Het is een van de meest speciale en zeldzame wijnen die er bestaan. Naast deze soorten worden er ook veel andere soorten en smaken van Riesling geproduceerd, zoals halbtrocken, zoet, droog, mousserend en sterk alkoholische Riesling.

Conclusie

Riesling is een wereldberoemd type witte wijn met een lange geschiedenis. Het is afkomstig uit Alsace, maar wordt nu over de hele wereld geteeld. Het heeft een delicate smaak met tonen van appel, citrus en rozijn, afhankelijk van waar het gemaakt is. Er zijn verschillende landen die Riesling produceren, waaronder Duitsland, Oostenrijk, Frankrijk, Australië, Chili, Tsjechië en anderen. Er zijn ook verschillende soorten en gradaties. De meest voorkomende in Duitsland zijn Kabinett, Spätlese, Auslese en Eiswein. Om een goede Riesling te vinden, is het belangrijk om te weten wat je wilt en waar het vandaan komt. Uiteindelijk is Riesling een heerlijke wijn die veelzijdig en uniek is.

Frank Van De Mortel
Latest posts by Frank Van De Mortel (see all)

    Comments

    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *