Wijn-kopen.com

Sancerre wijn

Wat is Sancerre-wijn?

Sancerre-wijn is een wijn die wordt gemaakt in de Loirestreek in Frankrijk. Deze wijn wordt gemaakt van Sauvignon Blanc-druiven die worden geoogst in akkers die gelegen zijn aan de rivier de Loire. De streek, die ook bekend staat als de landelijke Champagne-streek, maakt dewijnen die de landelijke toets hebben en die daardoor heel rustgevend zijn. Omdat de druiven die worden geoogst in de streek alleen dan echt goede wijnen kunnen produceren wanneer ze op de juiste plaatsen worden geteeld, mag Sancerre-wijn alleen gemaakt worden in de tien gemeenten rondom het kerkdorp Sancerre.
Het onderscheidt zich door een iets hogere zuurgraad dan andere witte wijnen, waardoor het fris en verfrissend smaakt. Sancerre staat ook bekend om zijn aromatische bloesem, mineraliteit en aromatische garneringmaak. De sap die uit de druiven wordt geperst, wordt geperst met behulp van koude maceratie en daarna samengevoegd. Samen met de andere kruiden en aroma’s die in Sancerre worden gebruikt, maakt het dat het een uitzonderlijke witte wijn is.

Geografische ligging en klimaat

Sancerre ligt in het hartje van de Franse Champagnestreek. Deze streek ligt in het oostelijke deel van het land, tussen Orléans en het stadje Troyes. Het is een voornamelijk heuvelachtig gebied dat omringd is door bossen en valleien. Omdat het in het midden van Frankrijk ligt, krijgt de regio veel zonneschijn. Ook is er een kuststrook die voekomt dat de kust geschikt is voor het verbouwen van topkwaliteit druiven. Het klimaat is vergelijkbaar met dat van het Middellandse Zeegebied.

Er is nog niet veel onderzoek gedaan naar het klimaat van Sancerre, maar men kan concluderen dat het klimaat er gematigd is met zachte en zonnige zomers en koele, vochtige winters. De oostenwinden die vanuit de Middellandse Zee binnenwaaien, brengen warme lucht mee die het klimaat in de streek beïnvloeden. De zomerse temperaturen liggen meestal tussen de 21°C en 26°C, en de winters liggen meestal tussen de 10°C en 17°C.
De gematigde temperaturen in combinatie met de bodem en het klimaat, maken Sancerre-wijn zo bijzonder.

Geschiedenis van Sancerre-wijn

De wijnindustrie in de streek begon in de twaalfde eeuw toen de middeleeuwse erven, genaamd cours, en de boerenlanden een belangrijke rol speelden in de oogst. Deze erven waren al in gebruik bij de Keltische bevolking. In de middeleeuwen was Sancerre een onbekend gebied genaamd Catula terra en het groeide in populariteit toen de Nederlandse kooplieden een tunnel onder de Loire graven en zo de streek met de rest van het land verbonden.

In de 19e eeuw begonnen de boeren druiven te planten in de streek, waardoor de industrie van de streek uitgroeide. In die tijd produceerden ze veel donkere wijnen van Pinot Noir, maar in de loop der jaren ontdekten ze steeds meer druivensoorten die geschikt waren voor de streek. Ze begonnen druiven te planten die beter presteerden dan de donkere druiven, waardoor de streek bekend raakte van zijn gave diep gekleurde en aromaat-fruitige wijnen.

Tegenwoordig biedt Sancerre een verscheidenheid aan wijnen, waaronder Sauvignon Blanc, Pouilly-Fumé en Chardonnay. De druivensoorten die worden gebruikt om deze wijnen te maken, zijn van hoge kwaliteit en produceren wijnen met een intense kleur, geur en smaak. Veel van de wijngaarden die in Sancerre overblijven, produceren wijnen die als top-of-the-line worden beschouwd.

Techniek)

Sancerre-wijn wordt gemaakt met behulp van de klassieke techniek van koude maceratie. Dit is een proces waarbij de sappen extracten en kleur uit de druiven haalt. Het is een veeleisende techniek, maar het kan verrassend goede resultaten opleveren als het goed wordt uitgevoerd.

De opbrengsten van het procedé zijn van cruciaal belang. Het sap dat uit de druiven is geperst, heeft een specifieke kleur, geur en smaak. Deze kenmerken worden uiteindelijk zo gebruikt dat ze in de wijn passen. Het is daarom van belang om alleen druivensoorten te gebruiken die specifieke kwaliteiten hebben, zodat de kwaliteit van de wijn wordt gewaarborgd.

Om de wijn verder te verrijken, worden er ook andere kruiden en smaken toegevoegd. Men kan de wijn ook veredelen met hout, waardoor de smaak ronder en complexer wordt. Ook kunnen andere stoffen toegevoegd worden, waardoor de wijn beter conserveert. Maar alle technieken moeten passen bij het terroir en het klimaat van de streek, zodat de kenmerken van de streek in de wijn aanwezig blijven.

Culinair

Sancerre-wijn is een uitstekende aanvulling op vele gerechten, dankzij de frisse zuurgraad en een breed scala aan smaken. Gevogelte, vis met witvlees of schaal- en schelpdieren werken goed met de wijn, maar ook groenten, zoals spinazie, asperges en groene bonen doen het goed bij Sancerre-wijn. In sommige restaurants worden zelfs combinaties van zowel zeevruchten als vlees met de wijn geserveerd.

Omdat de wijn fris en aromatisch is, smaakt het ook goed bij andere frisse, zoete gerechten zoals ijs, sorbet en toetjes. De frisheid van de wijn werkt goed met de zoete smaak van deze gerechten en geeft het een goede balans.

Sancerre is ook favoriet bij veel mensen als drankje bij het eten, omdat het verfrissende smaak heeft en een aangenaam, natuurlijk karakter heeft. Het is heerlijk om het bij alledaagse maaltijden te drinken om de smaak van de maaltijd te verbeteren. Sancerre is ook uitstekend als een aperitief en smaakt heerlijk bij allerlei kaas- en charcuterie-gerechten.

Conclusie

Sancerre-wijn is een kenmerkend product uit de Franse Champagnestreek. De wijn die hier wordt geproduceerd, is absoluut uniek en heeft zo zijn eigen kenmerken gehad. Door de gematigde temperaturen en het bodemklimaat is het mogelijk om druiven te telen die unieke wijnen produceren met een intense kleur, geur en smaak. De technieken waarmee de wijn wordt gemaakt, zorgen ervoor dat het een bijzondere wijn is die mensen graag proeven. Bovendien is Sancerre-wijn een goede match bij veel gerechten. De frisheid van de wijn is goed te combineren met fris en zoet, en werkt daarom goed als drankje bij alledaagse maaltijden.
Sancerre kan dus gerust worden geproefd door liefhebbers van wijn. Het is een uitstekende keuze om bij verschillende gerechten te drinken, zowel gul als fris. Of je nu een beginnende wijndrinker bent of een expert, Sancerre-wijn is het proberen waard.

Frank Van De Mortel
Latest posts by Frank Van De Mortel (see all)

    Comments

    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *