Wijn-kopen.com

Sangiovese

Wat is Sangiovese?

Sangiovese is een van de meest heerlijke, klassieke wijnsorten ter wereld, ontstaan in het Italiaanse Chianti-gebied. Het is een blauwe druif variëteit die voornamelijk voorkomt in Italië en is verantwoordelijk voor het maken van een aantal van de meest bekende en populaire rode wijnen uit de regio. De druivensoort is kenmerkend voor de Toscaanse streek en wordt daarom ook vaak Toscano genoemd.

Sangiovese is een productiever variant van de oudere Druivensoort Brusciano; Brusciano is anders dan Sangiovese omdat het zoetere druiven produceert en andere aroma’s en smaken aan de wijn toevoegt. De druivensoort is meestal donkerpaars in kleur en heeft relatief kleine stengels. Het beschikt ook over een relatief hoge niveau van natuurlijke zuren.

Geschiedenis van Sangiovese

Sangiovese stamt af van een oudere, wilde variant bekend als Druif Brusciano. Er is veel discussie over de oorsprong van deze druivenvariëteit, maar de meeste afkomsttheorieën geloven dat de druivensoort mogelijk afkomstig is uit het Middellandse Zeegebied, waar de toenmalige Romeinse beschavingen wijn produceerden.

Sangiovese is al vele eeuwen lang een belangrijke druivensoort in het maken van Toscaanse wijnen. In de 17e eeuw begonnen de boeren in Chianti te experimenteren met verschillende variaties van het druivenras, wat uiteindelijk resulteerde in een unieke, verse variant met meer zuurgraad en intensiteit. Tegenwoordig wordt Sangiovese meestal gebruikt om de beroemde Chianti-wijn te maken.

Eigenschappen van Sangiovese

De druifvariëteit van Sangiovese heeft een krachtige, bijna houtachtige geur en smaak. De wijnen gemaakt met de druif variëteit zijn meestal helderrood, met aromas van rijp rood fruit zoals kersen, cassis, frambozen en bessen. Verder hebben deze wijnen kruidige aroma’s en tonen van kruidenthee, zoethout, tabak, cacao en vanille. Sangiovese heeft uitstekende zuren, minerale tinten, een mooie structuur, body en elegantie.

Sangiovese kan gebruikt worden in verschillende samenstellingen met andere druivenvariëteiten die zuurgraad en tannines toevoegen. De druivensoort is perfect voor het maken van klassieke Italiaanse rode wijnen zoals Chianti, Vino Nobile di Montepulciano, Morellino di Scansano en Brunello di Montalcino. De druifvariëteit geeft ook veel krachtige, zoete wijnen zoals Recioto en Amarone.

Sangiovese is een van de meest vruchtbare variëteiten die er bestaat en het is relatief weinig kwetsbaar voor schimmelziekte. Daarom is de druivenvariëteit een van de meest populaire ter wereld. Bovendien komt de plant goed overeen met verschillende regio’s en heeft hij weinig moeite om goede resultaten op te leveren.

Bouwstenen van een goede Sangiovese

Om een goede Sangiovese-wijn te maken, zijn er een aantal bouwsteen die experts in overweging nemen. Deze zijn: het klimaat, de ligging van de wijngaard, de grond, de zorg van de wijngaard en de oogst.

Klimaat: Sangiovese gedijt bij een relatief warm klimaat en warme zomers niet hoger dan 25-30 °C. De druivenvoeten zoeken de meest uitgesproken warmte op, maar een goede ventilatie en lagere temperaturen ‘s nachts zijn cruciaal om het aroma en de smaak naar een hoger niveau te brengen.

Ligging: De druivensoort is erg gevoelig voor de ligging van de wijngaard. Sangiovese groeit het beste op iets noorderlijke hellingen, waar de grond licht en vruchtbaar is, die water goed doorlaat.

Grond: De druivenvariëteit reageert goed op gronden die licht en vruchtbaar zijn, zoals klei-zandige gronden, leemgronden en zoete gronden.

Zorg van de wijngaard: Voor een optimale opbrengst moet de wijngaard goed onderhouden en geoogst worden, wat een mooi anderhalve meter hoge pergola’s vereist om voldoende schaduw te geven voor een optimale overall groei.

Oogst: Sangiovese druiven zijn op hun best als ze rijp zijn, maar overmatige rijping leidt tot minder fruitige en fijne aroma’s. Overmatige oogsten passen niet bij de druif door het verlies aan zuren en tannines.

Diverse wijnstijlen van Sangiovese

Sangiovese druiven worden gebruikt in een verscheidenheid aan wijnstijlen zoals Chianti, Rosso di Montalcino, Morellino di Scansano, Vino Nobile di Montepulciano en Brunello di Montalcino.

De Chianti-wijnen variëren van licht en fruitig tot medium bodied en kruidig. Chianti-wijnen zijn fris met aroma’s van jong rood fruit zoals aardbeien, zwarte bes en pruimen. De wijn is droog met mooie zuren en wat bittere tannines.

Brunello di Montalcino heeft meer body en complexiteit dan Chianti en heeft een krachtig aroma met aroma’s van kruidigheid, chocolade, bosbessen en specerijen. Deze wijn is droog met veel tannines en heeft een mooie dieprode kleur.

Vino Nobile di Montepulciano heeft een similariteit met Brunello di Montalcino, maar is minder krachtig. Het heeft een complex aroma van zoethout, tabak, karamel, vanille en kersen. De wijn is droog met mooie zuren en wat tannines.

Morellino di Scansano heeft een fris en fruitig aroma, met een lichtere body dan Chianti. De aroma’s zijn vaak gericht op jonge rood fruit en kruidigheid. Deze wijn is fruitig met een zuurstof toets en wat zuren en tannines.

Rosso di Montalcino heeft wat minder intensiteit en lichter body dan Brunello di Montalcino en is meestal droog met een fruitige afdronk.

Al deze wijnen zijn zeer delicaat en kunnen een delicaat fruitig, kruidig en stevig karakter hebben.

Conclusie

Sangiovese is een veelzijdige, klassieke druivenvariëteit die een van de meest populaire in de wereld is. De druivensoort is kenmerkend voor de Toscaanse streek en wordt gebruikt in veel topwijnen. De druif variëteit heeft krachtige aroma’s van kruiden en verschillende smaken van zuren, tannines en body.

Om een goede Sangiovese-wijn te maken, is het belangrijk om rekening te houden met de juiste bouwstenen zoals klimaat, ligging van de wijngaard, de grond, de zorg van de wijngaard en de oogst. Verder zijn er verschillende stijlen van Sangiovese-wijn die variëren van fris en fruitig tot complex en kruidig.

In feite is Sangiovese een druifvariëteit met veel veelzijdige aroma’s, structuren en smaken die uitgebreide topwijnen produceren die kunnen concurreren met de beste ter wereld.

Karin Raemakers
Latest posts by Karin Raemakers (see all)

    Comments

    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *