Wijn-kopen.com

Sauvignon Blanc

Sauvignon Blanc

Sauvignon Blanc is een van de meest bekende witte wijnen. Het is een van de eerste druivensoorten die wereldwijd verschillende klimaatgebieden heeft gebouwd. Deze druif heeft een goed aroma, lekkere smaak en een goede balans. Sauvignon Blanc heeft een zuurische smaak met frisse zuren die door de wijn heen gaat, waardoor het een lekker drankje is.

Omdat Sauvignon Blanc zo populair is,bestaat het in verschillende stijlen. De meest gebruikelijke stijlen van Sauvignon Blanc zijn droog,halfdroog en zoet. Het wordt geproduceerd in de meeste wijnstreken maar vooral in Frankrijk, waar het meestal sec wordt gemaakt. Uit waterige, zure witte wijn en een zwaardere, vollere stijl met veel fruit. Sauvignon Blanc wordt ook gemengd met andere druivensoorten zoals Sémillon om nog meer krachtige creatie te maken.

Sauvignon Blanc heeft meestal een frisse, citrus-achtige smaak die kenmerkend is voor de druivensoort.De smaken van Sauvignon Blanc variëren qua intensiteit en stijl, maar de andere smaken komen het beste naar voren als deze op juiste temperatuur geserveerd wordt. Ze kunnen variëren van citrusfruit, gras, bessen, citroenmelisse, peer, kruiden en andere scrubberende zuren.

In het Nederlandse klimaat is Sauvignon Blanc een gewilde druif omdat het een frisse, verfrissende wijn kan produceren die bij een verscheidenheid aan maaltijden past. Bovendien kunnen de verschillende stijlen worden gebrouwen en gecreëerd om zowel gelegenheidsthema’s als verschillende ingrediënten in recepten te matchen. Ook is Sauvignon Blanc, samen met Chenin blanc, een van de meest gedronken witte wijnen in de Nederlandse bars en restaurant.

Sauvignon Blanc kan op verschillende manieren worden verwerkt, afhankelijk van de gewenste resultaten. Een van de meest voorkomende verwerkingen is het maken van een light oaked -stijl, wat betekent dat de wijn een lichte houtachtige smaak heeft, voornamelijk van de Amerikaanse eikenhouten vaten. In het Nederlandse klimaat is het meestal een gefermenteerde sur-lie, waarbij de wijn langer contact heeft gehad met verbruinde wijnplaten voordat het is gebotteld.

Sauvignon Blanc is een vrij hoog alcoholpercentage, soms tot zo’n 12% of hoger. De graden alcohol die wordt gebruikt bij het produceren van Sauvignon Blanc kan ook variëren van 9 -13%. Ook dit varieert afhankelijk van welke stijl er wordt gemaakt. Een droge stijl van Sauvignon Blanc wordt vaak geserveerd tussen 10-12% alcohol, terwijl de zoetere stijlen met een iets hogere gradatie worden geprogrammeerd.

Al met al is Sauvignon Blanc een verscheidenheid aan witte wijnen die kan gebruikt worden om verschillende stijlen te creëren. De druif is wereldwijd kenmerkend vanwege de frisse, citrusachtige smaken die ze produceren. In het Nederlandse klimaat kan de Sauvignon Blanc in verschillende stijlen en graden alcohol worden gebrouwen, inclusief een light oaked -stijl voor meer hout smaak en een sur-lie – stijl voor meer zuurheid. Bovendien is Sauvignon Blanc de meest populaire witte wijn in veel bars en restaurants.

Karin Raemakers
Latest posts by Karin Raemakers (see all)

    Comments

    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *