Wijn-kopen.com

Shiraz wijn

Shiraz-wijn: Historie, Smaken en waarom Het zo Populair Is

Shiraz-wijn is een rode wijnstijl die al eeuwenoud is en teruggaat tot de dagen van de klassieke wijnmakerijen in het oude Perzië dat nu bekend staat als Iran. Het oorspronkelijke druivenras wat voor Shiraz-wijn wordt gebruikt heet Syrah en is al duizenden jaren een populaire druif bij de Perzische wijnmakers. Tegenwoordig staat Shiraz-wijn bekend als een krachtige, goed kruidige en kersenachtige rode wijn die veel verschillende wereldwijde stijlen kan hebben.

Herkomst van Shiraz-wijn

Hoewel Shiraz-wijn oorspronkelijk afkomstig is uit het oude Perzië, is het vandaag de dag een van de meest populaire druivenrassen ter wereld. Deze druif wordt nu gewonnen in vele delen van de wereld, waaronder landen zoals Duitsland, Australië, Chili, Frankrijk, Italië, Nieuw-Zeeland en vele andere. In veel landen wordt de dwergvariant van shiraz-druiven gekweekt, waaronder Maury, Kortugal en Alicante, waardoor de druif letterlijk wereldwijd te vinden is.

Inhoud en Smaakprofiel

Shiraz-wijnen hebben meestal een geconcentreerde, tanninerijke smaak. De aard van deze smaak blijkt grote vergelijkingen te hebben met die van kersen, zoethout, vijgen, pruimen en peper, afhankelijk van de stijl waarin de wijn wordt geproduceerd. Shiraz-wijnen kunnen ook aroma’s hebben zoals bosbessen, zwarte peper, tabak, rozemarijn, kersen en bramen. Afhankelijk van waar de druif gekweekt wordt kan de afdronk anders smaken en zoet, sterk of zuur zijn.

Bouquet, Kleur en Geurprofiel

Shiraz-wijnen hebben meestal een mooi kleurpalet van diep robijnrode grondstoffen. Afhankelijk van waar de druif vandaan komt, verschillen ook de aroma profiles. Meestal zal één soort shiraz een samenstelling hebben van verschillende geuren zoals vijgen, pruimen, kruiden, tabak, kersen, specerijen, bonen, peper en leer. Vaak voelt de aard van de shiraz-smaak warm en weelderig aan op je tong, en heeft het een aangename zoetheid.

Shiraz-wijn, een Populair Drankje

Shiraz-wijn is de afgelopen jaren meer in populariteit gestegen. Deze rode wijn staat bekend als een van de meest veelzijdige, fruitige, aromatische en krachtige rode wijnen ter wereld. Het wordt, naargelang de stijl, gezien als een dorstlesser die weinig tot geen alcoholbeleving geeft, of als een elegante sappige wijn die heerlijk is als aperitief of bij bepaalde gerechten zoals wild, rood vlees of paté.

Verder is shiraz-wijn eenvoudig te verkrijgen en betaalbaar in kosten, waarmee het de perfecte optie is voor dagelijkse feesten of gelegenheden waar mensen graag iets lekkers willen drinken. De complexiteit van deze wijn ervaar je pas en het is dan ook echt een wijn voor wijn liefhebbers.

Verschillende Stijlen van Shiraz

Afhankelijk van waar de druif vandaan komt en hoe het wordt behandeld, kan shiraz-wijn een grote verscheidenheid aan stijlen en smaakprofielen hebben. Shiraz-wijn kan zeer alcoholisch, zoet of zuur zijn, afhankelijk van waar het wordt geproduceerd en wat de klimaateffecten zijn op de druivenvoorraad van het land. In Australië, waar Shiraz-wijn en Zinfandel bijzonder populair zijn, kan deze wijn donkere kleuren hebben en kruidig en moutig smaken. In andere landen, zoals in Californië, waar shiraz-druiven voornamelijk Traminer-kruisdranken, kan shiraz-wijn hebben een meer bloemige, lieflijke smaak.

Conclusie

Shiraz-wijn is een van de meest veelzijdige rode wijnstijlen ter wereld. Deze mooie, intense en krachtige wijn biedt tal van smaakprofielen, Kleuren en aroma’s, altijd afhankelijk van waar de druif vandaan komt en hoe het wordt behandeld. Door de mooie kleuren, geuren en smaken die één enkele fles shiraz-wijn kan hebben, wordt deze druif steeds populairder. Wijnkenners en -liefhebbers kunnen eindeloos genieten van de heerlijke en veelzijdige smaak die de shiraz aan hun tafel brengt.

Frank Van De Mortel
Latest posts by Frank Van De Mortel (see all)

    Comments

    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *