Wijn-kopen.com

Verdejo wijn

Wat is Verdejo Wijn?

Verdejo is een aromatische druif die vaak wordt gebruikt om witwijnen mee te maken. Het is een traditionele variëteit uit Spanje en wordt daar al sinds de 10e eeuw verbouwd. Verdejo heeft een blauwe kleur en behoort tot de Rueda-DO, een wijnstreek die in het midden-westen van Spanje ligt, tussen de steden Madrid en Salamanca. Verdejo wijnen zijn ingedeeld in 2 categorieën: Joven Verdejo, wat staat voor ‘jong’, en Crianza Verdejo, wat staat voor verouderde Verdejo. Verdejo wordt meestal als een pure, koele en frisse wijn gedronken, maar soms wordt het ook vermengd met andere druivenvoortvariëteiten, zoals Sauvignon Blanc.

De smaak van Verdejo Wijn

Verdejo wijn heeft doorgaans een rijke, romige smaak, van andijvie en citrusvruchten, zoals sinaasappel, citroen en limoen. De wijn heeft een relatief was heeft een relatief hoog fruitigheid, die gepaard gaat met een florale kwaliteit die komt omdat de druiven direct na de oogst gecrushed worden. Verdejo heeft een medium-lichte body met een relatief milde afdronk die toegankelijk en aangenaam is. Het heeft echter nooit veel zuurgraad. Daarnaast heeft Verdejo wijn een low-alcohol percentage wat voor sommige mensen gunstig is.

De smaak van Verdejo wijn is afhankelijk van de regio waar de druiven vandaan komen. Verdejo wordt vaak gemaakt als een jonge wijn, wat betekent dat de geur en smaak niet veel verouderd is. Zoals eerder vermeld, heeft Verdejo wijn gewoonlijk een kruidig, citrusachtig aroma, dat kan variëren van zacht en fruitig naar pittig en nootachtig, afhankelijk van het terroir.

Hoe te drinken Verdejo Wijn

Verdejo is een uitstekende wijn om te combineren met gerechten die oesters of mollusken bevatten. Verdejo is ook geschikt voor een avondje tapas of als aperitief. Verdejo wijn heeft een lager alcoholpercentage (meestal 13%), waardoor het een goede wijn is voor lichtere maaltijden en bij gerechten waarbij geen room of dikke sauzen gebruikt worden. Maar het kan ook geschikt zijn voor verschillende soorten vleesgerechten.

Een Verdejo wijn die minder fruitig is, is vaak prima om te combineren met gerechten met een licht kruidige smaak of gerechten met veel pittige kruiden. Verdejo wordt vaak geserveerd met zeevruchtengerechten met een kruidige smaak, zoals zeeduivel, mosselen en garnalen. Verdejo kan ook geserveerd worden bij gerechten die gekruid zijn, zoals hete en pittige gerechten.

Hoe te bewaren Verdejo Wijn?

Bij het kopen van Verdejo wijn is het belangrijk om te weten hoe je deze moet bewaren. Zoals bij alle wijnen, is het belangrijk om Verdejo wijn in een koel donker en schalidples te bewaren. De meeste Verdejo wijnen zal beter smaken als ze op kamertemperatuur worden gedronken, maar als je de wijn koeler drinkt, zoals 8-12 graden Celsius, dan zal de smaak anders zijn, afhankelijk van de druiven die zijn gebruikt. Verdejo wijn is meestal geschikt om voor twee tot vier jaar te bewaren, maar het kan varieren van wijn tot wijn, dus het is altijd handig om de etiketinstructies te lezen voor de precieze houdbaarheid.

Verder is het ook belangrijk om de wijn niet te lang te bewaren, omdat de smaak er van kan verzuren. Als je een open fles Verdejo wijn in de koelkast hebt staan, voeg dan wat witte druivenazijn toe aan de wijn om het zure smaak aan te pakken voordat je de wijn opslaat.

De voordelen van Verdejo Wijn

Verdejo wijn heeft veel voordelen, zoals een lager alcoholcontent in vergelijking met andere soorten wijn. Het heeft een medium-lichte body met een lichte smaak, waardoor het ideaal is voor mensen die niet houden van sterke smaken. Bovendien is de smaak ook nog eens toegankelijk en aangenaam. Verdejo wijn is ook ideaal om te combineren met veel verschillende gerechten en heeft een relatief lage prijs.

Ook is Verdejo wijn rijk aan vitamine C, procyaniden en tannines, die allemaal gunstige antioxiderende elementen hebben. Daarnaast is Verdejo ook een goede bron van polyfenolen, die een belangrijke rol spelen bij de afweer en het versnellen van herstelprocessen. Polyfenolen zijn ook nuttig bij het bestrijden van vrije radicalen en het verlichten van ontstekingen. Tenslotte bevat Verdejo wijn ook foliumzuur, dat helpt bij de groei en ontwikkeling van het lichaam.

Conclusie

Verdejo wijn is een aromatische witwijn die al jaren wordt geproduceerd en gedronken in Spanje. De wijn heeft een middelmatige body met een medium alcoholcontent en heeft een kruidig, citrusachtig aroma met een licht fruitige smaak. De wijn matcht goed met veel gerechten, waaronder zeevruchten, lunchgerechten, visschotels en maaltijdsalades. Verdejo wijn heeft ook veel voordelen, waaronder lage prijzen en rijkdom aan nuttige voedingsstoffen zoals vitamine C, procyaniden en tannines. Als je een fan bent van witwijn, dan is Verdejo een heerlijke keuze om te proberen.

Karin Raemakers
Latest posts by Karin Raemakers (see all)

    Comments

    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *