Wijn-kopen.com

Vermentino wijn

Vermentino Wijn

Vermentino wijn is een heerlijke witte wijn die voornamelijk voorkomt in Italië en Noordwesten van Frankrijk. Het is een droge wijn die voornamelijk wordt geproduceerd in Ligurië en Sardinië. Maar ook in de Toscaanse regio wordt deze heerlijke wijn geproduceerd. Vermentino is ook bekend als Rolle in France, Favorita in Piemonte, en Pigato in Liguria.De wijn is lekker fris, aromatisch en fruitig, met een knapperige, rijpe of mineralige finish. Deze fruitige, goed in balans gehouden wijn is een echte aanrader.

Aroma’s van Vermentino wijn

Vermentino-wijnen hebben een uitgesproken aromatisch aroma, met tonen van fruit, specerijen en bloemen. Ze geuren naar perzik, citroen, passievrucht, lychees, ananas, kruiden, zoethout en bloemen. Al deze aroma’s worden gecombineerd met mineralen, schors, structuur en zoetere tonen van honing. Het aroma is subtiel, maar zeer intens.

Geschiedenis van Vermentino wijn

Vermentino is een van de oudst bekende druivensoorten die men vindt in Italië. De druivensoort is zelfs gevonden in een etruskische graf uit ca. 300 voor Christus. De druivensoort werd in de middeleeuwen al veel gebruikt om wijn te maken, maar het was pas in de 19de eeuw dat de druivensoort ook verder verspreid werd buiten de regio waar deze oorspronkelijk vandaan komt. In de jaren ’90 nam de productie van Vermentino toe, vooral in Ligurië, waar de wijn nu een van de meest populaire wijnen is.

Hoe worden Vermentino wijnen gemaakt?

Vermentino, zoals alle witte wijnen, wordt gemaakt door de druiven alleen te persen en alleen het sap te gebruiken, dat vervolgens wordt gefermenteerd, wat resulteert in de heerlijke wijn. De wijn die wordt geproduceerd door de druivensoort is relatief gemakkelijk om te maken. Ze hebben weinig zuren en zijn gewoonlijk een van de eerste wijnen die worden geoogst. Vermentino wordt geproduceerd in Ligurië, Sardinië en Toscane, en heeft overal verschillende smaken.

Lichte en Droge Vermentino Wijn

Vermentino-wijnen zijn meestal licht tot medium-bodied wijnen met milde zuren en een frisse opkomst, wat betekent dat ze een heerlijk alternatief zijn voor iedereen die op zoek is naar iets nieuws. Ze doen eerder denken aan Moscato en Pinot Grigio dan andere wijnen. De smaak is vaak licht fruitig, met bloemen, kruiden en salami-tonen. Vermentino-wijnen komen vaker droog dan zoet voor, maar er zijn ook zoete Vermentino-wijnen.

Vermentino-wijn en voedsel

Vermentino-wijn past goed bij veel verschillende voedingsmiddelen. De wijn is perfect met lekkere zeevruchten, salades, gegrild kip en andere gegrilde vleessoorten, pasteitjes, pizza, Italiaanse kaas, ham, gazpacho en pasta. Het is ook een heerlijke aanvulling op een kaasplank. In een warm klimaat is de wijn ook heerlijk als aperitief voordat je Italiaanse gerechten serveert.

Kortom…

Vermentino wijn is een van de meest verspreide witte wijnen die je in Italië kunt vinden. De delicate aroma’s en de heerlijke smaken maken deze wijn heerlijk om iedere maaltijd mee af te sluiten. De opkomst is fris en licht en heeft een frisse, fruitige smaak met tonen van citroen, perzik, bloemen, specerijen en zoethout. De wijn is een echte aanrader.

Karin Raemakers
Latest posts by Karin Raemakers (see all)

    Comments

    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *