Wijn-kopen.com

Argentijnse wijn

Het produkt van Argentijnse Wijn

Argentijnse wijn is een van de best stijgende ambachtelijke dranken in de Europese drankcultuur van de afgelopen jaren. Er bestaat een rijk assortiment aan Argentijnse wijnen en sommeliers over de hele wereld worden steeds bekender met de stijl en de kenmerken ervan. Dit is een gevolg van vele factoren, waaronder een productieverstrekking, een grote diversiteit aan druivenrassen en de innovatie van de producers.

In Argentinië worden vele verschillende druivenrassen verbouwd, waaronder Cabernet Sauvignon, Merlot, Malbec en Chardonnay. Deze druiven hun zuurgehalte, zoete smaak en smaakvolle aroma’s zorgen voor een volle, ronde mondgevoel. Er bestaat een breed scala van smaken in deze wijnen en dit geeft sommeliars veel verschillende opties bij het samenstellen van een wijnselectie.

De naam ‘Argentijnse wijn’ staat in de regel voor wijnen gemaakt van druiven die zijn verbouwd in Argentinië. Er zijn echter ook andere landen die Argentijnse wijn maken. Hierbij komt de Italiaanse producent Alentejo naar voren, en de Spaanse provincie Lleida is vooral bekend om haar Malbec-wijnen. Als je Malbec-wijnen uit dit gebied wilt proeven, moet je op zoek gaan naar een wijnmaker die ‘Concha y Toro Malbec’ maakt.

Het proces van Argentijnse Wijnbereiding

Het proces van het maken van Argentijnse wijn omvat vele verschillende stappen, die allemaal samenkomen in de productie. Om te beginnen met het productieproces, selecteert de wijnmaker van tevoren zorgvuldig welke druiven hij gaat gebruiken. De oogst vindt plaats als de druiven volgroeid zijn, want hoe langer de druiven op de wijnstok staan, hoe krachtiger het aroma zal zijn. Vervolgens worden de druiven behandeld en gefermenteerd. Fermentatie is het proces waarbij suikers worden omgezet in alcohol, waardoor de specifieke smaak van de wijn ontstaat.

Uiteindelijk worden de druiven verwerkt in verschillende vaten, zoals Franse eikenhouten vaten. Hier wordt een jaar lang rijping toegevoegd, waardoor de wijnmaak wordt verrijkt met smaak en complexiteit. In de loop van dit jaar zullen druiven geplukt worden in afzonderlijke batches, in plaats van één oogst. Hierdoor komen de verschillende karakteristieken van de druiven in de wijn terug.

Wanneer de wijnmaker tevreden is met de proef, worden de duiven geperst en in flessen gedaan. Daarna worden de donkerder kleuren toevoegen, zoals de kleur bourgogne. Dit proces maakt de wijn intenser en daardoor wordt er veel verschil gemaakt tussen een goede wijn en een inferieure.

Argentijnse wijntraditie

De Argentijnse wijntraditie gaat terug tot de vroege 19e eeuw, toen de eerste druifsnmoestuinen werden verbouwd in de provincie Mendoza. Deze streek is ook bekend om haar krachtige Zuid-Amerikaanse zonlicht, wat zorgt voor een optimaal uitgebalanceerd klimaat voor de moeilijke Argentijnse druiven. Ook dat klimaat is oorzaak van de zoete Argentijnse wijnen.

Met het ontstaan van het Argentijnse wijnpaleis in 1862, groeide de wijnindustrie in Argentinië alleen maar harder. Zij stond bekend om hun Malbec-wijnen, waarvan er vele toonaangevend zijn. De smaak die deze wijnmakerijen creëren is uniek, dankzij de hoge kwaliteit druiven die ze gebruiken en de traditionele technieken van het wijnmaakproces.

Naast Malbec-wijnen, heeft Argentinië ook een andere unieke stijl ontwikkeld: de Torrontes-wijnen. In tegenstelling tot de andere Argentijnse wijnen, hebben deze een veel frissere smaak, die is gemaakt van druiven die veel meer aroma’s bevatten. Deze wijnen worden het best gecombineerd met lichtere gerechten, zoals gesuikerde mandarijntjes of een kalme salade.

Het nut van Argentijnse Wijnen

Het drinken van Argentijnse wijnen heeft veel voordelen. Niet alleen heb je een krachtige smaak die je aantrekkelijke aroma’s meegeeft, je hebt ook het voordeel dat het een goede bron van antioxidanten, vitaminen en mineralen is. Deze kunnen zeer nuttig zijn bij het versterken van het immuunsysteem, het verbeteren van de bloedcirculatie en het ondersteunen van het proces van spijsvertering. Door meer Argentijnse wijn te drinken kom je meer in aanraking met de culturele component van de wijnbouwmethode. De wijnmaakproces behoort tot een van de oudste traditionele kunsten ter wereld, waar veel kennis en expertise aan ten grondslag ligt.

Sinds de jaren 90 groeit het aantal consumenten van Argentijnse wijnen. Mensen zijn steeds meer gefascineerd door de unieke smaken en aroma’s dat Argentijnse wijnen te bieden hebben. Ook in Nederland zijn er veel mensen die Argentijnse wijnen steeds vaker kopen. Hierom is het belangrijk dat we meer leren over de verschillende smaken van Argentijnse wijnen en hoe de productie plaatsvindt. Wijnbaron David Philip van de familie Philips, is een expert op het gebied van Argentijnse wijn en weet waar hij over praat als het gaat om smaak en kwaliteit.

Het Verhaal van Argentijnse Wijnen

In Argentinië staat Malbec-wijnen bekend om hun krachtige smaak en fruitige aroma’s. De beste Malbec-wijnen komen uit de buurt van de stad Mendoza, gevolgd door de stad San Juan. Mendoza heeft een zonniger klimaat, waardoor de druiven een complexe en rijke smaak krijgen. Omdat het over het algemeen droog is in Mendoza, zijn er intensieve irrigatieprogramma’s nodig om de druiven voldoende vocht te geven. Hierdoor krijgen de druiven een volle smaak en intense kleur.

In San Juan gaat het klimaat meer richting de bergen, waardoor de wijnen frisheid behouden. Met als gevolg dat de smaak meer in de richting van vers fruit is. Omdat de druiven hier wat anders rijpen, krijgt de wijn meer zoetheid en complexiteit in vorm van aroma’s. Hierdoor wordt het een heel andere smaakervaring, die je nergens anders zult vinden.

De Argentijnse wijnen zijn wereldwijd als zeer kwalitatief gezien. Ze worden door experts over de hele wereld geprezen, omdat hun energieke smaak, intense geur en diepe, karakteristieke smaak. Argentijnse wijnen staan ook bekend om hun betaalbaarheid, dus zelfs als je op een budget bent, kun je nog steeds genieten van een goede wijn. Het varieert per wijn, maar in het algemeen kost een goede Argentijnse wijn omgerekend tussen de 8 en 15 euro. Dit is dus een uitstekende prijs voor de kwaliteit die je er voor terugkrijgt.

Conclusie

Argentijnse wijnen zijn in de afgelopen jaren steeds bekender geworden bij wijnliefhebbers. Door middel van hun frisheid en smaak, worden ze alom geprezen. Door de betaalbaarheid van deze wijnen kunnen veel mensen de smaken ervan waarderen, ongeacht het budget. Door te ontdekken hoe de Argentijnse wijnen gemaakt worden en de verschillende karakters, kun je een meer bevredigende ervaring krijgen van Argentijnse wijn.

Karin Raemakers
Latest posts by Karin Raemakers (see all)

    Comments

    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *