Wijn-kopen.com

Chileense wijn

Chileense wijn: smaakvolle wijnen om van te genieten

Chileense wijn is de afgelopen jaren steeds populairder geworden in Nederland. Veel mensen kopen deze lekkere wijnen voor speciale gelegenheden of gewoon om er thuis van te genieten. Maar wat maakt Chileense wijnen zo speciaal? Ze smaken anders dan wijnen uit andere landen, en ze komen in verschillende stijlen. In dit artikel zullen we meer te weten komen over de geschiedenis, smaak, stijl en herkomst van Chileense wijn.

De reis door de tijd: de geschiedenis van Chileense wijn

De geschiedenis van wijnbouw in Chili gaat vele eeuwen terug. Het is een van de oudste wijnlanden in Zuid-Amerika, en het komt uit een tijd dat er in het gebied nog Weinig invloeden van de Westerse beschaving te vinden waren. Volgens historici werd Chili als eerste bekeken als een wijnland door de Spanjaarden in de 16e eeuw. Ze begonnen met het planten van mission-druiven, de basis voor de meeste moderne Chileense wijnen.

In de 19e eeuw kwam er ook Franse invloed in Chili, wat resulteerde in het in cultiveren en verbouwen van druiven die beter bekendstaat als Bordeaux-druiven. Deze druiven werden gebruikt om wijnen te maken die vergelijkbaar zijn met de Franse Bordeaux-wijnen. Tegenwoordig worden er in Chili ook verschillende andere druivensoorten gekweekt zoals Sauvignon Blanc, Pinot Noir, Syrah, Chardonnay en andere.

Chileense wijnen en smaak

Chileense wijnen hebben een uitgesproken en herkenbare smaak. Er worden vaak rode wijnen gebrouwen met meer zure smaken en een mineraalachtige afdronk. Witrwe Chardonnay’s hebben een frisse en fruitige smaak en een hint van het land, terwijl de Sauvignon Blanc meer sterkte heeft en citrusaroma’s. Er zijn ook pittige, complexe Red Blend-wijnen, die stuk voor stuk een eigen karakter en stijl hebben.

Chileense wijnen worden doorgaans als medium- en vol-bodied beschouwd, wat betekent dat de smaak door de tannines meer zacht en zwakker aanwezig is. De tannines zijn ook verantwoordelijk voor het soepele en romige mondgevoel dat de wijnen hebben. De wijnen zijn licht van zuren en zijn meestal droog en zacht, met een ieetaartje achteraf.

Chileense wijn en stijlen

Chileense wijnen komen in verschillende stijlen. Er zijn rode wijnen die door het land heen populair zijn, waaronder Malbec, Merlot, Carmenere, Cabernet Sauvignon en andere. Witrwe wijnen die hier populair zijn zijn Chardonnay, Sauvignon Blanc en Sémillon. Er zijn ook schuimwijnen zoals de stijlvolle, fijne wijnen van Casablanca.

Chileense wijnen kunnen naar een bepaalde regio worden geclassificeerd, wat betekent dat ze van een specifieke streek komen. Veel bekende wijnen komen uit de Maipo Valley-regio, die bekendstaat om zijn rode wijnen zoals Malbec, Merlot en Carmenere. Een andere populaire streek is Aconcagua, die bekendstaat om haar Cabernet Sauvignon en Syrah-wijnen. Ook is de streek Casablanca vermaard vanwege zijn Chardonnay- en Sauvignon Blanc-wijnen.

De herkomst van Chileense wijn

Chileense wijn wordt meestal in het Andesgebergte geproduceerd, waar het klimaat ideaal is voor het kweken van druiven. Het land heeft ook een lage luchtvochtigheid, waardoor de druiven veel meer zonlicht krijgen en het klimaat perfect is om goede wijnen te maken. De bodem is ook vruchtbaar en perfect voor druivenkwekers en wijnbouwers.

Most wijngaarden in Chili liggen tussen de bergen en strekken zich 4.000 kilometer uit van noord naar zuid. De wijngaarden komen in verschillende kleine en middelgrote stukken grond die bij elkaar worden gehouden door lokale druivenboeren en wijnmakers. Veel wijnmakers kopen hun druiven rechtstreeks van boeren als onderdeel van hun cuvees.

Het laatste woord

Chileense wijn is een geweldige manier om het land zelf te proeven. De wijnen hebben een onmiskenbare smaak, kleur en stijl, waardoor ze uniek en interessant zijn. Of je nu op zoek bent naar een speciale wijn voor een speciale gelegenheid, of gewoon iets lekkers om van te genieten: Chileense wijn is een geweldige keuze.

Frank Van De Mortel
Latest posts by Frank Van De Mortel (see all)

    Comments

    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *