Wijn-kopen.com

Franse wijn

Introductie

Wijn is een drank die duizenden jaren geleden als een van de eerste dranken ter wereld werd gemaakt. Al eeuwenlang komen wijnmakers uit landen over de hele wereld samen om smakelijke wijnen te creëren. Eén van die landen is Frankrijk. Franse wijn staat al jarenlang bekend als de meest kwalitatieve, ‘AOC’ (Appellation d’Origine Contrôlée) genoemd. Er worden daarom vaak Franse wijnen genoemd als dè wijn die je moet drinken als je echt een goede wijn wilt. In dit artikel zal u uitgebreid worden ingegaan op de Franse wijnen, zowel over hun smaak als over de hoge kwaliteit waar deze bekend om staat.

Geschiedenis

De eerste mensen die wijn maakten, waren de Feniciërs. Gedurende de Romeinse tijd werden ze echter al bekend om hun kwaliteit en smaken. Franse wijnmakers produceerden al op grote schaal beroemde wijnen zoals Bordeaux, de Châteauneuf du Pape en Chablis. De kwaliteit van Franse wijn was al zo aanzienlijk dat de Fransen in 1685 de AOC aan de Franse Académie Royale d’Agriculture introduceerden. Deze officiële geclassificeerde appellation heeft als doel om de kwaliteit van Franse wijn te verbeteren en te behouden.

Gebieden

In het Franse platteland vind je veel verschillende gebieden waar de productie van wijn plaatsvindt. Elk gebied heeft zijn eigen microklimaat, bodem en druivensoorten waardoor elke wijn unieke smaak en structuur heeft. Hier staan enkele bekende gebieden, waaronder de Bordeaux, de Côtes du Rhône, de Loire Valley, de Champagne, de Bourgogne en de Provence. Elk gebied heeft z’n eigen unieke smaak en aroma gecreëerd door z’n eigen condities. Zo maak je bijvoorbeeld in Bordeaux heerlijke rode wijnen met z’n zelfs in tannines en het vermogen om te verouderen, terwijl je in de Champagne mousserende wijnen vindt.

Druiven

Elke wijn wordt gemaakt van druiven en dat geldt ook voor Franse wijn. Er worden meer dan 300 druivensoorten gebruikt voor het maken van Franse wijn. De meest populaire en bekende druif is de mediterrane Cabernet Sauvignon. Andere bekende druiven zoals Merlot en Pinot Noir worden ook veel gebruikt. Er zijn verschillende manieren waarop de druiven worden geplukt, maar meestal hangen ze steeds meerdere dagen aan de ranken tot ze klaar voor de pluk zijn. Dit proces is belangrijk voor de kwaliteit van de druif, want het zorgt ervoor dat de druif op de juiste tijd wordt gepubliceerd, zodat de smaak en kwaliteit optimaal zijn.

Wijnbouwers

In Frankrijk zijn er veel wijnbouwers. Sommigen hebben hun eigen kleine wijngaarden, terwijl anderen hun wijn kopen bij lokale boeren. De meeste wijnmakers gebruiken moderne technieken en technologie voor het maken van een goede wijn. Er worden ook strenge regels en richtlijnen gebruikt om te bepalen wat de kwaliteit van de wijn moet zijn. In plaats van de techniek, stellen de meeste wijnmakers echter meer hun ervaring en kennis ter beschikking. Kwaliteit en smaak hebben hierin een hoge prioriteit, wat leidt tot wijnen met complexiteit en finesse.

Categorieën

Er zijn vier hoofdcategorieën Franse wijn: AOP, Grand Cru, Reserve en Bouquet. AOP staat voor Appellation d’Origine Protegée (beschermde oorsprongsbenaming), wat betekent dat de wijn voldoet aan de strenge kwaliteits- en herkomstvereisten. Grand Cru staat voor topkwaliteit en omvat luxueuze wijnen van het hoogste kwaliteitsniveau, bestaande uit rode, witte en mousserende wijnen. Reserve is een lagere kwaliteitscategorie dan Grand Cru, maar heeft nog steeds een uitstekende smaak. Tot slot is er de categorie Bouquet, wat eigenlijk geen wijn maar een drankje is. Bouquet wordt gebruikt als een aperitief en heeft een lage alcoholpercentage.

Kwaliteit

De Franse wijn wordt algemeen beschouwd als een van de hoogste kwaliteiten ter wereld. Franse wijn kwaliteit is gereguleerd door de AOC, zodat producenten er zeker van zijn dat ze het allerbeste kunnen produceren. Hierin worden strenge regels gevolgd, wat resulteert in kwaliteitswijnen met consistentie en het hoogste smaakniveau. Er zijn veel verschillende soorten Franse wijnen met uiteenlopende smaken, densiteiten, alcoholpercentages en kleuren. Je vindt wijnen met licht fruitig aroma’s, of smaakvolle, intense fruitige aroma’s. Er is ook een verscheidenheid aan krachtige, stevige rode wijn, zoete dessertwijnen en frisse, droge witte wijnen.

Conclusie

Uitgebreid is in dit artikel meer kennis gemaakt met Franse wijn. Het is duidelijk geworden hoeveel jaar van geschiedenis en kennis er aan Franse wijn vooraf komt, maar ook hoeveel invloed de verschillende klimatologische omstandigheden hebben op de smaak, kleur en kwaliteit van de wijnen. Naast de druiven en de vele wijnbouwers is ook de AOC een zeer belangrijke kwaliteitsregulerende factor van Franse wijn. Door hun grote diversiteit aan smaken, structuren en kwaliteit heeft Franse wijn al jarenlang een goede reputatie als een van de beste kwaliteiten ter wereld.

Karin Raemakers
Latest posts by Karin Raemakers (see all)

    Comments

    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *