Wijn-kopen.com

Griekse wijn

De Geschiedenis van Griekse Wijn

Griekse wijn is een van de oudste ter wereld en wordt al duizenden jaren gebraad en gedronken. De wijnbouw in Griekenland stamt uit de 6e eeuw voor Christus en heeft een grote invloed gehad op het ontstaan van wijn bij veel andere culturen in de wereld. In de Vroege Griekse beschavingen strekte de wijnproductie zich uit tot de meest oostelijke delen van de Middellandse Zee en de Egeïsche Zee, inclusief het eiland Lesbos. Wijn heeft sinds die tijd een belangrijke positie in de Griekse cultuur en een grote invloed gehad op zowel de literatuur als de kunst.

Griekse archeologen hebben meer dan 4.000 restanten gevonden die laten zien dat de mensen van de oudheid wijn hebben gegeten, waaronder bottels, kannen, kruiken en ander materiaal. In veel gevallen werd de wijn symbolisch gebruikt in religieuze rituelen en ceremonies in de hele Middellandse Zee. Wat de druif betreft, hebben archeologen geconcludeerd dat mensen zo ver mogelijk teruggaan naar de tijd van Homerus (800 voor Christus).

De Grieken wisten hoe ze wijn moesten bereiden en bewaren, en introduceerden en perfectioneerden verschillende technieken om de inhoud van de drank te beïnvloeden. Onderzoekers die oude Griekse eindproducten bestudeerden, hebben gezien dat er verschillende druivensoorten worden gebruikt om de zoete wijnen te maken. Wijnmakers maakten zelfs zoete wijnen die sterker werden vermengd met honing, zout of aluin, om de drank robuuster en smakelijker te maken.

Verschillende TYPE Griekse Wijnen

Griekse wijnen zijn altijd gemaaktvan lokale druiven. De verschillende eilanden en streken van Griekenland hebben verschillende druivenrassen die ze produceren, en elk van deze wijnsoorten heeft zijn eigen unieke smaak. In het algemeen kunnen Griekse wijnen onderverdeeld worden in rode, witte en rosé.

Rode Wijn

De populairste rode varianten in Griekenland zijn Agiorgitiko en Xynomavro, drie druiven die worden geplukt in de centrale regionen van het land. Agiorgitiko is een veteraan onder de druiven, die sinds de tijd van Homerus worden gewonnen en vooral voorkomt in de regio Nemea. Xynomavaro is een zwaardere druif die voornamelijk voorkomt in Macedonië, Thessalië en Noord-Griekenland. Deze druif is groot en levert voornamelijk middelzware rode wijnen zoals Xinomavro Reserve, Boutari Grand Reserve of Angelakis Estate.

Witte Wijn

Assyrtiko is de meest voorkomende en populairste druif voor Griekse witte wijn. Deze druif voorkomt voornamelijk op het eiland Santorini, alsmede op het Peloponnesos schiereiland. De wijnen die gemaakt worden met assyrtiko zijn droog en zoet. Over het algemeen wordt de druif gecombineerd met een bacteriële oxidatie waardoor de wijn een consistente geur van mineralen heeft. Verder komen ook druiven voor zoals Malagousia en Moschofilero, die voornamelijk voorkomen in Centraal- en Noord-Griekenland. Deze wijnen zijn medium lichaam met frisse bloemige geur.

Rosé Wijn

Griekse rosé wijnen worden meestal gemaakt van de blauwe druif Limnio. Limnio is een oude druif die voornamelijk wordt aangetroffen in de driehoek van Lemnos, Limnos en Macedonia. Limnio wijn heeft een middelzware body met delicate zoetheid, waardoor het een goede drank is om gekoeld te serveren als aperitief.

Waar Griekse Wijnen Vandaan Komen

Griekse wijnen stammen voornamelijk uit Kreta, het gebied waar het eerste wijndomein werd opgericht. Andere invloedrijke wijngebieden omvatten ook Attika, Euboea en de Ionische eilanden. Nog belangrijker is dat de kwaliteit van de Griekse wijnen toenemen, dankzij de zorgvuldig gekozen druiven, de vele micro-wijnhuizen en de inspanningen van wereldwijde wijnproducenten om de wijnen te verbeteren.

Conclusie

Als je op zoek bent naar een verscheidenheid aan uitdagende en smaakvolle wijnen, moet je eens kijken naar de oude en diverse kostbare tradities van het Griekse land. Vanuit het perspectief van de geschiedenis heeft wijn in Griekenland een lange en eervolle traditie en de moderne Griekse wijnmakers houden deze traditie in stand door de beste druiven in hun wijnen te hebben. Of je nu houdt van droge, zoete, of kristalheldere wijnen maken, Griekenland biedt een verrukkelijke selectie van wijn die zeker je smaak zal vervullen.

Karin Raemakers
Latest posts by Karin Raemakers (see all)

    Comments

    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *