Wijn-kopen.com

Italiaanse wijn

Italiaanse Wijn: het beste uit Italië

Italiaanse wijnen zijn een cultureel en culinair begrip in veel landen. Het beroemde Italiaanse landschap zorgt ervoor dat de ene regio dezelfde druivenrassen produceert als een andere, wat een grote verscheidenheid aan wijnen oplevert. Het is dan ook geen wonder dat Italiaanse wijnen zo populair zijn wereldwijd.

In Italië zijn er verschillende regio’s met hun eigen specifieke kenmerken en variëteiten die het land zo uniek maken. De wijnen uit elke regio hebben hun eigen unieke smaak en aroma. In het algemeen zijn Italiaanse wijnen middelzwaar en verfijnd van smaak met een zwoel, zoet aroma.

De zonnige Italiaanse klimaat biedt de perfecte groeiomstandigheden voor de inheemse druivenrassen die je kunt vinden in de beroemde wijnstreek Piemonte. Samen met Toscane en Friuli-Venezia Giulia staat Piemonte bekend om de kwaliteit van de hier geproduceerde wijnen. De meest populaire druivenrassen in Italië zijn Barbera, Sangiovese, Nebbiolo, Pinot Nero en Montepulciano, ook wel bekend als Montepulciano d’Abruzzo.

De meest bekende D.O.C. (Controlled Designation of Origin) wijnen uit Italië zijn de Barolo en de Brunello di Montalcino. Deze beide wijnen zijn gemaakt van de Nebbiolo druif en zijn zorgvuldig gemaakt volgens de Italiaanse wijnmethoden. Deze wijnen zijn van uitzonderlijke kwaliteit en worden overal ter wereld gewaardeerd en gesmaakt.

Naast de bekende D.O.C. wijnen, has Italië ook veel DOCG (Controlled and Guaranteed Designation of Origin) wijnen, waaronder de Amarone, de Chianti Classico en de Prosecco van Veneto. Het label DOCG betekent dat de wijn volledig is gevalideerd en goedgekeurd door de Italiaanse overheid als een typisch Italiaanse wijn van een bepaalde regio. De DOCG is ook een grote indicator voor hoge kwaliteit.

Als je het hebt over Italiaanse wijn, is de Gavi van Piemonte onmogelijk te vergeten. Deze heerlijke, frisse witte wijn is gemaakt van de druivensoort Cortese, die al eeuwenlang wordt verbouwd in Piemonte. De Gavi is een perfecte aperitief, maar kan ook geserveerd worden bij lichtere vleesschotels of visgerechten.

Ook de Toscane staat bekend om zijn heerlijke wijnen. Een van de meest bekende wijnen uit deze regio is Brunello di Montalcino, gemaakt met de Sangiovese druivensoort. Deze robijnrode wijn heeft een volle, zachte smaak met kruidige aroma’s. De samenstelling en omstandigheden van het klimaat in Toscane maken het gebied geschikt voor een grote verscheidenheid aan wijnen, van vroeg rijpende witte wijnen zoals Vermentino, Chardonnay en Trebbiano.

Natuurlijk mag de Prosecco van Veneto ook niet worden vergeten. Prosecco wordt traditioneel gemaakt met de druivensoort Glera, een zomerrijpe druif met een klassieke, frisse smaak. De wijn heeft een lichtgroen gouden kleur en is heerlijk als aperitief, maar kan ook geserveerd worden bij verscheidene gerechten. De Prosecco van Veneto is een van de meest populaire Italiaanse wijnen.

Wijnen uit Italië hebben een lange geschiedenis, die teruggaat tot de oudheid. In de loop van de eeuwen is Italië een leidende producent van wijn geworden, en tegenwoordig worden Italiaanse wijnen gewaardeerd en gesmaakt door wijnliefhebbers over de hele wereld. Van de Nebbiolo tot de Glera, de Italiaanse wijnindustrie blijft herinneren hoe het land wereldwijd bekend staat om zijn heerlijke wijnen.

Frank Van De Mortel
Latest posts by Frank Van De Mortel (see all)

    Comments

    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *