Wijn-kopen.com

Madeira wijn

Wat is Madeira wijn?

Madeira wijn is een speciaal soort wijn die voornamelijk wordt geproduceerd op het Portugese eiland Madeira in de Atlantische Oceaan. Madeira is een zoete wijn en is gemaakt van verschillende druiven, waarvan het merendeel de druivensoorten Tinta Negra Mole en Malmsey bevat. Deze druivenrassen worden gebruikt om meer variëteiten en smaken te creëren, zoals Sercial, Verdelho, Bual, Boal, Malmsey en Jack Madeira. Madeira heeft een lange geschiedenis en traditie. Het is al meer dan 500 jaar populair en wordt nog steeds veel gebruikt als aperitief, maar ook bij het koken en als digestief.

Madeira’s Geschiedenis

Oorspronkelijk was Madeira een product van Portugal, wat geproduceerd werd voor de wereldhandel. In de 16e en 17e eeuw verkregen Engeland, Nederland en Duitsland Madeira wijn om te verkopen. Madeira werd ook naar Amerika uitgevoerd in de tijd van de kolonisatie. Connectie met de kust van Amerika zorgde ervoor dat de handel met de kolonie groeide. Dit maakte de Madeira wijn populair in Amerika en het eiland Madeira profiteerde daarvan. Madeira werd gebruikt bij speciale gelegenheden zoals bij verjaardagen, bruiloften of andere gezellige avonden. Het werd veel gedronken bij het gebruik van sigaren of andere versuften. Dit stond bekend als “wine and celebrate”. De populariteit van Madeira nam toe in de 18e en 19e eeuw, maar in de jaren twintig en dertig daalde de handel met het eiland, wat leidde tot een kleinere productie en minder kwaliteit. Daarnaast werden er illnesses (schimmels) in druivenrassen geïntroduceerd, wat zorgde voor lagere opbrengsten. Desondanks bleef Madeira populair door zijn smaak en het gebruik ervan bij het koken. Madeira kreeg weer aandacht in de jaren tachtig en negentig van de 20e eeuw door de terugkeer naar de traditionele productiemethode. Dit is de keyfactor voor de populariteit die Madeira weer geniet.

Productie van Madeira

Madeira is gemaakt in Portugese kelders, in het traditionele Ox-Rack Room-systeem. De wijn wordt hier gestationeerd in enorme, grote vaten. De temperatuur in de kelder wordt dan verhoogd tot (+/- 55°C). Het is deze hitte die de Madeira’s smaak geeft. Gedurende de productieperiode wordt de wijn in kleine hoeveelheden overgeheveld door een reeks kleinere vaten. Door de oxidatie wordt de smaak, aroma en kleur versterkt. Verder wordt gevarieerd met verschillende sherry aromaten, die vervolgens weer toegevoegd worden aan de wijn. Tenslotte worden flessen en flessen gevuld met de Madeira. Dit is het punt waarop het eindproduct verpakt en verzonden wordt naar de rest van de wereld. Deze methode geeft een unieke en smaakvolle slok wat kenmerkend is voor Madeira.

Soorten Madeira wijnen

Madeira is verkrijgbaar in verschillende variëteiten en soorten, waaronder blanco’s, oudburgers, oudbruse, oudroze, oudburgers rosé en oudekohlers. Elke smaak wordt tegenwoordig geassocieerd met een bepaalde structuur en aromatische nuances. ‘Blanco’ madeira’s zijn vol, intensief, met een krachtige roaromatische zuurgraad en een lichte bitterheid. Oudburgers zijn geel-kastanjegetint, rijk en vol, met een toegankelijkheid die typerend is voor zoetere madeira’s. Oudbruse of amberkleurige zoetere wijnen, die donkergeel tintelend vlezig en houtig zijn, hebben meer body en complexiteit aan de hogere kant van de zoetetoon. Oudroze zoetzuren hebben een aroma dat duidelijk is en hebben ook meer lichtheid vanwege het dominerende zuur. Oudekohlers zijn de meest complexe van alle Madeira’s. Dat is omdat hun smaak afhankelijk is van verschillende variabelen, van het jaar tot de druivensoort tot het vat.

Gebruik van Madeira

Madeira, net als andere soorten zoete wijnen, is heerlijk om alleen te drinken. Dat geldt ook voor alle soorten, behalve de zoetste, zoals oudbruse. Maar je kunt ook creatief worden met het maken van verschillende cocktails en drankjes. Traditiegetrouw wordt Madeira wijn gedronken als aperitief, maar je kunt ook verschillende soorten gebruiken om verschillende gerechten mee te bereiden. Het is een krachtige smaakmaker, dus de gerechten krijgen meer smaak. Het wordt ook aangeraden om Madeira in te zetten bij het maken van sauzen, zoals bij het koken van veel visgerechten. Dit type saus is pittig en zoet, waardoor de krachtige smaak en aroma’s van Madeira naar boven komen.

Conclusie

Madeira wijn is een sterk smakende wijn met een lange geschiedenis en vele variëteiten. Hij komt oorspronkelijk uit het Portugese eiland Madeira, waar de traditionele productiemethode nog steeds wordt gebruikt. Madeira heeft veel smaken, aromatische nuances en een zachte textuur. Het kan worden gebruikt als aperitief, maar ook bij het koken en als digestief. Tevens is het een populaire keuze bij het vieren van speciale gelegenheden. Madeira is een stijlvolle en smaakvolle wijn die een heerlijk aperitief en digestief biedt.

Frank Van De Mortel
Latest posts by Frank Van De Mortel (see all)

    Comments

    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *