Wijn-kopen.com

Portugese wijn

Portugal en de geschiedenis van de portugees-wijnindustrie

Portugal staat al sinds de oude Romeinse tijd bekend om de productie van wijn. Het land heeft een lange en gevarieerde traditie van het bereiden, bottelen en consumeeren van wijn.De eerste geschriften geven duidelijk aan dat de productie van wijn in dat gebied al vele eeuwen oud is.

Van oudsher is er in Portugal voornamelijk rode, rosé en witte wijnen gemaakt, maar tegenwoordig zijn er veel verschillende variëteiten wijn te vinden. De meeste van deze wijnsoorten zijn geproduceerd in kleine hoeveelheden. Er zijn meer dan 200 verschillende druivensoorten die in Portugal gebruikt worden voor de productie van wijn. De meest voorkomende zijn Dão, Vinho Verde, Douro, Beiras en Alentejo. Grote wijnhuizen zoals Taylor’s en Sandeman, opereren in Portugal, evenals kleine, lokale producenten.

Portugal heeft een klimaat die perfect geschikt is voor de productie van druiven. In de meeste regio’s is er veel zon en een overvloed aan water. Velen geloven dat dit vaak bijdraagt tot de smaak van de druiven die geplukt worden in Portugal.

Populaire Portugees-wijnstijlen en druivensoorten

De Portugal-wijnen zijn bekend om hun fruitige en zurige smaak. Ze zijn licht van body, met delicate aroma’s van kruiden en bloemen. Er zijn vele verschillende variëteiten wijn te vinden, met verschillende druivensoorten, stijlen en smaken.

Portugees Rode Wijn is meestal droog en vol bodied. Tinto Vila Nova is een populair type portugees rode wijn dat bekendstaat om zijn fruitige smaak en aroma. Andere populair stijlen van rode wijn vind je ook in Douro, Alentejo en Dão-gebieden. Deze wijnen zijn vaak zeer robuust en vol bodied met aroma’s zoals koffie, chocolade, kruiden en meer.

Portugal White Wine is licht van body maar staat bekend om zijn frisse smaak. Verdeo is een van de meest geconsumeerde witte wijnen die in Portugal wordt geproduceerd. Andere populaire witte wijnen die in Portugal te vinden zijn, zijn Loureiro, Arinto en Alvarinho.

Rosé wijnen worden ook geproduceerd in Portugal. Het is een semi-zoete wijn die qua stijl tussen rode en witte wijn in ligt. Meestal worden de Portugese rosé-wijnen gemaakt van de Touriga Nacional en Alvaiho druivensoorten.

Portugees-wijn in de wereldwijnmarkt

Portugees-wijnen zijn tegenwoordig over de hele wereld te vinden. Hoewel de productie ervan relatief klein is ten opzichte van andere landen, zijn Portugees-wijnen zeer geliefd. Portugees-wijnen zijn met name populair door hun fruitige smaak, unieke aroma’s en plaatselijke karakter. Door het intense klimaat in Portugal is deze stijl eentonig en interessant.

Portugees-wijnen worden vaak geassocieerd met sfeervolle maaltijden, maar de meeste Portugese producenten houden ook rekening met het principe van rustieke wijnen voor alledaagse maaltijden. Deze wijnen worden vaak bereid met omgevingsregels en zonder enige chemische toevoegingen. Ze zijn licht, verfrissend en smaak mals. Deze rustieke stijlen kunnen worden gevonden tijdens internationale wijnfestivals en internationale wijnmarkten.

Hoe het drinken van ander Portugees-wijnen en ketchup

Een andere manier om Portugese wijnen te proeven is het combineren ervan met andere lekkernijen. Bijvoorbeeld, in Portugees gebruik zoals een saus voor vis of kip, boerenkool of aardappel. Of de traditionele portugees-stijl ketchup – een mengsel van tomatensaus, olijfolie, sjalotjes, knoflook, wijnazijn en specerijen.

Ketchup maken was een gebruikelijke traditie in Portugal. De Portugezen gebruikten vroeger wijn in plaats van traditionele tomaten. Traditionele Portugees-tomatenketchup, gekend als molho de tomate, is later gemoderniseerd met aggletike kruiden. Vandaag de dag zijn zowel Rode als Witte wijnen toegevoegd aan de ketchup, waardoor het een unieke smaak heeft. Sommige Portugees-wijnen zijn tijdens het koken toegevoegd aan de ketchup, waardoor het een frisse smaak krijgt.

Conclusie

Portugal kan terugkijken op een lange traditionele geschiedenis en continue wijnextensie. De stijlen van Portugese wijnen zijn bekend om hun rijke aroma’s en diepgang. Alle druiven in Portugal worden geoogst in het rustieke landschap van de regio’s, waardoor de smaak en smaak van de wijnen bijzonder is. Ook in de wereldwijnmarkt zijn Portugese wijnen zeer geliefd. Deze wijnen hebben vaak maar weinig alcoholgehalte en worden geassocieerd met sfeervolle maalomgevingen. De moderne kookcultuur maakt ook gebruik van veel Portugese wijnen in recepten zoals ketchup. Kortom, de Portugees-wijnindustrie produceert een brede waaier aan stijlen die iedereen kan genieten.

Frank Van De Mortel
Latest posts by Frank Van De Mortel (see all)

    Comments

    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *