Wijn-kopen.com

Rioja wijn

Inleiding Rioja Wijn

Rioja is uitgegroeid tot een van de meest populaire Spaanse wijnen ter wereld. De wijn wordt gemaakt uit druiven uit de Rioja-regio in Spanje, die sinds het jaar 1868 is geclassificeerd. Het klimaat in deze streek is ideaal voor de verbouw van druiven en er is hier een lange traditie van wijnbouwers die erkend zijn door hun kwaliteit en karaktervolle wijnen. De druiven variëren van het koele, droge wit (Viura) tot heerlijke, zwoele rode wijnen gemaakt met jonge Tempanillo, Grenache of Carignan (Mazuelo).

Rioja-wijn is een krachtige, florale rode wijn met fruitige aroma’s en een volle, evenwichtige smaak. Het is een elegante wijn die weinig tannine en sappigheid bevat. De wijn is opmerkelijk mondvriendelijk, wat betekent dat het meer aangenaam is om te drinken dan veel andere soorten rode wijnen. Rioja-wijnen zijn uitstekend geschikt om binnen een paar jaar te drinken. Rioja staat bekend om zijn verfijnde aroma’s en smaak, maar het is een veelzijdige druif waarvan wijnen met verschillende stijlen en body’s worden gemaakt.

Geschiedenis van de Rioja

Rioja-wijnen bestaan al sinds de 19e eeuw, toen de eerste druivenkwekers in de regio een systeem ontplooiden om hun producten te identificeren en in het openbaar te verkopen. De eerste exports begonnen in 1851, toen Spaanse wijnen werden verhandeld in het Verenigd Koninkrijk. In 1868 werd de naam Rioja-wijn officieel erkend door de Spaanse overheid. Daarna ging de industrie verder met de export naar buitenlandse markten, waaronder Duitsland, Frankrijk, Zweden en Nederland.

Vanaf hier groeide de Rioja-industrie explosief, wat resulteerde in de opening van de eerste Rioja Denominación de Origen (DO) in 1926. Onder deze regelgeving konden de druivenproducenten hun producten goed identificeren en krijgen kwaliteitsgaranties. In 1991 werd de DO Rioja uitgebreid met twee meer gedetailleerde wettelijke klassen, waaronder ‘Crianza’. Deze klasse bevat voorgeschreven voorschriften met betrekking tot oogst, houtrijping, voedselveiligheid en opslagfasen, waardoor de kwaliteit van de Rioja-wijn werd verbeterd.

Soorten Rioja-wijnen

Er zijn drie hoofdsoorten Rioja-wijn, waarvan elke wordt geproduceerd met specifieke ITO-normen en kwaliteitseisen. Ze zijn onderverdeeld in ‘Crianza’, ‘Reserva’ en ‘Gran Reserva’. Elke klasse biedt een afzonderlijk profiel van smaak en aroma’s. De Crianza-wijnen komen het meest voor, omdat ze gemakkelijk geproduceerd en betaalbaar zijn. De reserva-wijnen worden gekenmerkt door stevig fruit, sterke geroosterde kruidendumpte en aromatische tannines. Gran Reserva-wijnen kennen de meest complexiteit en zijn robuuster van smaak en zijn vergelijkbaar met de Franse Bordeaux.

Er zijn ook rosé-wijnen die worden geproduceerd volgens specificaties die betrekking hebben op de kleur, aroma en smaak. De kleur varieert van helderroze tot licht kersenrood. De aroma’s variëren van wat fruitig tot geroosterd, terwijl de smaak bekend staat om zijn volle body. De wijnen bevatten meestal druiven of een combinatie van druiven zoals Tempranillo, Garnacha en Mazuelo.

Tot slot zijn er de zoete dessertwijnen van Rioja, die normaliter worden gemaakt met Verdejo, Viura of Maturana Blanca-druiven. Dergelijke wijnen worden onderworpen aan een speciale fermentatieprocedure die zoetheid creëert door fructose of suiker uit de druiven te verstrekken. De wijnen worden gekenmerkt door een krachtige neus met noten van citrus en exotisch fruit, een intense zoete smaak met lage zuurgraad en een lange afdronk.

Conclusie:

In conclusie is Rioja-wijn een veelzijdige en verfijnde Spaanse druif met een lange geschiedenis. Er zijn drie hoofdvariëteiten van Rioja-wijn, waarvan elk een eigen smaak, aroma en body heeft. De wijn biedt een uitstekende balans tussen sappigheid, zoetheid, aroma en smaak. De wijnen kunnen worden gedronken binnen een paar jaar na de productie, of ze kunnen gerijpt worden op houten vaten om de body en complexiteit te verbeteren. Vanwege de lange geschiedenis en de veelzijdige selectie aan stijlen, is Rioja-wijn een van de meest populaire Spaanse wijnen in de wereld vandaag de dag.

Karin Raemakers
Latest posts by Karin Raemakers (see all)

    Comments

    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *