Wijn-kopen.com

Wijn uit Nederland

De Nederlandse wijnindustrie in vogelvlucht

De Nederlandse wijnindustrie is samen met andere Europese landen zoals Frankrijk, Italië en Portugal een van de oudste vinicultuur in het wereld. Na ongeveer 2000 jaar is de Nederlandse wijnbouw een booming business geworden, waardoor er vele verschillende soorten wijnen op de markt verspreid zijn. In Nederland is tegenwoordig een breed scala aan wijn te krijgen, variërend van lichte rode wijnen tot champagnes, portwijnen en zoete mousserende wijnen. Ook heeft Nederland momenteel de grootste aanbieder van biologische wijnen van Europa.

Geschiedenis van Nederlandse wijnbouw

De Nederlandse wijnbouw heeft een lange en rijke geschiedenis. De eerste reeds bekende wijngaarden in Nederland dateren van de negende eeuw. De meeste wijnstokken in die tijd stonden langs de Rijn en Maas. Tijdens de Middeleeuwen was wijn een luxeproduct dat alleen royalty’s en adelijke families konden betalen. Het werd ook gebruikt als geneesmiddel, meestal door toevoeging van kruiden en kruidendranken.

Hoewel de Nederlandse wijnbouw aan het einde van de zestiende eeuw de bloei van haar succes bereikte, begon deze op te draaien aan het einde van de negentiende eeuw. In 1963 werd de Nederlandse wijnindustrie opnieuw gestart, dankzij verschillende bedrijven die hun eigen wijngaarden begonnen en wijndruiven kweekten. In de jaren tachtig verschenen er meer Nederlandse wijnmakers op de drankenmarkt en het begon weer in populariteit te stijgen.

Kennis over Nederlandse Wijnbouw

De moderne wijnboer heeft veel kennis over Nederlandse wijnbouw. De boer begrijpt de basisprincipes, technieken en technologieën van de wijnbouw en hoe het product in verschillende stadia moet worden gekweekt. Behalve het kweken van druiven, heeft de wijn maker ook kennis van verschillende technieken voor het oogsten en verwerken van druiven om de beste smaak te creëren. Er worden ook speciale technieken gebruikt zoals bewaarchillingen, rijping en andere technieken om dekking te geven aan de verschillen in smaak die kunnen worden veroorzaakt door verschillende locaties en klimaatomstandigheden.

De wijnmaker moet ook het maken van diverse soorten wijnen begrijpen. Terwijl het productieproces verschillende fasen moet doorlopen, zoals het kweken, oogsten en verwerken van druiven, is het ook belangrijk dat de wijnmaker verschillende technieken beheerst om verschillende soorten smaken te creëren.

Soorten Nederlandse Wijn

Er zijn diverse soorten Nederlandse wijn die verkrijgbaar zijn, afhankelijk van de omgeving waarin ze zijn gekweekt. De meest voorkomende soorten zijn Franse druiven zoals Chardonnay, Pinot Noir, Merlot en Sauvignon Blanc. Al deze druiven worden meestal met steun van de Europese Unie geteeld, de staat subsidieert de teelt en er zijn verschillende regels die de kwaliteit beschermen. Ook zijn er verschillende soorten zoete wijnen, zoetstokjes, zoete rosé en andere zoetere opties. Er is ook een gerstwijn, bekend als Kale bier.

Er zijn ook Nederlandse wijnen die deze traditionele druivenrassen combineren met moderne technieken om zo een geheel nieuwe smaak te creëren. Zo bestaan er rode wijnen gemaakt van paarse druiven zoals cabernet sauvignon en Syrah, en witte wijnen met een aangename frisse smaak, gemaakt van druiven zowel uit Frankrijk als uit de Nederlandse regio’s.

Biologische Nederlandse Wijn

Nederland is een van de meest toonaangevende producenten van biologische wijnen in Europa. In Nederland is het verboden om kunstmatige bestrijdingsmiddelen te gebruiken en alle druiven die worden gebruikt voor de productie van biologische wijn, dienen biologisch geteeld te zijn. Hierdoor is het Franse certificatiesysteem Ecocert uitgegroeid tot de belangrijkste norm voor biologische wijnproductie.

Biologische wijnbouw is niet alleen interessant omdat het een milieuvriendelijke productie is, maar ook omdat het speciale smaken oplevert die uniek zijn voor biologische wijnen. Net zoals de traditionele rode en witte wijnen, maken biologische wijnmakers gebruik van verschillende soorten druiven, maar de planten worden biologisch geteeld, waardoor ze een unieke, intense smaak hebben. Deze intensiteit voegt een interessante dimensie toe aan de ervaring van wijn drinken.

Conclusie

Het is duidelijk dat de Nederlandse wijnindustrie is gegroeid sinds de jaren 60. De technologische ontwikkelingen, de kennis van moderne wijnboeren en de groeiende interesse van de consument hebben ervoor gezorgd dat Nederlandse wijnen hun waardering hebben gevonden op de internationale markt. Er zijn verschillende soorten Nederlandse wijn, variërend van rode wijnen tot port, zoete wijnen en champagnes, die kunnen worden genoten om hun smaak te waarderen. Ook is er een sterk toenemende interesse in biologische wijnen, waardoor de productie van biologische wijnen een steeds belangrijkere rol gaat spelen in de Nederlandse wijnindustrie.

Frank Van De Mortel
Latest posts by Frank Van De Mortel (see all)

    Comments

    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *