Wijn-kopen.com

Wijn uit Puglia

Wijn uit Puglia – een veelzijdige regio

Puglia, in het italiaans ook Apulie genoemd, is een regio in de buik van de ‘laars van Italië’. Ze wordt gekenmerkt door unieke landschappen, heerlijke gerechten en uitstekende wijnen. De wijngaarden die je hier vindt, liggen langs de kust of in het binnenland, waardoor er een breed scala aan unieke wijnen ontstaat. In dit artikel kijken we wat dieper in op het wijnmakingproces in Puglia, de verschillende soorten die je er kunt vinden en waarom je deze unieke wijnen moet proeven.

Het wijnmakingproces in Puglia

De wijnmakers in Puglia maken al langer dan duizend jaar wijn. Zo stamt het bekendste wijnovinfabriek in de regio, Cantina di Salice Salentino, al uit het jaar 1270. De productietechnieken hebben in al die tijd natuurlijk wat veranderd, maar de basisprincipes zijn nog steeds hetzelfde. De wijnmakers in Puglia houden zich aan traditionele technieken om hun eigen expressieve, intense en fruitige wijnen te maken. Voor de meeste wijnen wordt de druif direct gekneusd, waarna de most of de vloeistof gemakkelijk uit de druiven kan worden geperst. Dit is een traditionele techniek die helpt om de fruitigheid en toegankelijkheid van de wijn te behouden. Daarnaast is het belangrijk dat tijdens het wijnmaken alle processen, van druivenselectie tot veroudering, perfect worden gereguleerd. Dit is de basis van de unieke smaken die je in Puglia vindt.

De verschillende soorten wijnen

In Puglia kun je veel verschillende soorten wijnen vinden. De wijnmakers hier hebben gebruik gemaakt van een aantal oudere, autochtone druivenrassen. Onder deze druivenrassen vind je bijvoorbeeld Primitivo, Negroamaro, Franiosa en Malvasia. Zelfs rassen die anders niet veel wegen, zoals Uva di Troia, worden hier gebruikt. Al deze druiven worden gebruikt om stille, zoete of mousserende wijnen te produceren, waardoor je veel verschillende varianten te proeven krijgt. Dit betekent dat er een breed scala aan kleuren, geuren en smaken te vinden is in wijnen uit Puglia.

Waarom je wijn uit Puglia moet proeven?

De wijnen die je in Puglia vindt zijn uniek en hebben ieder hun eigen identiteit. De meeste wijnen zijn heerlijk toegankelijk en hebben fruittonen van zwarte bessen, rozijnen, drop, kruiden en wit fruit. Daarnaast zijn er ook witte wijnen met aroma’s van bloemen, citrus, appel, peren en abrikozen. De heilige graal voor veel liefhebbers van DOP-wijn uit Puglia is de Primitivo di Manduria. Deze wijn bezit intense aroma’s vanille, kaneel, tabaksblad, zoethout en geroosterd brood. Wijnen uit Puglia zijn licht van structuur, fruitig en hebben een verfrissende afdronk. Ze zijn perfect om te drinken bij heerlijke gerechten van kabeljauw, langoustines, vegetarische pasta, gegrilde groenten of pizza. Je kunt deze gerechten vinden in de traditionele restaurants in de regio. Wil je de unieke karakteristieken van wijn uit Puglia proeven? Zorg er dan bij je bezoek aan Puglia voor dat je er een paar flessen meeneemt!

Karin Raemakers
Latest posts by Karin Raemakers (see all)

    Comments

    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *