Wijn-kopen.com

Wijn uit Zeeland

Wijn uit Zeeland

In Nederland is wijn vaak verbonden met grote, internationale wijnregio’s zoals Bordeaux in Frankrijk, Toscane in Italië of Rioja in Spanje. Maar ook ons land heeft een lokale wijnsector: of je het nu hebt over de kleine, lokale producenten uit de Betuwe, de ‘Voorster’ van de schitterende omgeving van het Land van Maas en Waal of de zuidelijke boezemregio’s: Zeeland heeft bijzondere wijnen te bieden uit een prachtig landschap.

Wijn uit Zeeland is een perfect voorbeeld van de typische Nederlandse wijnstijl: licht, verfrissend en luchtig. Omdat de streek geen krachtig klimaat heeft, wordt meestal witte wijn gemaakt. De druivensoorten die het meest gebruikt worden in Zeeland zijn Chardonnay, Riesling en Müller-Thurgau. De meeste Zeelse witte wijn is mild van smaak, met aromatische tonen als citrus en appel. Verder zijn er ook wijngebieden in Zeeland waar rode wijn wordt gemaakt, maar dit is vrij uitzonderlijk. De meeste rode wijnen worden gemaakt van de druivensoorten Cabernet Sauvignon en Merlot.

Wijn uit Zeeland is heerlijk als aperitief, maar ook perfect te combineren met lokale gerechten. Zeeuwse streekgerechten, zoals oestersoep, schol of aangesneden rog gaan goed samen met Wijn uit Zeeland. Een glas paars of rood uit de omgeving van Middelburg of Goes zal de smaken en smaakcombinaties versterken. Ook als lichte dronk op een zomerse dag is wijn uit Zeeland lekker.

In Zeeland worden tegenwoordig niet alleen witte wijn en kleine hoeveelheden rode wijn geproduceerd, maar ook rosé. Deze zomerse wijn is een steeds populairder geworden de afgelopen jaren. Het is een zoete, fruitige en smakelijke drank, perfect om te serveren in de lentedagen of als aperitief. De rosé wordt gemaakt van die druiven variëteiten zoals Cabernet, Merlot en Müller-Thurgau, wat het een contrasterende kleur en aroma geeft.

Naast de bovengenoemde populaire wijnen, zijn er in Zeeland ook kleine producenten die de ‘ambachtelijke’ producten aanbieden. Deze kleine producenten houden zich bezig met het maken van mousserende wijnen, zoals Champagne, Cava, of Spumante. Maar ook zoete wijnen zoals dessertwijn en port. Ook het werken met specifieke druivenrassen zoals Pinot Gris of Pinot Grigio op basis van biologische en duurzame landbouw zijn een kenmerk van de kleine producenten.

Er zijn tegenwoordig verschillende wijnhuizen in Zeeland, waar wijnliefhebbers terecht kunnen voor een degustatie. Ze zijn zeer gastvrij en je krijgt er de kans om hun uitgebreide selectie aan wijn te proeven. Naast het proeven kun je ook een rondleiding krijgen, waarbij je meer te weten komt over de producenten en het eeuwenoude wijnambacht in Zeeland. Een bezoek aan deze wijnhuizen is een geweldige manier om kennis te maken met het lokale wijnaanbod.

Als je een liefhebber bent van Nederlandse wijnen, dan is een bezoek aan Zeeland een absolute must. Naast de klassieke wijnen, kun je ter plekke ook genieten van speciale wijnen, zoals mousserende wijnen, Dessertwijnen en zelfs port. Verder zal je door de regio met haar kustlandschappen, mooie stranden, prachtige historische steden en zeehavens zeker betoverend zijn. Kortom; een bezoek aan Zeeland is voor wijnliefhebbers sowieso een waardevolle ervaring!

Karin Raemakers
Latest posts by Karin Raemakers (see all)

    Comments

    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *