Wijn-kopen.com

Wijn uit Zuid Afrika

Wijn uit Zuid-Afrika – een unieke smaakervaring

De bekendste wijnen in de wereld stammen vaak uit landen zoals Frankrijk, Spanje en Italië, maar een land wat steeds bekender wordt binnen de wijnindustrie is Zuid-Afrika. Hoewel Zuid-Afrika al sinds de 17e eeuw wijnbouw bedrijft, draagt het momenteel een internationale reputatie van hoge kwaliteit wijn en bezit het de titel van de op twee na grootste producent van wijn op aarde. Met unieke klimatologische omstandigheden en de meest uitgebreide verscheidenheid van druivenrassen in de wereld, biedt Zuid-Afrika een breed scala aan wijnen met bijzondere smaken.

Beschikbare druivenrassen uit Zuid-Afrika

Zuidelijke Afrika is bekend vanwege de uitgebreide variëteit van druivenrassen die hier voorkomen. De grote verscheidenheid aan druivenrassen bedekt zowel zeer oude als hele nieuwe kruisingen van verschillende variëteiten. De eerste druiven in Zuid-Afrika vanuit de oude wereld kwamen uit de Portugese kolonie, terwijl later Franse varietals zoals Cabernet Sauvignon en Sauvignon Blanc werden geïntroduceerd. Ook werden andere exotische variëteiten zoals Shiraz en Chenin Blanc ingevoerd uit verschillende delen van de wereld. Zuid-Afrika is tegenwoordig het belangrijkste thuisland van Pinotage, een kruising tussen Pinot Noir en Cinsault. Verschillende andere variëteiten eindigen in de verschillende bottellijnen van de lokale wijnindustrie.

Klimatologische omstandigheden voor wijnproductie in Zuid-Afrika

Wijnbouw in Zuid-Afrika is afhankelijk van het subtropische klimaat en de uitstekende drainage. De behoorlijke regenval over het gehele jaar geeft de druivenrassen de moederliefde die ze nodig hebben in de verschillende regio’s om de beste resultaten te bereiken. Zuid-Afrika kent echter ook zijn extreme zomers, met temperaturen die gedurende lange periodes in de 30 graden Celsius zitten. Deze warme zonneschijn zorgt ervoor dat de druif lange uren aan zonlicht krijgt, wat een van de meest essentiele componenten is van de smaak en het aroma van de wijn. Hoewel de klimatologische omstandigheden in Zuid-Afrika redelijk gunstig voor excellente wijnen zijn, is het voor wijnmakers een uitdaging om de productie in de warmste maanden van het jaar te beheren.

De smaakervaring van Zuid-Afrikaanse wijn

Vanwege het subtropische klimaat en de kwalitatief goede druivenrassen, produceert Zuid-Afrika zuivere, fruitige en goed gebalanceerde wijnen met veel aantrekkelijke aroma’s. De meest voorkomende smaken zijn lichtzoete hints van citrusvruchten en warme kruiden. Doorgaans zijn de rode wijnen uit Zuid-Afrika zoet met hints van kersen, braambessen en rozijnen. De witte wijnen zijn vaak fris en fruitig, hoog op aroma’s van peren, citrus, appel en meer. Zelfs de zoete badenwijnen uit de westelijke regio’s smaken lekkerder dan de meeste suikerrijke desserts en zijn geschikt voor veel voedsel. De toevoeging van Carbon dioxide voor fijnere en meer delicate smaak, is wat de Zuid-Afrikaanse wijnen bijzonder maakt.

De verschillende regio’s in Zuid-Afrika

Het land Zuid-Afrika heeft verschillende wijngebieden die verschillende stijlen van wijnen produceren. De beste wijnen worden voornamelijk geproduceerd in de regio’s rondom Kaapstad, waaronder Paarl, Stellenbosch en Constantia. Deze regio’s worden beschouwd als de voornaamste en beste wijnbouw gebieden in het land. In de oostelijke regio’s komen ook speciale wijnrassen voor, zoals Hanepoot en Muscat. De West-Kaap is het thuis van de Sweet en Bothe rivieren regio, waar de zoete dessertwijnen zoals dessert of noble late-harvest worden geproduceerd. Alle regio’s bieden hun eigen specialiteiten, maar al met al biedt Zuid-Afrika een breed spectrum aan wijnen van hoge kwaliteit.

Waarom Zuid-Afrikaanse wijnen anders zijn

Zuid-Afrika is nu een van de grootste producenten van wijn ter wereld, hoewel het de afgelopen twee decennia een extreem lange reis heeft afgelegd om daar te arriveren. Door innovaties in de wijnindustrie, heeft Zuid-Afrika zijn plaats veroverd op de wereldmarkt met bijzondere wijnen die het anders en uniek maken. Met de unieke druivenrassen, variërende regio’s en goede klimatologische omstandigheden biedt Zuid-Afrika een breed scala aan unieke smaakervaringen.

Frank Van De Mortel
Latest posts by Frank Van De Mortel (see all)

    Comments

    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *