Wijn-kopen.com

Witte wijn soorten

De Wereld van Witte Wijnen Ontdekken

Er zijn vele verschillende soorten witte wijnen op de markt, elk met zijn of haar eigen set smaak en karakter. Het is niet makkelijk om tussen al deze soorten te navigeren, maar door het leren van de verschillende varianten krijgt u een goed begrip van witte wijnen in het algemeen. De kenmerken van goede witte wijn waarop u moet letten, zal u helpen wijnen te kiezen die bij u passen.

Vintage Witte Wijnen

Vintage witte wijnen zijn meestal de duurste opties van de witte wijn categorie. Deze zijn gemaakt met druiven die zijn geoogst van een specifieke wijnstok of regio in een bepaald jaar, het jaar waarvoor ze een vintage wijn zijn. Als algemene regel zijn de oudere vintage-wijnen van betere kwaliteit dan de nieuwe, omdat ze langer hebben gerezen en ontwikkeld. Een goede witte vintage wijn heeft een volle smaak, waarmee andere witte wijnen moeilijk kunnen concurreren. De prijs hiervan is veel hoger dan andere soorten witte wijnen, maar de kwaliteit in de smaak wordt vaak herleiden tot de valuta die wordt gekocht.

Druivensoorten

Kiezels die voor witte wijn worden gebruikt, kunnen variëren van klassieke rassen zoal Chardonnay of Semillon, druiven die alleen worden gebruikt voor witte wijn en zelfs sommige rode druiven. De meest voorkomende druivensoorten worden meestal gebruikt voor de productie van droge witte wijnen, waaronder Chardonnay, Chenin Blanc, Sauvignon Blanc en Fume Blanc. Als u een zoetere, fruitige smaak wenst, dan kunt u Pinot Grigio, Gewurztraminer of Muscat proberen.

Trappistenwijn

Trappistenwijn is een soortgebonden voortplanting omdat de vergisting van deze wijn plaatsvindt in een klooster met een Oude Wereld kunstvorm. Elke regio produceert verschillende witte wijnen, maar algemeen worden alleen een aantal druivensoorten ondersteund voordat ze worden vergist. Een van de ingrediënten die wordt gebruikt om deze smaak te creëren is de pinot blanc, een Franse druif die trappistenwijn een aromatisch aroma en smaak geeft. Zoals bij veel witte wijnen is de smaak meestal licht en fruitig.

Natuurwijn

De laatste soort witte wijn is de natuurlijke wijn, wat vrij nieuw is voor de wijnproductie. De druiven worden geselecteerd om een kleine hoeveelheid zuurgraad te hebben en aanzienlijk zoet en fruitig te zijn. De wijn wordt geproduceerd zonder kunstmatige kleur- of smaakstoffen zoals vele andere witte wijnen. Deze natuurlijke witte wijnen zijn aromatisch en delicate in smaak, vaak met een fruitig aroma van citrusfruit, witte perziken en honing.

Food Pairing

Met de verscheidenheid aan verschillende soorten witte wijnen op de markt, is het belangrijk om te weten welke wijn te combineren met welk voedsel. Als u op zoek bent naar een wijn om te gebruiken ter aanvulling op een klassieke kip- of visgerechten, kunt u kiezen voor een frisse, licht citroengele Chardonnay. Als u op zoek bent naar een wijn die bij licht fruit, kaas of varkensvlees past, zou u de fruitige smaak van een Riesling of Muscat moeten overwegen. Of als u een zoetere witte wijn wilt, kunt u kiezen voor een Moscato of een Gewurztraminer.

Aanbevelingen

Het is belangrijk om te onthouden dat soorten witte wijn kunnen variëren afhankelijk van de regio waar ze worden geproduceerd. Witte wijnen uit de Loire-vallei in Frankrijk hebben een andere smaak dan die uit Nieuw-Zeeland of het Zuid-Australische Goulburn-gebied. Daarom zou het verstandig zijn om verschillende witte wijnsoorten te proberen voordat u een definitieve keuze maakt. Daarnaast kunt u ook advies vragen aan een wijnkenner of uw lokale wijnwinkel voor suggesties en aanbevelingen.

Net zoals bij de meeste producten, zal de kwaliteit en de prijs vaak samengaan bij het kiezen van een goede witte wijn. Dus als u op zoek bent naar een kwaliteitswijn tegen een betaalbare prijs, moet u ervoor zorgen dat u goed geïnformeerd bent over de druif, de regio, het jaar en de productiemethode om ervoor te zorgen dat u krijgt wat u betaalt. Hier geeft u u de beste kans en geeft u de keuze om de beste witte wijn te produceren voor uw volgende maaltijd of avondmaal.

Karin Raemakers
Latest posts by Karin Raemakers (see all)

    Comments

    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *