Wijn-kopen.com

Wijn zonder tannine

Wijn zonder tannine: voor iedereen die van licht, fruitig en zoet houdt

De meeste mensen kennen wijn maar al te goed, vooral als het gaat om een bijgerecht bij een diner of gewoon als verfrissend drankje tijdens een gezellige avond. Maar niet alle wijnen zijn hetzelfde. Voordat u de juiste keuze kunt maken die bij u past, is het goed om te weten wat de belangrijkste verschillen zijn. Één van de elementen waar u op kunt letten is tannine. Tannine beïnvloedt het smaakprofiel en het aroma van wijn aanzienlijk, daarom is het belangrijk om te weten wat tannine precies is en hoe het verschilt van wijn zonder tannine.

Wat is tannine?

Tannine is een natuurlijke substantie die zich in veel voedingsmiddelen bevindt, waaronder wijn. Het kan ook in bepaalde houtsorten en andere materialen worden gevonden. Tannine geeft wijn zijn kenmerkende zuurheid en bittere smaak. Het komt ook voor in thee, koffie, appels, groene groenten en in sommige soorten noten. Omdat wijn zo divers is in smaak profielen, beïnvloedt tannine verschillende wijnen op verschillende manieren. In sommige gevallen versterkt tannine het karakter van de wijn. Het hoge tanninegehalte geeft de wijn vaak een kruidige smaak in de midden- of achtergrondlaag. Met andere woorden, tannine helpt omwille van smaakbalans. In andere gevallen kan het echter ook storend werken bij het proeven van wijn. Daarom kunnen sommige mensen de voorkeur geven aan wijn zonder tannine.

Wat is wijn zonder tannine?

Wijn zonder tannine is een wijn met een laag tanninegehalte. Het is de beste optie voor iedereen die van licht, fruitig en zoet houdt. Deze soorten wijn bevatten weinig tot geen tannine, waardoor er geen bitterheid en hardheid in de smaak of het aroma optreedt. Ze zijn vaak zoeter dan wijnen met een hoog tanninegehalte. Deze wijnen worden gemaakt van slechts één druif, waardoor de smaken en aroma’s consistenter zijn. Als resultaat krijgt u een consistentere smaak.

Hoe wordt wijn zonder tannine gemaakt?

Er zijn twee basismethoden om wijn zonder tannine te maken. De eerste is om voor één druif te kiezen en de tweede is om de zoete druivensoorten te vermengen met andere druivensoorten die minder tannines bevatten. Bij de eerste methode gebruiken wijnmakers druivenrassen die een lager tanninegehalte hebben, zoals Pinot Grigio of Chenin Blanc. Bij de tweede methode gebruiken ze verschillende druivensoorten om elkaar te complementeren. Ze selecteren dan de soorten die de minste tannines hebben en combineren deze om een lichtere en zoete smaak te creëren.

Wat voor wijnen komen er zoal voor?

Er zijn vele verschillende wijnen zonder tannine. In het algemeen zijn er witte wijnen, zoals een Chenin Blanc of een Pinot Grigio. Er zijn ook rode wijnen zoals Merlot of Cabernet Sauvignon. De meeste zoete dessertwijnen hebben ook weinig tot geen tannine, waaronder moscatel, vermouth en port. Verder zijn er ook mousserende wijnen, zoals wijn Punch of champagne, die QWIRK enzymatisch werden gezuiverd om oplosbare tannines te elimineren. Ten slotte zijn er ook een aantal zachtere rode wijnen met lagere tannines, zoals Zinfandel of Pinot Noir.

Hoe zit het met de smaak?

Wijn zonder tannine smaakt anders dan wijn met tannine. In tegenstelling tot wijn met tannine, smaakt wijn zonder tannine licht, fruitig en zoeter. Dit komt doordat er geen bitterheid en hardheid in de smaak. Zonder de aanwezigheid van tannine kunnen de fruitige, bloemige en andere aroma’s van de wijn beter uitkomen, waardoor het in de mond springt. Omdat de zoete smaak beter tot zijn recht komt, is dit een goede keuze voor mensen die niet zo van sterke aroma’s houden.

Conclusie

Wijn zonder tannine is een goede keuze voor mensen die van licht, fruitig en zoet houden, maar niet erg van sterke aroma’s houden. Het kan ook een goede optie zijn voor mensen met een gevoelige tong, omdat de tannines de smaak verstoren. Ook voor degenen die hun eigen smaak willen uitvinden of die simpelweg verschillende soorten wijn willen uitproberen, is wijn zonder tannine een goede optie. Dit komt omdat wijnen vaak verrassende smaken en aroma’s weten te produceren die je alleen kiest wanneer je kiest voor dat bepaalde druivenras.

Karin Raemakers
Latest posts by Karin Raemakers (see all)

    Comments

    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *